Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Matexpo 2023: Bia

Matexpo 2023: Bia

Onder het motto ‘Welcome to the next 120 years’ verbindt BIA het verleden met de toekomst. Bia vertoont de grootste machine ooit op Matexpo.

In 2022 vierde BIA zijn 120-jarig bestaan en blikte daarbij terug op een succesvol verleden dat gebaseerd is op twee fundamentele pijlers: een consequente keuze voor premium materieel gecombineerd met een duidelijke focus op klantenservice. Op die manier is BIA geëvolueerd van een machineleverancier tot een complete solution partner met een totaalaanbod, afgestemd op de specifieke noden van de klant. 
Vandaag wordt deze aanpak nog verder uitgediept nu nieuwe uitdagingen op vlak van  milieu en klimaat zich aandienen.  Fabrikanten werken actief aan technologische innovaties om de uitstoot van hun machines aanzienlijk te verminderen. Zo engageerde Komatsu zich tot een CO2 reductie van 50% tegen 2030 met als doel volledige koolstofneutraliteit tegen 2050. En dit omvat niet alleen de directe uitstoot van de machines zelf, maar ook tijdens de productie én het gebruik door de klant. Een ambitie die wordt geconcretiseerd in een reeks ontwikkelingen van elektrische graafmachines en wielladers waaronder de gloednieuwe PC33E-6, een volledig elektrische 3-tons minigraver, die BIA tijdens Matexpo zal presenteren. 

Met meer dan een eeuw aan expertise in ontwerp en ontwikkeling, biedt de PC33E-6 een milieuvriendelijke oplossing zonder concessies te doen aan prestaties of veiligheid. Deze nieuwe elektrische graafmachine bespaart jaarlijks meer dan zijn eigen gewicht in CO2-uitstoot in vergelijking met een traditionele dieselmachine, en dit met vergelijkbaar prestaties. Hij beschikt over een grote batterijcapaciteit van 35kWh en een efficiënte aandrijflijn, waardoor de meeste klanten een volledige shift kunnen werken voordat opladen nodig is. Indien nodig kan, dankzij de externe lader, tussentijds snel bijgeladen worden.
De emissievrije elektrische aandrijving biedt als bijkomende voordelen een laag geluid en weinig trillingen waardoor het aangenaam werken is. Ook het onderhoud is beperkter dan bij een conventionele machine. Verder beschikt de PC33E-6 o.a. over een comfortabele luchtgeveerde stoel, een nieuwe LCD monitor en Komtrax opvolging. 
Voor een volledige gemoedsrust biedt Komatsu het exclusieve E-support klantenprogramma, inclusief een gratis 3-jarig onderhoudsplan, volledige machinegarantie en een 5-jarige garantie op de elektrische aandrijflijncomponenten, zonder meerkost.

Bij de producenten van brekers en zeven zien we eenzelfde evolutie met Metso die naast de diesel/elektrisch aangedreven Lokotrack e-Power-reeks, volop investeert in de ontwikkeling van een volledig elektrisch gamma. Ook Portafill beschikt over mobiele zeven met hybride aandrijving.

Daarenboven speelt digitalisering eveneens een steeds belangrijkere rol in het beperken van de ecologische voetafdruk. In dat verband heeft BIA het eigen SmartFleet-programma doorontwikkeld als een multifunctioneel digitaal platform met verschillende geïntegreerde toepassingen waaronder vlootbeheer en intelligente machinesturing van Komatsu en Topcon. Zo kan men efficiënter werken, wat bovenop een hogere return on investment ook een belangrijke bijdrage in het verder verlagen van de CO2-uitstoot oplevert. 

Tijdens Matexpo presenteert BIA dan ook verschillende intelligente machines, uitgerust met de geïntegreerde iMC van Komatsu, maar ook retrofit oplossingen van SmartConstrution en Topcon.
Verder zijn er verschillende Komatsu bestseller machines te zien waaronder de erg populaire WA475-10 wiellader, nu beschikbaar met “Tool Linkage” arm voor o.a een hoogkiepbak of een houtgrijper.

 

Voor meer informatie: Bia Belgium