Reportages

Caterpillar Operators Challenge

Caterpillar Operators Challenge

Op zaterdag 14 en zondag 15 mei jongsleden, hield de Belgische Caterpillar importeur, Bergerat Monnoyeur de Belgische finale voor de Caterpillar Operators Challenge.

Sinds meer dan 25 jaar organiseert Caterpillar bijna jaarlijks machinistenwedstrijden. In eerste instantie op Europees niveau, maar de laatste jaren zelfs wereldwijd. 
Dit jaar is in oktober in Malaga de Europese finale en in maart 2023 in Las Vegas de wereld finale.

Professioneel

De door Caterpillar georganiseerde wedstrijden zijn zeer professioneel en hebben veel met de praktijk van doen. Hierdoor zullen ook vaak de kundigste machinisten het beste presteren. Zo worden ze getest op de bediening, veilig omgaan en het efficiënt werken met het materieel.
Ook de door BM georganiseerde Belgische finale, was onder leiding van senior demonstrateur Pieter Quaegebeur, professioneel opgezet. Hiermee hebben de deelnemers alvast een goede basis voor de Europese finale in Malaga.
Safety First, ook tijdens de wedstrijden. Zo is het belangrijk dat de machinist gebruik maakt van de voorhanden opstaptreden en handgrepen. Eenmaal in de cabine is het gebruik van de veiligheidsgordel verplicht. 

Drie proeven, drie verschillende machines

Na een uitgebreide briefing over de diverse proeven en veiligheidsinstructies konden de deelnemers aan de proeven beginnen.

De eerste proef was door middel van een Cat 315 rupsgraafmachines, uitgevoerd met hydraulisch verstelbare giek, draaikantelstuk en 2D systeem verschillende tennisballen met een lepel die aan de bak gemonteerd was opnemen. Daarna moesten de ballen op verschillende afstanden en hoogtes rondom de machine geplaatst worden. Hierbij werd optimaal gebruik gemaakt van de verstelgiek, draaikantelstuk en het 2D systeem.

Een volgende proef was met een 299 rupsschranklader uitgerust met palletvorken, een pallet voorzien van een vat met daarop tennisballen op te nemen en een hindernissenparcours af te leggen. Hierbij moest de machinist vooral opletten dat het vorkenbord horizontaal blijft en niet te hoog óf juist te laag aan de grond is. 

Bij de laatste proef werd er met een 966M wiellader een knikdumper geladen. Hierbij moest de machinist 15 ton zand laden. Deze hoeveelheid moest hij zelf afwegen met het geïntegreerde CPM-weegsysteem op de wiellader.

Bij iedere proef konden er strafpunten worden behaald, deze werden omgezet in strafsecondes.
Van de ruim 80 ingeschreven deelnemers werden Milan Monnier uit Roeselare en Dylan De Lobelle uit Harelbeke eerste en tweede. Zij nemen namens België in oktober in Malaga deel aan de Europese finale.

Nederland neemt niet deel

Bij navraag bij de Nederlandse Caterpillar-importeur Pon Equipment, is er dit jaar van hun zijde helaas geen deelname aan de Europese wedstrijden.