Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Nieuwe generatie Kobelco 50-tonners

Nieuwe generatie Kobelco 50-tonners

De filosofie van Kobelco draait om innovatie. De ontwikkeling van graafmachines die voldoen aan de steeds hogere eisen van klanten is een van de belangrijkste redenen waarom de Japanse fabrikant al 90 jaar succesvol is. Deze continue innovatie en vooruitgang hebben geleid tot de introductie van de nieuwste generatie Kobelco-machines. De nieuwe SK500LC-11 en de grotere SK530LC-11 bieden meer snelheid en krachtigere prestaties, grotere betrouwbaarheid en eenvoudiger onderhoud, geavanceerde ergonomie en ultramodern design en voldoen aan de eisen voor Stage 5.

De motorprestaties van de SK500LC-11, die ruim 50 ton weegt, behoren tot het beste wat het 50-ton segment te bieden heeft, dankzij de nieuwe 13-liter Hino Stage 5-turbomotor. Voor de klant betekenen deze verbeterde prestaties dat de cyclustijd van de SK500LC-11 is verkort met 5,1% (vergeleken met de H-modus op de SK500LC-10), het brandstofverbruik is verbeterd met 5,4% (vergeleken met de S-modus op de SK500LC-10) en de productiviteit is verhoogd met 6,2% (vergeleken met de Eco-modus op de SK500LC-10).

De SK500LC-11 is het meest geschikt voor algemene toepassingen in de bouw. De SK530LC-11 is daarnaast ideaal voor werkzaamheden in steengroeven. Natuurlijk zijn in zulke zware omstandigheden vooral het hefvermogen en de stabiliteit belangrijk. De SK500LC-11 heeft een groter bedrijfsgewicht (50.400 kg) dan zijn voorganger, de SK500LC-10, wat zorgt voor meer stabiliteit. Zowel de SK500LC-11 als de SK530LC-11 profiteren van een grote hydraulische druk (Heavy Lift) voor meer hefvermogen bij een kleine zwenkstraal, waardoor zware voorwerpen soepel en stabiel kunnen worden verplaatst. Het hefvermogen is ook uitstekend vergeleken met concurrerende machines, vooral als er opzij wordt gewerkt bij een maximale straal van 9 meter.

De SK530LC-11 heeft een bedrijfsgewicht van 53 ton en is uitgerust met een uitschuifbaar onderstel. Het rijwerk kan worden uitgeschoven tot 2.890 mm, wat optimale stabiliteit en superieure hefprestaties mogelijk maakt. Ingeschoven is de totale breedte van het rijwerk maar 2.990 mm (vergeleken met 3.350 mm bij de SK500LC-11). Door deze kleinere breedte kan de machine makkelijker worden vervoerd, vooral in bergachtige gebieden waar de wegen doorgaans smaller zijn.

De lat hoger gelegd 

In navolging van het Performance X-Design-concept van Kobelco, leggen de SK500LC en SK530LC-11 de lat ook hoger op het gebied van cabineontwerp en ergonomie. Kobelco weet dat voor machinisten die lange dagen maken een comfortabele werkplek en verbeterde bediening belangrijk zijn. De ruime cabine van de machines beschikt dan ook over een aantal kenmerken die het uiterlijk, het comfort en de veiligheid verbeteren.

De verwarmde Grammer-stoel met luchtvering en Kobelco-logo biedt uitstekende schokdemping en superieur rijcomfort. Zelfs op het ruigste terrein worden trillingen geabsorbeerd. Om vermoeidheid bij de machinist zoveel mogelijk tegen te gaan, beweegt de stoel samen met de armleuningen en de hydraulische bediening. Bovendien kan de positie van de armleuningen en de hydraulische bedieningselementen ten opzichte van de stoel heel eenvoudig worden versteld. Zo wordt een optimale ergonomische werkomgeving gecreëerd voor alle machinisten, ongeacht hun lengte.

Met de draaiknop, die zelfs met handschoenen aan in te stellen is, kunnen meerdere functies op het 10-inch grote kleurenscherm worden bediend. Voor optimaal comfort zijn de SK500LC en SK530LC-11 standaard uitgerust met airconditioning en de cabine heeft een DAB+-radio (FM/AM, AUX, USB, bluetooth en handsfree telefoon) en een 12V-stopcontact.

Birds-eye-view

Op de veiligheid van de machinist is bij de nieuwe generatie 11-modellen zeker niet beknibbeld. Uitstekend zicht op het werkterrein wordt mogelijk gemaakt door de camera’s aan de linker-, rechter- en achterkant van de machine (met de modi birds-eye view en eagle-eye view), waarmee de machinist het zicht naar behoefte kan aanpassen. Op het gebruiksvriendelijke menuscherm is belangrijke informatie, zoals brandstofverbruik, onderhoudsintervallen en graafmodus, eenvoudig af te lezen. Ook kunnen er de modi voor uitrustingsstukken mee worden ingesteld.

De lay-out van de radiateur en het oliekoelsysteem, een eenvoudigere toegang tot de Adblue-tank en het luchtfilter met twee elementen vergemakkelijken het onderhoud. Aan de linkerkant van de machine kan optioneel een loopplank worden gemonteerd om de koelsysteemonderdelen van de machine makkelijker te kunnen inspecteren en reinigen. De betrouwbaarheid van de motor van deze nieuwe generatie 11-modellen is ook aanzienlijk verbeterd. De motorventilatorriem is uitgerust met een automatische spanner voor minder onderhoud, er is een omkeerbare koelventilator ingebouwd om de radiateur schoon te houden en verwarmde Adblue-leidingen helpen verstoppingsproblemen bij koudere omgevingstemperaturen te voorkomen.

Zowel de SK500LC-11 als de SK530LC-11 zijn verkrijgbaar met een standaardgiek en drie graafarmopties, of als Mass Excavation-model met een korte giek en korte graafarm.

De eerste indrukken

Over de introductie van de nieuwe Kobelco SK500LC-11 en SK530LC-11 merkte productmanager Peter Stuijt op: “De SK500LC-11 en SK530LC-11 vertegenwoordigen een nieuwe generatie in graafmachineprestaties en -ontwerp. Jarenlang onderzoek, gekoppeld aan feedback van onze klanten heeft geleid tot de ontwikkeling van een nieuw soort zware machines die uitblinken in prestaties, comfort en bedieningsgemak.

De eerste indrukken van de SK500LC-11 afkomstig van Comet Loc, onze dealer in Zuid-Frankrijk, zijn bijzonder positief. Machinisten melden dat de nieuwe machine erg snel, nauwkeurig en makkelijk te besturen is. Verder geven ze aan dat de stabiliteit bijzonder goed is bij het laden van rotsblokken en wordt de hoge mate van comfort in de nieuwe cabine gewaardeerd. We kijken uit naar meer feedback tijdens demonstraties van het nieuwe model op de 2021 Dig Tour.”

 

Voor meer informatie: Kobelco Construction Machinery Europe