Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Speciale 1000 tons zwaartransport trekker voor Baumann

Speciale 1000 tons zwaartransport trekker voor Baumann

Mercedes-Benz Trucks heeft een speciaal omgebouwde trekker voor zwaar transport (SLT) overgedragen aan de firma Viktor Baumann. Het maximale aanhangergewicht van de nieuwe Arocs SLT 4463 AS 8x6 bedraagt 1.000 ton. Om zulke bijzonder grote ladingen te vervoeren, zal de trekker samenwerken met meerdere gekoppelde trekkers. Het zogenaamde totale treingewicht, het gezamenlijke gewicht van de voertuigen en de vracht, kan ruim boven de 1.000 ton liggen. Viktor Baumann GmbH is gespecialiseerd in dergelijke operaties. Het zwaartransportbedrijf zal de speciale vrachtwagen in de toekomst onder meer inzetten voor het transport van transformatoren en warmtewisselaars.

De Arocs SLT 4463 AS 8x6 is bovendien de enige vrachtwagen met voorwielaandrijving in de Arocs-serie met een brede cabine. De vernieuwde BigSpace-cabine maakt het gebruik door twee personen mogelijk tijdens langere werkzaamheden. De firma Paul Nutzfahrzeuge heeft deze belangrijke stap in het conversieproces op zich genomen. Bij de implementatie van het voertuig waren ook de Mercedes-Benz Trucks-contractpartner RKG TruckService, de Mercedes-Benz Wörth-fabriek en de Mercedes-Benz-ombouwfabriek in Molsheim (Frankrijk) betrokken.
Ronald Ott, Head of Sales Mercedes-Benz Trucks & Fuso Duitsland: “Vandaag overhandigen we een voertuig dat na enkele maanden ombouwen nieuwe normen stelt in het zware transport. Dankzij de uitstekende samenwerking van alle betrokken partners zijn we er zeker van dat deze zware vrachtwagen op het hele traject indruk zal maken en de chauffeur een zeer comfortabele werkplek zal bieden.
Matthias Kirschner, wagenparkmanager bij Viktor Baumann: “Met een zwaar transporttrekker als deze in het wagenpark is er vrijwel niets meer dat te groot of te zwaar voor ons zou zijn. De ombouwbedrijven hebben hier uitstekend werk geleverd en alles wat wij wilden mogelijk gemaakt.

Een speciale vrachtwagen voor zware taken

Bij de extreem zware toepassingen van Baumann trekken twee, drie of meer aan elkaar gekoppelde trekkers een meerassige platformaanhanger, zoals een dieplader of een tankbrug, van voren, terwijl een andere vrachtwagen van achteren duwt. Met een aanhangerlast tot 1.000 ton op de trekhaak is de nieuwe Mercedes-Benz Arocs SLT 4463 AS 8x6 bedoeld als laatste trekvoertuig en dus als koppeling aan de aanhanger. Het vervoeren van dergelijke ladingen is bijvoorbeeld nodig voor het vervoeren van zware, ondeelbare goederen zoals warmtewisselaars of stroomtransformatoren naar hun bestemming brengen.
Het voertuig beschikte af fabriek al over een versterkt chassis en de bijbehorende aandrijflijn. Met achteraf gemonteerde voorloopas, de heavy-duty vangmuilkoppelingen voor en achter werden bij CTT in Molsheim opgebouwd. Om meer druk op de wielen te krijgen en zo de tractie te vergroten, installeerde de Neder-Beierse fabrikant van speciale voertuigen Paul Nutzfahrzeuge een zogenaamd ballastplatform van de firma Greiner. Het team uit Vilshofen an der Donau voerde ook de omvangrijke ombouw naar de brede cabine uit.

Overdracht aan heavy-duty-specialist Viktor Baumann GmbH 

Medio oktober 2023, bijna een jaar nadat het originele voertuig was geproduceerd, keerde de speciaal omgebouwde vrachtwagen terug naar Wörth am Rhein. Net op tijd voor de overdracht keurden specialisten van TÜV het speciale voertuig door individuele acceptatie goed volgens §13 EG-FGV. Het voertuig is direct klaar voor gebruik en rolt na overdracht langs de Rijn naar het hoofdkantoor van Viktor Baumann tussen Bonn en Keulen.
Met meer dan 130 jaar ervaring is het bedrijf Baumann een van de toonaangevende heavy-duty-specialisten in Duitsland. Op het hoofdkantoor van Baumann plant het team al komende transporten met de sterke nieuwe toevoeging aan de vloot. Aankomende routes zijn tot op de centimeter nauwkeurig berekend, met bijzondere aandacht voor belangrijke gebieden zoals bruggen, krappe bochten of hellingen. Zodra alle benodigde vergunningen zijn verkregen, zal de nieuwe Mercedes-Benz Arocs SLT 4463 AS 8x6 met 625 pk binnenkort voor het eerst 's nachts rijden in een transportsysteem met een gewicht tot meer dan 1.000 ton.

De conversiestappen in detail

In de grootste ombouwfabriek van Mercedes-Benz Trucks, Custom Tailored Trucks (CTT), speciale klantwensen gerealiseerd. In de fabriek in het Franse Molsheim kreeg het voertuig de voorloopas met ontlastingscontrole en werd zo een vierassige 8x6. Daarnaast de koppelschotel, zware duwinrichting en de zware trekhaak aan de voorzijde, inclusief de Rockinger Type 56e heavy-duty koppeling, en aan de achterzijde achteraf uitgerust met een 1000 ton wegende Rockinger Type RO58 aanhangerkoppeling die indien nodig kan worden geïnstalleerd. Verder was er het SLT-frame achter de cabine met een extra koelsysteem, een brandstoftank van 900 liter en het hydraulische systeem voor de trailerbesturing. Na ongeveer 14 weken waren de voorwaarden voor een zware trekker geschapen en was de ombouw in Molsheim voltooid.
Als belangrijke partner van Mercedes-Benz Trucks verzorgt Paul Nutzfahrzeuge GmbH de bouw en ombouw van bedrijfsvoertuigen en levert hij oplossingen voor speciale voertuigen. Op de zware vrachtwagen voor Baumann verving het ombouwteam van Paul de StreamSpace-cabine met een breedte van 2,3 meter door de brede BigSpace-cabine met een breedte van 2,5 meter. De nieuwe cabine heeft een kleine motortunnel van ca. 100 mm om de toegestane totale hoogte van vier meter niet te overschrijden. Hiervoor werd het voertuig ook aan de voorzijde verlaagd. Door het wisselen van de cabine moest ook het dashboard, bed of laden kunnen worden aangepast. Ook plaatste Paul een extra toren met opbergboxen achter de cabine en installeerde hij het ballastplatform. In totaal installeerde of verving de firma Paul ongeveer 9.500 nieuwe onderdelen. Voor deze speciale bestelling zijn zoveel mogelijk componenten uit de Mercedes- Benz Trucks-serie gebruikt om het karakter en de eigenschappen van een vrachtwagen met de ster te behouden. De implementatie van deze conversiestappen duurde ongeveer vier maanden.

 

Voor meer informatie: Mercedes-Benz Trucks