Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

JCB lanceert twee types minigravers in de 2,5 ton klasse

JCB lanceert twee types minigravers in de 2,5 ton klasse

JCB breidt zijn assortiment compacte graafmachines uit met de lancering van twee platformmachines van 2,5 ton. De 25Z-1 is een shortradiusmodel dat de vorige 8025 ZTS vervangt, terwijl de 26C-1 een conventionele zwenkstraal heeft en vervanger is voor de 8026 CTS.

De 25Z-1 weegt 2.550 kg, terwijl de 26C-1 2.675 kg weegt. Met een totale breedte van slechts 1.500 mm kan elke machine achter een bestelwagen of een 4x4 op een aanhanger van 3,5 ton worden gesleept, waardoor de graafmachines gemakkelijk van het ene naar het andere werkterrein kunnen worden verplaatst. Ze zijn uitgerust met negen bevestigingspunten, voor veilig transport zonder dat kettingen of riemen in rubberen rupsen snijden.
De minigraafmachines hebben het ontwerp en de stijl van JCB's grotere Next Generation-modellen van 3,5 ton, met een stevige carrosserie van geperst staal en een gegoten contragewicht voor maximale duurzaamheid en levensduur. De twee machines hebben dezelfde cabinestructuur, die is voorzien van vlakke glazen en stalen panelen, terwijl de deur vergrendelt binnen het profiel van het contragewicht, om elk risico op schade tijdens het draaien te voorkomen.

De belangrijkste kenmerken zijn onder meer:
-met shortradius en conventionele contragewichten
-Stage 5-motoren beschikbaar voor mondiale markten
-De opnieuw ontworpen cabine biedt toonaangevend bestuurderscomfort
-Verbeterde graafeindgeometrie met smeerintervallen van 500 uur
-Elektroproportionele hulp-, zwenk- en dozerbedieningen

Er is een ruime ROPS/TOPS-cabine met verwarming of optionele airconditioning, desgewenst is een luifel leverbaar. Er wordt een optionele Level 1 Operator Protection Guard aangeboden en de mini's zijn uitgerust met 'follow-me home'-werklampen, die blijven branden, zodat de machinist zich in de donkere uren kan verplaatsen. Het voorraam heeft een 66/34 splitlijn, wat zorgt voor een optimaal zicht in de sleuf, terwijl de slanke achterste cabinestijlen het zicht naar achteren verbeteren.
Het bovenste raamgedeelte kan in het dak van de cabine worden opgeborgen, terwijl het onderste raam ook kan worden verwijderd en boven het hoofd van de machinist kan worden opgeborgen, als onderdeel van de bovenste raamcassette. Een vastgeschroefde handgreep op de A-stijl vooraan kan eenvoudig worden vervangen als deze beschadigd is, en een verwijderbare vloermat, zonder treden of logo's, maakt het gemakkelijker om de cabinevloer schoon te houden.

De machines profiteren van een verbeterde bestuurdersomgeving van de volgende generatie, met een premium geveerde stoel, een 4” digitaal multifunctioneel scherm en een draaiknop. Het scherm toont te allen tijde het motortoerental, de koelvloeistoftemperatuur en de brandstofmeter aan de linkerkant , terwijl aanvullende informatie aan de rechterkant van het scherm door de machinist kan worden aangepast.
De inhoud van het scherm wordt bedient door de draaiknop en kan worden ingesteld om de motor-/bedrijfsuren, de status van de hulpstroom, de status van overbelasting van de lift en de temperatuur en druk van de hydraulische olie weer te geven. De machinist kan de verschillende menu's op het scherm gebruiken om de hulpstromen, de frequentie van de ruitenwissers en de activeringstijden voor automatisch stationair aan te passen. Servicemonteurs hebben via de monitor ook toegang tot diagnostische informatie. De machines voeren elke dag bij de eerste keer inschakelen een automatische statuscontrole uit.

 

Mondiale aandrijflijn

De twee minigraafmachines worden geleverd met een Kohler-dieselmotor die voldoet aan Stage 5 en een vermogen van 18,4 kW (24,7 pk) levert. De motor voldoet aan beide emissieprotocollen zonder dat er een dieselpartikelfilter (DPF) of enige vorm van uitlaatgasnabehandeling nodig is. Een serviceklep is eenvoudig te openen en er is gemakkelijke toegang vanaf de grond tot alle vulpunten en filters.
Dankzij een nieuw type lastafhankelijke elektroproportionele hydraulische pomp met variabele cilinderinhoud kan elk beetje motorvermogen worden gebruikt door het hydraulische systeem van de machine. Een nieuw ventielenblok zorgt voor een efficiëntere olieverdeling, waardoor een soepeler, multifunctioneel gebruik mogelijk wordt, terwijl de automatische kick-down rupsmotoren zich aanpassen aan veranderend terrein om de vaart op het hele terrein te behouden.

Het ventielenblok is gemakkelijk toegankelijk, onder een verwijderbare vloerplaat, die ook toegang biedt tot de zwenkmotor, het draaidoorvoer en andere hydraulische ventielen. Alle hydraulische slangen zijn kleurgecodeerd voor gemakkelijke identificatie in geval van accidentele schade.
Een dubbelwerkend extra functie met hoge opbrengst is standaard en levert 48 liter/min om een breed scala aan aanbouwdelen aan te drijven. Dit wordt geregeld door een elektrohydraulische duimrol op de rechter joystick. Een enkel- naar dubbelwerkend omschakelventiel wordt elektronisch aangestuurd door een schakelaar in de cabine.

Als optie wordt een dubbelwerkende lage drukfunctie aangeboden, dat 25 liter/min levert. Dit wordt geregeld door een duimrol op de linker joystick. De machinist kan de modi met hoog en laag debiet selecteren, waarbij gebruik wordt gemaakt van 0-100% van het beschikbare hydraulische debiet. 
Ondanks hun compacte afmetingen heeft de 25Z-1 een indrukwekkende maximale graafdiepte van 2.824 mm, terwijl de conventionele 26C-1 een graafcapaciteit tot 3.037 mm biedt.

Veilige werken

Beide minigraafmachines zijn voorzien van extra veiligheidsvoorzieningen, zoals het unieke 2GO hydraulische blokkering van JCB, waarbij de machinist een secundaire schakelaar moet indrukken voordat de bediening actief wordt. Alle hydraulische voorzieningen worden uitgeschakeld wanneer de linker servohendel omhoog wordt gebracht, waardoor het risico op ongeplande bewegingen van de machine wordt weggenomen. JCB minigraafmachines zijn uitgerust met een startonderbreker, met de mogelijkheid tot activering met een sleutel of toetsenbord, met de mogelijkheid tot 14 codes, voor meerdere gebruikers en verhuurbedrijven.
Het JCB LiveLink telematicabewakingssysteem wordt als optie aangeboden en levert op afstand machinelocatie-, gezondheids- en bedrijfsgegevens. Met het systeem kunnen klanten preventief onderhoud en reguliere servicewerkzaamheden beter plannen.
De 25Z-1 en 26C-1 zijn optioneel met een hydraulische snelwissel functie leverbaar af fabriek. Via een LED-indicator kan de machinist zien of hij geopend of gesloten is.

 

Voor meer informatie: JCB