Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Tatra kondigt einde handbak in Phoenix aan

Tatra kondigt einde handbak in Phoenix aan

Wetgeving zal een einde maken aan het gebruik van handgeschakelde versnellingsbakken in Tatra Phoenix-voertuigen.

Moderne vrachtwagens zullen, net als personenauto's, in de toekomst worden onderworpen aan nieuwe regels die zijn ontworpen om bij te dragen aan een grotere operationele veiligheid, maar ook om het brandstofverbruik en de uitstoot te verminderen. Eén daarvan is de General Safety Regulation (GSR), die vanaf 1 juli 2024 van kracht wordt voor alle nieuw geregistreerde vrachtwagens. Ook Tatra Trucks moet zich aanpassen aan deze trends en regels.

Tatra Trucks produceert voornamelijk zware en bijzondere vrachtwagens, waar hoge eisen aan worden gesteld. Daarom moeten ze voldoen aan de nieuwste technische voorschriften, maar ook aan moderne trends en markteisen. Deze aspecten komen noodzakelijkerwijs ook terug in het ontwerp van de vrachtwagens. GSR geeft, samen met de noodzaak om de uitstoot en ook het verbruik in vrachtwagens te verminderen, de voorkeur aan het gebruik van automatische en geautomatiseerde transmissies. In feite zullen deze trends het einde betekenen van handgeschakelde versnellingsbakken in vrachtwagenuitrusting. Dit zal ook gevolgen hebben voor het aanbod van de Tatra Phoenix-modelserie, het vlaggenschip van de Tatra Trucks-productie voor de civiele markt.

Voor Tatra Trucks, haar zakenpartners en eindklanten zal er volgend jaar een behoorlijk grote verandering plaatsvinden in verband met de GSR. Voor de Tatra Phoenix worden onder meer na 1 juli 2024 geen handbediende versnellingsbakken meer aangeboden. Euro 6-modellen voor zware vrachtwagens. We zullen onze voertuigen uitsluitend blijven uitrusten met geautomatiseerde (ZF TraXon)of volledig automatische transmissies (Allison)", aldus Daniel Otáhal , verkoopdirecteur van Tatra Trucks, en voegde eraan toe: "Tegen het einde van dit jaar en in de eerste helft van volgend jaar krijgen onze klanten de laatste kans om Tatra Phoenix-voertuigen met handgeschakelde versnellingsbak te bestellen."

Voor sommige klanten kan het einde van de verkoop van handgeschakelde transmissies een beperking van het assortiment lijken. Moderne geautomatiseerde of volledig automatische transmissies bieden echter een aantal voordelen. Ze verbeteren met name de betrouwbaarheid en veiligheid van auto's, verhogen het comfort van de bestuurder en verlagen de bedrijfskosten. Bovendien zijn moderne automatische en volledig geautomatiseerde transmissies, vooral op moeilijke terreinen, waar vaak Tatra-voertuigen worden gebruikt, veel efficiënter dan handgeschakelde transmissies. Ook zijn ze vaak lichter van ontwerp en hebben ze een positief effect op een lagere uitstoot.

Maar ook de komst van de nieuwe DAF XDc/XFc-cabines zijn nog geschikt voor handmatige transmissies. Met de introductie van de nieuwe DAF XD, XF, XG en XG+ series is de fabrikant ook gestopt met het leveren van handbakken. 

 

Voor meer informatie: Tatra Trucks