Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Passie voor klassieke machines

Passie voor klassieke machines

Werner en Florian Eble herstellen bouwmachines, zoals een 54 jaar oude Cat 992A wiellader.

Vele jaren hard werken eiste zijn tol bij het staal, maar de Kieswerk Eble heeft al weer veel oude stukken ijzer weer tot leven gebracht. Zoals bij een Cat 992 Serie A wiellader. Hij zou in de volgende maanden door Werner Eble en zijn zoon Florian Eble, die de tweede en derde generatie in het bedrijf zijn, gerestaureerd worden. De twee zijn een goed getraind team dat verenigd is door één passie: oldtimer-bouwmachines en -vrachtwagens te herstellen. Voertuigen met een verleden zit de familie in het bloed, want grootvader Eble heeft al tractoren verzameld .
De passie zijn de grote machines. Het was een toeval, dat we in Baden-Württemberg de Cat 992A tegen kwamen“, legt Florian Eble uit, die samenwerkte met zijn zus Sonja Kast en zijn broer Peter Eble het familiebedrijf leiden. De oude wiellader is ondanks zijn bouwjaar (1970), nog steeds klaar voor gebruik. De twaalfcilinder dieselmotor startte onmiddellijk aan en een schitterend motorgeluid klonk. Maar dat is vader en zoon niet genoeg. "Wij bekijken wat we sowieso moeten repareren, afdichten en reviseren. Ondanks zijn leeftijd zijn de remmen, hydrauliek en motor nog in zeer goede staat”, zegt Florian Eble. Alleen tussen het gebruiksgemak die tijd en de nieuwe machinegeneratie ligt ruim 50 jaar. "De oude wiellader is eenvoudig te bedienen. De mensen waren toen der tijd blij met de machine. Omdat hij werk uit handen nam”, zegt Florian Eble. Nog steedskan de wiellader productie draaien, ook al is het brandstofverbruik iets anders.

Oldtimer verzameling

Om de machine betrouwbaar te maken, worden door vader en zoon diverse componenten gereviseerd of vervangen. Niet alles wordt vernieuwd, alleen die die noodzakelijk zijn voor een functionele inzet. “Zijn de slangen nog in orde, blijven ze zitten", zegt Florian Eble. Alleen bij de banden is het anders, daar leggen we gebruikte banden op.
De Cat 992A is niet de eerste machine die onderhanden wordt genomen. Een D9 bulldozer en een 245 rupsgraafmachine werden al eerder opgeknapt. “in het noodgeval kunnen we beide machines weer inzetten”, zegt Floran Eble. Tegenwoordig werkt het bedrijf met een Cat 330F rupsgraafmachine, M318 mobiele graafmachine, D6N LGP bulldozer en een 730 knikdumper. Deze machines zijn allen in de blauwe huiskleur gespoten.
In een grote hal bevinden zich tientalle oldtimer-machines en -vrachtwagens van diverse fabrikanten zoals Hanomag of Kaelble.