Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Elektrische overslagmachines vervangen bovenloopkraan

Elektrische overslagmachines vervangen bovenloopkraan

SMT Belgium leverde aan het moderne sorteercentrum Val’Up twee elektrische aangedreven Sennebogen 835 overslagmachines. Deze verplaatsen zich op opmaat gemaakte railonderstellen.

In het uiterst moderne Val'Up sorteercentrum in België worden de fundamenten gelegd voor een duurzame circulaire economie. Dagelijks leveren ongeveer 60 vrachtwagens 200 ton stedelijk afval af, dat vervolgens via een intelligent systeem in 14 verschillende fracties wordt gesorteerd en verwerkt voor verdere recycling. Twee elektrisch aangedreven overslagmachines 835 E van Sennebogen met op maat gemaakte railonderstellen helpen de dagelijkse hoeveelheid afval te verwerken. Ondanks de veeleisende halafmetingen bewijzen de machines hun enorme handlingcapaciteit bij het lossen van de 8 meter diepe bunkers en overtuigen ze door hun hoge snelheid en flexibiliteit.

Afval sorteren met de nieuwste technologie

Het onlangs geopende en grootste sorteercentrum van Wallonië, Val'Up, is het resultaat van een intensieve projectplanning die vier jaar geleden begon. Hier wordt jaarlijks 50.000 ton PMD-afval zoals plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons van ruim 2 miljoen Belgen gesorteerd. Het sorteercentrum heeft een oppervlakte van 10.500 vierkante meter en biedt werk aan 90 mensen. In een doolhof van 170 transportbanden met een totale lengte van 5 km wordt afval met behulp van talloze sensoren en optische sorteerders gesorteerd in 14 verschillende fracties, waaronder aluminium, plastic en schroot. Hiervan worden dagelijks 500 balen geperst – 200 ton materiaal dat vervolgens wordt gerecycleerd in België en andere buurlanden.

Op maat gemaakte railonderstellen bieden maximale flexibiliteit in de hal

Waar er voorheen alleen een leeg veld was, werd het sorteercentrum in 2019 van de grond af aan gepland en in mei 2022 in gebruik genomen. In de hal bevinden zich enkele als een schaakbord opgestelde 8 meter diepe bunkers, waarin het binnenkomende afval wordt opgeslagen. Via een trechter en een transportband gaat het materiaal naar de volgende hal voor verdere sortering. Boven de bunkers en door de gehele hal lopen 55 meter lange stroomrails, die de twee Sennebogen 835 E elektrische overslagmachines van stroom voorzien. De machines van 57 ton werden binnen twee weken geïnstalleerd en in bedrijf gesteld door Sennebogen-importeur SMT Belgium. Een bijzonder hoogtepunt zijn de op maat gemaakte, 7 meter brede railonderstellen waarop de machines flexibel binnen de hal kunnen worden verplaatst.

Hoge snelheid en flexibiliteit van de machines als doorslaggevend voordeel ten opzichte van bovenloopkranen

De elektrische overslagmachines werken 5 dagen per week in drie ploegen en verdelen het afval, dat dagelijks door zo’n 60 vrachtwagens aan de poorten van de hal wordt gelost, over de verschillende bunkers. Uitgerust met een poliepgrijper van 3 kuub kunnen ze de grote hoeveelheden afval verwerken en tegelijkertijd grovere materialen zoals lange folies sorteren. Vanuit de bunkers vullen de machines zowel de trechter als de transportband. Tussenopslag voorkomt zo stilstand van de machine en zorgt voor een continue werking en vulling van de voorraadbak. Een groot en doorslaggevend voordeel ten opzichte van de doorgaans gebruikte bovenloopkranen is de hoge snelheid en flexibiliteit van de machines. Met hun reikwijdte van 18 meter in combinatie met de op maat gemaakte railonderstellen kunnen de elektrische overslagmachines gemakkelijk alle delen van de hal en vooral de laaggelegen bunkers bereiken. Dankzij hun compacte afmetingen vormen zelfs lage plafondhoogtes geen probleem. Naast de hijsbegrenzer en de beveiligde toegang tot de machines zorgen ingebouwde sensoren die een botsing van de twee overslagkranen voorkomen, ook voor een veilige werkomgeving.

Efficiënt, krachtig en emissievrij

Door te investeren in de elektrisch aangedreven 835 E overslagmachines van Sennebogen werken de operators van het sorteercentrum niet alleen emissievrij en met weinig trillingen, maar besparen ze ook enorme kosten. Veel langere onderhoudsintervallen als gevolg van verminderde slijtage en het elimineren van brandstof-, olie- en filtervervangingen verlagen de service- en bedrijfskosten aanzienlijk. Bovendien werken de elektrische machines zuiniger door hun hogere efficiëntie en bieden ze een aanzienlijk hogere beschikbaarheid voor het sorteercentrum door het wegvallen van reguliere tankstops.

 

Importeurs voor de Benelux: SMT
   

Voor meer informatie:

Sennebogen