Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Liebherr knikdumpers betrokken bij groot project aan de Reschensee

Liebherr knikdumpers betrokken bij groot project aan de Reschensee

In het Reschenmeer, in de gemeente Graun in Vinschgau (Italië), wordt een groot project uitgevoerd ter waarde van circa 21,5 miljoen euro. Om de rijksweg SS40 veiliger te maken, wordt deze dichter bij het stuwmeer verplaatst. Het gigantische project, dat in twee bouwfasen over een periode van drie jaar zal worden uitgevoerd, is in april 2023 van start gegaan. Talloze Liebherr-machines, waaronder tien Liebherr TA 230 Litronic dumptrucks, zijn erbij betrokken en zijn verantwoordelijk voor zowel het grondverzet als de uitvoering van de opvulling.

Er is besloten om de rijksweg aan het Reschenmeer te beschermen tegen steenslag en aardverschuivingen. Om dit te bereiken wordt een ongeveer anderhalve kilometer lang stuk weg 50 meter binnen het Reschenmeer heraanlegd. Bij dit grote project zijn in totaal zes bouwbedrijven betrokken – met ongeveer 60 grondverzetmachines, waaronder tien Liebherr dumptrucks, maar ook nog meer Liebherr bulldozers en Liebherr rupsgraafmachines. Eén van deze bouwbedrijven is Marx GmbH. Het bedrijf heeft momenteel ongeveer zeven TA 230 Litronic-knikdumpers in gebruik, waarvan sommige via Liebherr-Mietpartner GmbH zijn gekocht.

Efficiënte materiaalbehandeling met Liebherr-dumpers

De dumpers van Liebherr helpen bij het opvullen van een dijk, waarop de nieuwe rijksweg zal lopen. Hiervoor transporteren ze uitgegraven materiaal van de bodem van het drooggelegde Reschenmeer naar de exploitatielocatie. De dam wordt ongeveer 70 meter breed en 20-22 meter dik. Dit komt overeen met ongeveer 2,5 miljoen kubieke meter aarde.
Franz Marx, directeur van Marx GmbH, is enthousiast over de Liebherr dumpers. Per laadcycli kan met de machines maximaal 28 ton materiaal worden verplaatst. Dankzij een krachtige aandrijflijn in combinatie met automatische tractiecontrole kan de machine uitstekende rijprestaties leveren met geconcentreerde trekkracht. "De dumpers bewijzen zichzelf dankzij hun uitstekende operationele efficiëntie. Dit vergroot onze verwerkingscapaciteit en maakt langere cyclustijden hier op de bouwplaats mogelijk", zegt Marx.
Elke dag zijn de dumpers aan het Reschenmeer wel twaalf uur lang in gebruik. “Tot nu toe zijn het zeer betrouwbare, duurzame en robuuste bouwmachines gebleken”, zegt Marx, die vol lof is over de Liebherr dumptrucks. Alle onderhoudspunten zijn snel, eenvoudig en veilig bereikbaar vanaf een staanplaats dankzij de geoptimaliseerde opstelling van de componenten en de goede bereikbaarheid.

TA 230 maakt indruk met uitstekende rijprestaties en offroad- capaciteiten 

Tussen de ontgraving midden in het meer en de ophoging aan de dam werd een extra rijstrook aangelegd voor de dumptrucks om hoge gemiddelde snelheden te halen en zo een hoge productiviteit te garanderen tijdens dit grootschalige project. Marx beschrijft de bodemgesteldheid op de drooggelegde bodem, waartoe ook enkele hellingen behoren, op bepaalde plaatsen als moeilijk. Maar ook daar bewijst de TA 230 zijn waarde en zijn enorme trekkracht, ook bij volle belading.
De reden hiervoor is de optimale combinatie van een krachtige motor, efficiënte aandrijflijn en maximale tractie. Onder de motorkap bevindt zich een 6-cilinder bouwmachinemotor met een cilinderinhoud van 12 liter en 265 kW (360 pk), die uitstekende rijprestaties garandeert. De machine heeft een topsnelheid van maximaal 57 km/u vooruit en maximaal 16 km/u achteruit. De efficiënte aandrijflijn bestaat uit een automatische powershift-versnellingsbak met 8 versnellingen voor een optimale krachtoverbrenging. De 6x6 permanente vierwielaandrijving en de lastschakelbare longitudinale en laterale differentieelsloten geven de dumptruck duurzame tractie, zelfs op ruw terrein.

Gelede dumpers bieden uitstekend rijcomfort en rijkwaliteit

Om tijdens lange diensten productief te kunnen werken, zijn de Liebherr dumpers gebaseerd op een machineconcept dat het rijcomfort maximaliseert. Volgens de aannemer hebben alle machinisten en chauffeurs bij Marx GmbH positief gerapporteerd over dit aspect: de TA 230 combineert bedieningscomfort met technisch rijcomfort. De cabine is royaal geproportioneerd en wordt gekenmerkt door een modern interieurontwerp. Grote glasvlakken, zonder dat cabinestijlen het zicht belemmeren, zorgen voor optimaal zicht rondom vanuit de cabine. Verspringende treden en een royale bestuurdersdeur zorgen voor een gemakkelijke en veilige toegang tot de cabine. Diverse opbergvakken (waarvan één met airconditioning) en flessenhouders vergroten de beschikbare ruimte nog verder. De duidelijk en intuïtief opgestelde bedieningselementen vergemakkelijken het werk van de bedieners. Hydropneumatische schokdempers op de vooras en de elastische vering van de bcabine absorberen optimaal de trillingen die tijdens het werk optreden. De geluiddichte cabine reduceert het geluidsniveau in het interieur tot slechts 72 dB(A).

Importeur voor België: SomTP
Importeur voor Nederland: Wynmalen & Hausmann
   

Voor meer informatie:

Liebherr