Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Europese primeur voor Meijmat

Europese primeur voor Meijmat

Begin februari heeft Meijmat een nieuwe SCX2800A-3 in ontvangst en gebruik genomen, de eerste in Europa. De rupshijskraan met een hijscapaciteit van 275 ton is direct ook de eerste SCX2800A-3 van het vernieuwde type in Europa. Dit betekent dat de naam hetzelfde is gebleven, maar onderhuids vernieuwingen door zijn gevoerd.

Zo is de machine nu voorzien van een motor die voldoet aan Stage 5-emissienormen. Meijmat heeft specifiek voor dit type en een uitgebreide uitvoering gekozen zodat de machine veelzijdig ingezet kan worden. Hiervoor is de hijskraan bijvoorbeeld besteld met hoofdmast van 60,95 meter en beweegbare jib van 60,95 meter. Dit geeft het bedrijf de mogelijkheid om de lengte van de hoofdmast en jib flexibel aan te passen aan het project.

Voor Meijmat zijn de hijskranen van het Japanse HSC Cranes bekend terrein. Naast een SXC800A-3 en SCX1000A-3 is dit de tweede SCX2800A-3. In augustus 2019 nam men de eerste SCX2800A-3 in Europa in ontvangst en nu wordt die traditie voortgezet met de levering van het nieuwste type. 

Specialist in verticaal transport en prefab betonbouw

Meijmat B.V., gevestigd in Alphen aan den Rijn, is een toonaangevend verticaal transportbedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in het verhuren van hoogwaardige rupshijskranen voor de prefab betonbouw. Met jarenlange ervaring en kennis van de sector, staat Meijmat bekend om het leveren van betrouwbare en efficiënte hijsoplossingen. Het bedrijf beschikt over een uitgebreide vloot van moderne kranen die ingezet worden voor diverse grootschalige bouwprojecten.

De nieuwe SCX2800A-3 zal door Meijmat ingezet worden voor een breed scala aan projecten waarbij precisie en kracht essentieel zijn. Van het plaatsen van zware prefab betonelementen tot het ondersteunen van complexe bouwactiviteiten, de veelzijdigheid en geavanceerde technologie van de SCX2800A-3 maken het mogelijk om met minimale verplaatsingen en maximale efficiëntie te werken. Met de nieuwe rupshijskraan komt het totaal aantal kranen dat Meijmat verhuurt op 14 machines en stelt het bedrijf in staat om hun klanten nog beter van dienst te zijn bij uitdagende bouwprojecten.

Evolutie die het verschil maakt

HSC Cranes lanceerde in de november de nieuwe SCX2800A-3 met een maximaal hefvermogen van 275 ton, die voldoet aan de Europese Stage 5-emissievoorschriften. De kraan wordt aangedreven door een Cummins L9-motor van de nieuwste generatie om werkzaamheden zo duurzaam mogelijk uit te kunnen voeren. De nieuwe motor heeft verder als voordeel dat deze geschikt is voor het gebruik van biodiesel of HVO, die voldoen aan de EN15940 specificaties.

Optioneel is de rupshijskraan uit te rusten met een mechanisme waarbij delen van de jib op te bergen zijn in de giekdelen. Dit zorgt ervoor dat transporten efficiënter uitgevoerd kunnen worden en de benodigde opslagruimte geminimaliseerd wordt. 

De SCX2800A-3 wordt nu standaard uitgevoerd met loopbordessen die voorzien zijn van leuningen. Andere wijzigingen om de toegankelijkheid verder te verbeteren zijn onder meer het verbreden van treden bij de rupsen en aan de linkerzijde van de cabine.

Standaard zeer compleet

Sommige zaken zijn ongewijzigd gebleven omdat deze zich in het verleden reeds bewezen hebben. Waaronder de interface die ontworpen is om nauwkeuriger en veiliger te kunnen werken. Deze zorgt ervoor dat de informatie die wordt verstrekt aan de machinist zo overzichtelijk wordt weergegeven. Het scherm is zo in te richten dat alle belangrijke informatie te volgen is. Hierbij valt onder andere te denken aan het maximale gewicht en maximale bereik en alle vitale functie voor de motor. Boven dit scherm zijn twee monitoren geplaatst om de beelden van diverse camera’s te volgen. Op het bovenste scherm zijn de camera’s te zien die zicht geven op de lier en haak. Op het scherm daaronder zijn de beelden van achter de machine te zien. Op deze manier heeft de machinist goed zicht op de werkzaamheden en alles wat er rond de machine gebeurt.

Verder wordt de SCX2800A-3 door Hitachi CM Nederland standaard uitgerust met diverse zaken die optioneel leverbaar zijn vanuit HSC Cranes. Zoals het zelf-laad-systeem van de contragewichten. Hierbij is het aantal gewichten eenvoudig op de grond aan te passen voordat deze ‘aan’ de machine bevestigd worden. Wanneer de lengte van de hoofdmast en jib worden aangepast dan is het eenvoudiger om het contragewicht aan te passen. Deze verschillende contragewicht programma’s zorgen voor extra flexibiliteit. 

Ook de optionele zwenkrestrictie is een belangrijke toevoeging. