Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

De nieuwe Cat compacte rupsladers 255 en 265

De nieuwe Cat compacte rupsladers 255 en 265

Voortbouwend op het succes van de compacte rupsladers uit de D3-serie zijn de geheel nieuwe Cat 255 en 265 compacte rupsladers van de volgende generatie een geheel nieuw ontwerp van de vorige serie, waarbij de kenmerken zijn verbeterd die de vorige modellen zo populair maakten. De 255 en 265, de eerste modellen van de volgende generatie in de serie compacte rupsladers, verhogen de reputatie van Caterpillar op het gebied van laders door verbeterde motorprestaties, hef- en kantelprestaties, stabiliteit, bestuurderscomfort en technologie.

We hebben het DNA van de D3-serie behouden en tegelijkertijd de mogelijkheden van de laderprestaties opnieuw vormgegeven, waarbij we de feedback van klanten gebruikten om voorop te lopen”, zegt Trevor Chase, producttoepassingsspecialist bij Caterpillar. “Beide modellen van de volgende generatie maken gebruik van de vele voordelen die het verticale liftontwerp biedt. De nieuwe Cat 255 vervangt de 259D3, terwijl de 265 zowel de 279D3- als de 289D3-machines vervangt.
Alle Cat compacte rupsladers van de volgende generatie zijn te herkennen aan het eindmodelnummer 5. De vereenvoudigde nomenclatuur gebruikt het middelste getal om de machinegrootte weer te geven, terwijl grotere getallen grotere machines aanduiden.

Een nieuwe prestatienorm

De nieuwe 255- en 265-laders worden aangedreven door respectievelijk Cat C2.8T- en Cat C2.8TA-motoren, die 55,4 kW (74,3 pk) leveren. De nieuwe motoren behouden hun vermogen over een breder toerentalbereik en beschikken over een aanzienlijke koppeltoename – een winst van 13% voor de 255 en 43% voor de 265 – voor betere werkprestaties. In een opnieuw ontworpen motorcompartiment zijn de motor en het koelpakket lager in het frame gemonteerd voor verbeterde stabiliteit, waardoor de machinist vertrouwen krijgt bij het hanteren van zware lasten en bij alle aspecten van de werkcycli.
De nieuwe 255-lader levert een toonaangevende hefhoogte in zijn klasse en levert, vergeleken met de 259D3, 36% meer kanteluitbreekkracht, 26% hogere hefuitbreekkracht en een toename van 24% in het nominale bedrijfsvermogen (ROC). De hoogte tot de bakpen voor de 265 neemt, vergeleken met de 289D3, toe met 193 mm, wat resulteert in een toonaangevende maximale hefhoogte van 3,35 meter voor eenvoudiger laden van vrachtwagens. De 265 levert ook een 19% hogere opbreekkracht bij het kantelen en een 22% hogere opbreekkracht bij het heffen.

De standaarddruk van het hydraulisch systeem wordt verhoogd tot 241 bar. Nieuw voor deze machines van de volgende generatie is dat het gesloten hydraulisch hulpsysteem ervoor zorgt dat de 255 en 265 alle Cat Smart Attachments kunnen bedienen, inclusief het Cat Smart Dozerblad, met de standaard meegeleverde hulphydrauliek.
Voor machines die zijn uitgerust met Standard Flow worden beide modellen vanuit de fabriek uitgerust als ‘High Flow ready’. De High Flow-functionaliteit kan eenvoudig worden geactiveerd via een nieuw softwarematig aanbouwdeel (SEA), waardoor een verhoogd hydraulisch debiet op de machine of op afstand kan worden geactiveerd tot 113 l/min bij de standaard systeemdruk. De High Flow XPS-fabrieksoptie verhoogt de druk van het hulphydraulieksysteem tot 280 bar voor beide modellen, terwijl ook het hydraulisch debiet wordt verhoogd tot 113 l/min voor de 255 en 129 l/min voor de 265. De 255 uitgerust met de High Flow XPS-optie biedt klanten toonaangevende hydraulische hulpprestaties die niet eerder beschikbaar waren in een middelgrote machine.
Het opnieuw ontwerpen van lagere machineonderdelen resulteert in een sterker en stijver onderstel voor verbeterde machinestabiliteit. De torsiegeveerde onderwagen zorgt voor meer comfort voor de machinist, slijtage aan de rupsbanden en materiaalbehoud, terwijl het stijvere ontwerp resulteert in gladdere oppervlakken. De 255-lader biedt een nieuwe optie voor smallere rupsen van 320 mm.

