Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Rijdend en draadloos laden met een 50-tons GINAF trekker

Rijdend en draadloos laden met een 50-tons GINAF trekker

Het is het Israëlische Electreon en Nederlandse GINAF gelukt om het draadloze oplaadsysteem van Electreon volledig te integreren in een 50-tons vrachtwagen van GINAF. De truck laadt zichzelf daardoor automatisch en draadloos op, op ’s werelds eerste openbare elektrische weg: de Smartroad van Electreon in het Zweedse Gotland. Dit zowel als deze geparkeerd staat, stationair draait of op de weg rijdt.

De integratie van de technologie van Electreon en de e-truck van GINAF is een belangrijke stap naar wegtransport met netto nul uitstoot. Het draadloze oplaadsysteem maakt een einde aan beperkingen van actieradius en vermindert de operationele kosten van elektrische voertuigen.

Wij zijn enorm blij met de uitstekende prestaties van onze vrachtwagen op ’s werelds eerste openbare elektrische weg: de Smartroad van Electreon in het Zweedse Gotland”, legt Roeland van der Woude, CEO van GINAF uit. Het Veenendaalse bedrijf legt zich toe op de ontwikkeling en productie van speciale transportoplossingen op basis van voertuigen van DAF en Mercedes-Benz, zoals de ombouw of retrofit naar een elektrische aandrijving. In dit geval gaat het om een elektrische GINAF GE2121, een modificatie van de DAF XF.

Alternatief voor OEM’s

Deze ‘draadloze vrachtwagen’ heeft diverse tests ondergaan op het stationaire draadloze oplaadstation van Electreon (opladen tijdens stilstand) en met het dynamisch opladen tijdens het rijden op de Wireless Electric Road. Van der Woude: “Hiermee bewijzen we een flexibel en kwalitatief hoogwaardig alternatief voor OEM truckfabrikanten te zijn, voor transportbedrijven die hun vrachtwagens met een gewichtsklasse van 7 tot meer dan 50 ton willen verduurzamen.
Wegtransport behoort tot de belangrijkste bronnen van de uitstoot van broeikasgassen in de Europese Unie. Circa 77% van alle emissies van de transportsector in de EU is afkomstig van het wegtransport. Binnen deze sector komen de veranderingen niet snel genoeg op gang om de doelstellingen te halen die in 2006 werden gesteld op basis van de Europese Green Deal. Traditionele stekkeroplossingen voor het opladen van elektrische voertuigen brengen daarnaast behoorlijke problemen met zich mee, zeker als het gaat om trucks in het langeafstandstransport. Daarom is het belangrijk om te investeren in innovatieve duurzame oplossingen zoals het draadloos opladen van elektrische voertuigen.
De samenwerking met GINAF is een van de vele voorbeelden van de mogelijkheden die Electreon biedt voor de probleemloze integratie van draadloos laden met welk voertuig dan ook”, licht Håkan Sundelin, regionaal directeur bij Electreon toe.

Toekomstplannen

Electreon en GINAF voegen binnenkort aftermarket-oplossingen voor zowel statisch als dynamisch opladen toe op basis van een DAF of Mercedes-Benz chassis. Daarnaast hebben beide bedrijven hun krachten gebundeld met REARQ, een Zweeds bedrijf dat zich specialiseert in oplossingen voor de circulaire economie. Het doel is om voertuigen met een verbrandingsmotor te hergebruiken door ze om te vormen tot elektrische voertuigen. Samen willen de drie partners de verkoop van elektrische vrachtwagens stimuleren en koploper worden in de uitdaging naar een toekomst van netto nul uitstoot.
De samenwerking aan dit project bewijst dat we de overstap naar duurzame transportoplossingen in een hogere versnelling kunnen brengen met de integratie van slimme oplaadtechnologie en elektrische voertuigen. Daarmee kunnen we bedrijven maximale voordelen bieden bij hun overstap naar een volledig elektrisch wagenpark”, aldus Henrik Wallström, CEO van REARQ. 

Over Electreon

Electreon is een toonaangevende leverancier van oplossingen voor het draadloos opladen van elektrische voertuigen. Het levert integrale oplaadinfrastructuur en -diensten die tegemoetkomen aan de behoeften en efficiëntievereisten van consumenten en beheerders van gedeelde, openbare en commerciële wagenparken. Zijn in eigen beheer ontwikkelde inductietechnologie maakt het mogelijk om elektrische voertuigen snel en veilig op te laden tijdens stilstand (statisch) of terwijl ze in beweging zijn (dynamisch). Dit maakt een einde aan zorgen over de actieradius en zorgt ervoor dat er minder batterijcapaciteit nodig is. Dit maakt Electreon tot de aanbieder van de meest milieuvriendelijke, schaalbare en aantrekkelijke oplaadoplossingen die op de markt verkrijgbaar zijn. Het bedrijf werkt samen met gemeentes en wagenparkbeheerders aan de ontwikkeling van een charging-as-a-service (CaaS)-platform dat bijdraagt aan de kostenefficiënte elektrificatie van openbare, commerciële en zelfrijdende wagenparken en soepele en ononderbroken operationele processen. 

Over GINAF

GINAF Trucks is een Nederlands bedrijf dat in 1948 werd opgericht. Het legt zich toe op de ontwikkeling en productie van speciale en efficiënte transportoplossingen op basis van chassis van DAF en Mercedes-Benz, waaronder conversies en retrofits naar een elektrische of waterstofaandrijving. Het bedrijf is al meer dan veertig jaar gevestigd in Veenendaal, waar alle ontwikkelings- en productieactiviteiten plaatsvinden. 

Over REARQ

REARQ is een Zweeds logistiek en elektrificatiebedrijf dat bedrijven helpt om over te stappen op een volledig elektrisch wagenpark. Het maakt gebruik van connected vehicles en intelligente software voor een slimme planning en ondersteuning tijdens het rijden en opladen. REARQ helpt bestuurders en transportplanners daarmee om hun voertuiggebruik te optimaliseren. Door het ombouwen van nieuwe en tweedehands voertuigen tot elektrische modellen verlengt REARQ de levensduur van bestaande voertuigen en minimaliseert het de milieu-impact. REARQ treedt op als distributeur van GINAF in Denemarken, Finland, Noorwegen en Zweden.

 

Voor meer informatie: GINAF Trucks