Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

CIFA viert 50e verjaardag van Magnum

CIFA viert 50e verjaardag van Magnum

In 1974 introduceerde CIFA de eerste pompmixer. Vijftig jaar later zijn de pompmixers van CIFA (Magnum) nog steeds de bestverkochte ter wereld.

Dit jaar markeert het 50-jarig jubileum van CIFA's baanbrekende uitvinding, de eerste mixerpomp, een machine die nieuwsgierigheid en vindingrijkheid naadloos combineert en de functionaliteiten van twee verschillende machines (de betonmixer en de pomp) omvat. Door de jaren heen is het een lichtend voorbeeld geworden van Italiaanse innovatie. Laten we de geschiedenis ervan verkennen.

1974 | Het eerste model van de pompmixer was de CIFA 301B, onthuld op de Samoter-tentoonstelling in Verona. Het project richtte zich op de behoeften van de Italiaanse bouwmarkt, die wordt gekenmerkt door bouwlocaties die zich vaak in historische stadscentra bevinden, wat toegankelijkheidsproblemen met zich meebrengt. Voor het eerst integreerde een fabrikant de betontransportcapaciteit met de mogelijkheid om deze ter plaatse te distribueren, waarbij de betonmixer met de pomp werd gecombineerd. De pompmixer kreeg onmiddellijk aanzienlijk commercieel succes vanwege zijn vermogen om het werk van twee machines in één te omvatten, waardoor het de ideale oplossing werd voor kleine bedrijven en bouwplaatsen met beperkte ruimte (zoals oude stadscentra, bergachtige gebieden, enz.). Aanvankelijk uitgerust met een trommel van 4 kubieke meter, een enkele stabilisatiecilinder aan de achterkant, een 17 meter lange tweedelige verdeelboom aan de achterkant en een dwarspompeenheid compleet met een opvangtrechter, mixer en een enkele dubbelwerkende stuwkracht cilinder. Later werd de machine ook uitgerust met een aan de voorzijde gemonteerde giek met dubbele stabilisatiecilinders aan de voorzijde.

1983 | De 301B gaf de fakkel door aan Pompuno, een machine met een twee- of driedelige giek aan de voorzijde, uitgerust met een dwarspompeenheid met de uitkomende ‘S’-klep, een klep die zichzelf al als standaard heeft gevestigd in op vrachtwagens gemonteerde pompen.

1987 | CIFA introduceerde voor het eerst een longitudinale pompunit, vergelijkbaar met de pompen die met succes op vrachtwagengemonteerde pompen zijn gemonteerd. Het was de ‘S’-kleppeneenheid met cilinders van 1.000-slag die de betonproductie per uur verhoogde tot 65 kubieke meter/uur, met een druk van 57 bar, waardoor hoogwaardige taken mogelijk waren waarvoor voorheen een op een vrachtwagen gemonteerde pomp nodig was. Met de nieuwe driedelige giek van 24 meter, hydraulische telescopische stabilisatoren en de nieuwe trommel van 7 kubieke meter kreeg de nieuwe pompmixer de naam Magnum. De Magnum kan worden bediend door de PTO van het voertuig of door een hulpmotor.

1993 | Na de goedkeuring van 4-assige voertuigen als operationele voertuigen, presenteerde CIFA de nieuwe 28 meter lange vierdelige giek, genaamd Metro (als meter) naar analogie met het meetinstrument, die op dezelfde manier openging. Met de nieuwe giek en de trommel van 9 kubieke meter was de Magnum Metro vrijwel onverslaanbaar voor middelgrote tot kleine klussen.
In de daaropvolgende jaren ondergingen de gieken updates en aanpassingen. De laatste van deze aanpassingen resulteerde in de langste giek die momenteel door CIFA op een mengpomp is gemonteerd: een giek van 32 meter.

2010 | Met de introductie van koolstof in de gieken van op vrachtwagens gemonteerde pompen werd ook de eerste Magnum Carbotech MK25H geproduceerd, met een giek van 25 meter met vier secties, waarvan er twee van koolstofvezel waren voor een ongeëvenaard lichtgewicht.

2019 | Het jaar van de eerste elektrische pompmixer, MK28E uit de Energya-lijn, die onder alle werkomstandigheden in elektrische modus werkte. Het conventionele hydraulische systeem werd vervangen door een zeer efficiënte elektrische transmissie, die de rotatie van de trommel, de beweging van de giek, de stabilisatie en de bediening van de pompeenheid mogelijk maakte terwijl de dieselmotor was uitgeschakeld. Omdat er geen uitlaatemissies zijn en er minder lawaai is tijdens de laad- en losfasen, werd de MK28E de ideale oplossing voor bouwplaatsen in historische stadscentra, waar een hoog milieurespect een prioriteit is.

Magnum Vandaag

Het is een technisch wonder, complex van structuur maar gemakkelijk te gebruiken dankzij de elektronische systemen, waardoor het slim en intuïtief is. Het hoogtepunt van CIFA's aanbod wordt vertegenwoordigd door de Carbotech-serie, met twee modellen met koolstofvezel gieken. De modellen zijn verkrijgbaar met gieken variërend van 24 tot 32 meter en trommels van 7 of 9 kuub. Bovendien zorgt het ontwerp voor maximale laadcapaciteit en balans om hoge prestaties en maximale veiligheid te behouden. De Magnums van CIFA bekleden de toppositie in Europa en zijn veruit de marktleiders. Zoals elk goed idee is het de afgelopen decennia nagebootst, maar geen enkele andere fabrikant is erin geslaagd de dominantie van CIFA in dit specifieke segment te onttronen.

Davide Cipolla, CEO van CIFA: “Deze machine, geboren uit Italiaans vindingrijkheid, heeft een belangrijk hoofdstuk in de geschiedenis van CIFA gemarkeerd en is een symbool geworden van innovatie en flexibiliteit in de industrie. Het verhaal van de Magnum is een reis naar innovatie. Vanaf de introductie van de van aan de voorzijde gemonteerde giek tot de nieuwste versies met koolstofvezel gieken en het elektrische model, de Magnum is consequent geëvolueerd om gelijke tred te houden met de behoeften van onze klanten op de bouwplaats. Morgen zullen we de grenzen van innovatie blijven verleggen voor een steeds duurzame bouwplaats. Dank aan allen die hebben bijgedragen aan het mogelijk maken van dit buitengewone succesverhaal, zowel aan de CIFA van gisteren als vandaag."

 

Importeur voor België: CMS
Importeur voor Nederland: Van der Spek Vianen
   

Voor meer informatie:

CIFA