Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Hoger gewicht voor meerassige trucks

Hoger gewicht voor meerassige trucks

De Europese Commissie wil het maximumgewicht voor 5-assige bakwagens verhogen naar 40 ton, en zelfs 42 ton in geval van een zero-emissie voertuig. Dat is 10 ton meer dan wat nu is toegestaan. Het voorstel maakt deel uit van een pakket van maatregelen voor de herziening van de EU-richtlijn afmetingen en gewichten van zware bedrijfsvoertuigen.

De huidige richtlijn maakt voor het maximumgewicht voor grensoverschrijdend vervoer geen onderscheid tussen 4- of 5-assige bakwagens. Ongeacht de aandrijvingsvorm (diesel of elektrisch) ligt voor beide typen voertuigen de grens bij 32 ton. In de nieuwe opzet blijft de gewichtsgrens voor 4-assige voertuigen op 32 ton liggen. Voor 5-assige voertuigen gaat deze naar 40 ton. Als de voertuigen zijn voorzien van zero-emissie-aandrijving mogen ze nog 2 ton zwaarder zijn. Dus maximaal 34 ton voor een 4-asser en 42 ton voor een 5-asser.

Herzieningsvoorstel

Met het herzieningsvoorstel van de richtlijn afmetingen en gewichten wil de Europese Commissie de efficiëntie en duurzaamheid van het vrachtvervoer vergroten. Het voorstel bevat hiertoe een pakket van maatregelen, voor meer info zie: Greening Freight package in Brussel gepresenteerd – Transport en Logistiek Nederland. Het harmoniseren van regels voor maximumgewichten en afmetingen van zware bedrijfsvoertuigen in het grensoverschrijdend vervoer maakt deel uit van de plannen. De verhoging van het maximumgewicht voor meerassige bakwagens en het extra gewicht voor ZE-aandrijving is daar onderdeel van.

Blij

TLN is blij met het voorstel. Waar in Nederland een 5-assige kiepauto maximaal 50 ton mag wegen, is dat in Duitsland en België slechts 32 ton. Dat komt omdat veel landen de EU-waarden ook voor het nationale vervoer hanteren. Voor vervoerders die met deze voertuigen ook in het buitenland actief zijn, betekent dat een enorme beperking van het laadgewicht. Met het hogere laadgewicht van maximaal 10 ton kan het vervoer met deze voertuigen, die vooral in de bouwsector actief zijn, veel efficiënter en duurzamer plaatsvinden.
De EU-landen mogen voor het nationale vervoer geen lagere gewichten dan de waarden uit de richtlijn hanteren. Ze mogen wel hogere gewichten toestaan. De 50 ton grens voor solovoertuigen in Nederland blijft gewoon bestaan.

Europees Parlement

Het betreft nog een voorstel dat goedgekeurd moet worden door de Raad van Transportministers en het Europees Parlement. Een aanpassing is nog mogelijk. Het streven is dat de nieuwe richtlijn in 2025 in werking zal treden.

Bron: TLN