Verbeterde cabine

Zowel de Cat 255 als de 265 compacte rupsladers hebben een groter cabineontwerp met 22% meer totaalvolume en 26% extra voetruimte. Met een 70 mm grotere binnenbreedte vergroot de nieuwe cabine de hoogte van de voetenruimte tot het plafond met 46 mm en zorgt voor nog eens 40 mm extra heupruimte en 28 mm extra heupruimte tussen de joysticks voor verbeterd comfort voor de machinist.
Voor de 255- en 265-laders is een reeks nieuwe mechanische en luchtgeveerde stoelopties beschikbaar, waaronder een zeer comfortabele stoel die zowel geventileerd als verwarmd is. Dankzij de nieuwe automatische temperatuurregeling en de plaatsing van de ventilatieopeningen boven de bestuurder kan het nieuwe HVAC-systeem het interieur van de cabine snel afkoelen.

Laders van de volgende generatie zijn uitgerust met een standaard LCD-monitor van 5 inch of een geavanceerde touchscreenmonitor van 8 inch, afhankelijk van het geselecteerde technologiepakket. Net als het geavanceerde display van de D3-serie beschikt de standaardmonitor over Bluetooth-connectiviteit en ondersteunt functionaliteit voor achteruitkijkcamera, taakklok, onderhoudsherinneringen en 32 talen. De geavanceerde touchscreen-monitor biedt een hoger niveau van controle over de standaard monitorfunctionaliteit, biedt geavanceerde radiobesturing en ondersteunt de multicamera 270˚-optie en 32 taalkeuzes. De nieuwe geavanceerde joysticks bieden geïntegreerde bediening van de geavanceerde touchscreen-monitor, zodat alle functies en aanpassingen van de machine kunnen worden uitgevoerd zonder dat de machinist zijn handen van de bedieningselementen haalt.
Dankzij het lage instappunt is het in- en uitstappen bij de 255- en 265-laders veel eenvoudiger. Dankzij het nieuwe ontwerp kan de machinist de cabinedeur openen zonder dat de hefarmen volledig tot aan de framestops zijn neergelaten. Dankzij een vereenvoudigd proces voor het verwijderen van de deur in twee stappen kunnen machinisten de deur snel verwijderen zonder gereedschap. Het zicht is verbeterd dankzij de lagere motorophanging, een 59% grotere achterruit en een groter bovenraam, waardoor het zichtoppervlak met 15% wordt vergroot.

Geavanceerde technologieën

Deze nieuwe compacte rupsladers bieden het volgende niveau van integratie van machines met technologie. Zowel de standaard als de geavanceerde monitoren bieden de mogelijkheid om Cat Smart Attachments te gebruiken, zoals de dozer- en graderbladen en de graaflaadcombinatie. Deze uitrustingsstukken zijn aan de joysticks gekoppeld en de machine herkent automatisch het type uitrustingsstuk en het vereiste joystickpatroon voor de bediening ervan.
Het beschikbare Cat Product Link Elite-systeem houdt de machine-uren, locatie en het gebruik van bedrijfsmiddelen bij, geeft details over foutcodes en levert geavanceerde bewaking en machinestatus, die op afstand toegankelijk is via VisionLink. Bovendien biedt Product Link Elite mogelijkheden voor flash- en probleemoplossing op afstand en maakt het snel de activering op afstand van de SEA High Flow-functie mogelijk.

Productspecificaties 

 

  255 265
Motor Cat C2.8T Cat C2.8TA
Brutovermogen 55,4 kW (74,3 pk) 55,4 kW (74,3 pk)
Motorkoppel  300 Nm  380 Nm
Bedrijfsgewicht 4.367 kg 4.759 kg
Hydraulische druk (std) 241 bar 241 bar
Hydraulisch debiet (std) 86 l/min 86 l/min
Hydraulische druk SEA High Flow 241 bar  241 bar 
Hydraulisch debiet SEA High Flow  113 l/min 113 l/min
Hydraulische druk XPS High Flow 280 bar  280 bar 
Hydraulisch debiet XPS High Flow  113 l/min 129 l/min

 

Importeur voor België: BM-Cat
Importeur voor Nederland: Pon-Cat
   

Voor meer informatie:

Caterpillar