Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Ford Truck in Nederland is een feit

Ford Truck in Nederland is een feit

Als een van de laatste landen in West-Europa heeft nu ook Nederland een eigen Ford Trucks-importeur: F-Trucks uit Kesteren.

Al vele jaren bouwt Ford ook vrachtwagens, ‘oude’ bekenden zijn de S-serie Custom Cab, maar ook zeker de in Nederland gebouwde Transcontinental. Na deze trucks was Ford nog een tijd succesvol met de Cargo. Toen de divisie Trucks van Ford in West-Europa werd opgeslokt door Iveco werd het stil. Maar in Turkije bouwde Otosan, waar Ford al meer dan 60 jaar een joint venture mee heeft, verder vrachtwagens onder de naam Ford. Deze waren vooral populair in eigen land. Tot dat in 2018 de F-Max geïntroduceerd werd en die in 2019 ook nog eens Europese Truck of the Year werd. 
Vanuit Oost-Europa kwam de F-Max langzaam naar het westen. Waar soms via ‘grijze’ import ook de eerste in Nederland arriveerden. 

Nederland

In Nederland hebben Görlitzlehner en Vlastuin de handen in een geslagen en F-Trucks opgericht. Ze beginnen met een netwerk van zes dealers in Gieten, Hengelo, Kesteren, Rotterdam, Uithoorn en Zwaag. Daarnaast zijn ze nog met enkele partijen in onderhandeling, zodat ze op het eind van dit jaar met minimaal 10 dealers in Nederland kunnen werken. Voor 2025 hebben ze de ambitie om vanuit 12 tot 15 dealerlocaties in Nederland te werken.

5% marktaandeel

F-Trucks denkt dat er in Nederland veel potentieel is en wilt in 2030 een marktaandeel van 5% hebben. Dit heeft de Belgische Ford Trucks organisatie ook weten te bemachtigen. Waarbij de nadruk vooral op de F-Max is gevestigd.

Programma

Het leveringsprogramma van Ford Trucks bestaat uit twee modellen: de F-Max en F-Line.
De F-Max is een 4x2 trekker met een eigen Ford 12,7 liter Ecotorq motor met 500 pk. Tot voor kort was hieraan een ZF TraXon geautomatiseerde transmissie gekoppeld. Echter sinds kort heeft Ford een eigen geautomatiseerde 16 bak hier aangekoppeld. Er is maar een cabine leverbaar en dan is de grote en hoge slaapcabine. De F-Max heeft een zeer rijk uitgeruste cabine. Deze trekker is vooral voor het (inter)nationale wegtransport geschikt, volgens de fabrikant volgt er volgend jaar een elektrische versie. Een bakwagen uitvoering zou er niet van komen.
De F-Line is vooral geschikt voor distributie, nationaal wegtransport en bouwtransport. Leverbaar als 4x2, 6x2, 6x4, 8x2 en 8x4. Uitgerust met een eigen Ford Ecotorq motoren van 9 liter (330 pk) en 12,7 liter (420 en 450 pk). Hier aankoppelt de fabrikant geautomatiseerde en handgeschakelde transmissies van ZF, Eaton en eigen fabricaat. Vooraslasten tot 9 ton zijn af fabriek mogelijk, waardoor Ford Trucks de markt met ‘standaard’ (bouw)voertuigen kan voorzien. 
Ondanks dat de F-Line vrij ‘basic’ oogt is deze rijk uitgevoerd met onder andere een 9-inch multimediascherm, uitgebreide Nederlandstalige displayinterface en boordcomputer.

Demo’s

Om de Ford Trucks onder de aandacht te gaan brengen, zet F-Trucks in op demo’s. Zelf de truck beleven en ervaren.

 

Voor meer informatie: F-Trucks