Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Liebherr-Werk Bischofshofen investeert in nieuwe montagehal voor elektrische wielladers

Liebherr-Werk Bischofshofen investeert in nieuwe montagehal voor elektrische wielladers

Na ongeveer tien maanden bouwen heeft Liebherr in hun fabriek in Bischofshofen een nieuwe montagehal in gebruik genomen, speciaal voor de productie van elektrische wielladers. Sinds maart 2024 rolt hier de eerste elektrische wiellader van de groep, de L 507 E, van de band. In totaal heeft Liebherr ruim € 2,2 miljoen in de nieuwe productiefaciliteiten geïnvesteerd. De bijna 1.000 m² grote productieruimte is ontworpen voor een maximale jaarlijkse productie van maximaal 500 batterij-elektrische wielladers.

Om aan de strengste veiligheidsnormen te voldoen, bevindt de nieuwe productieruimte zich in een aparte hal, apart van de conventionele wielladerassemblage. “Deze aparte ruimte hebben we gekozen omdat we de nieuwe montagehal volledig wilden aanpassen aan de arbeidsveiligheidsmaatregelen die het nieuwe hoogspanningsbatterijsysteem vereist. Alle medewerkers die betrokken zijn bij de bouw van de L 507 E krijgen een gespecialiseerde opleiding, waardoor we bijzonder goed voorbereid zijn om aan de eisen van de elektrotechniek te voldoen”, legt Peter Schachinger , directeur productie en bedrijfsvoering bij Liebherr- Werk Bischofshofen, uit.

Ontworpen met behulp van virtual reality: een moderne assemblagelijn voor wielladers die op intelligente wijze gebruik maakt van de ruimte

De nieuwe assemblagelijn voor wielladers bevindt zich in een van de voormalige werkplaatshallen van de fabriek, die Liebherr heeft gestript en aangepast voor de productie van de L 507 E. Het gebouw wordt nu gekenmerkt door de grote ramen, die een vriendelijke werkomgeving creëren. Liebherr heeft ook geïnvesteerd in nieuwe pauzeruimtes voor zijn medewerkers. “Ook hebben we het gebouw op de nieuwste energienormen gebracht, met betonkernactivering, een stadsverwarmingsaansluiting en warmtepompen. De elektriciteit die nodig is voor de hal wekken we steeds vaker zelf op, omdat we nu zonnepanelen op onze fabriek gebruiken – die in totaal ruim 3.400 vierkante meter beslaan”, legt Schachinger uit.

De wielladerexperts ontwierpen het interieur van de montagehal vrijwel geheel digitaal met behulp van virtual reality-toepassingen. “Hierdoor konden we verschillende lay-outs testen en daardoor de pre-assemblagestations en de hoofdassemblagelijn perfect op elkaar afstemmen. Hierdoor konden we de beschikbare ruimte efficiënt benutten en korte transportwegen creëren”, zegt Jonas Schwob, projectmanager productie van elektrische wielladers. Een digitaal display in het midden van de assemblagehal geeft in realtime een overzicht van de actuele belangrijkste productiecijfers. Liebherr heeft bijzondere aandacht besteed aan de ergonomie op de afzonderlijke werkplekken: speciale hefinrichtingen en transportsystemen en draadloze bevestigingsgereedschappen maken het voor werknemers gemakkelijker om de nieuwe L 507 E wiellader te monteren.

Liebherr L 507 E wielladers: maximale prestaties met een hoogspanningsaccusysteem

De nieuwe L 507 E is sinds eind 2023 verkrijgbaar bij Liebherr-verkooppartners in verschillende Europese landen. Hij is gebaseerd op de conventioneel aangedreven L 507 Stereo-wiellader en combineert de beproefde voordelen van een stereoloader met een batterij-elektrische aandrijving ontwikkeld door Liebherr. Deze aandrijving is afhankelijk van een hoogspanningsaccusysteem, speciaal ontworpen door Liebherr voor gebruik met wielladers, waardoor krachtige prestaties en efficiënt opladen worden gegarandeerd.
Hoewel de prestaties van de L 507 E identiek zijn aan die van conventioneel aangedreven Liebherr-wielladers van dezelfde grootteklasse, stoot hij lokaal geen CO2 uit en is de geluidsemissie minimaal. Dit maakt de nieuwe wiellader bijzonder geschikt voor alle werkzaamheden waarbij u rekening moet houden met geluid of uitlaatgassen, zoals in de binnenstad of in hallen.
Afhankelijk van de bedrijfsomstandigheden heeft de L 507 E een looptijd van maximaal acht uur. Het modulaire batterijontwerp van Liebherr maakt het ook mogelijk om op verzoek van de klant een tweede lithium-ionbatterij af fabriek te installeren, waardoor de looptijd nog verder wordt verlengd. Het volledig opladen van de batterij kan tussen de negentig minuten en drie uur duren, afhankelijk van de ingebouwde oplaadtechnologie en het vermogen.

 

Importeur voor België: SomTP
Importeur voor Nederland: Wynmalen & Hausmann
   

Voor meer informatie:

Liebherr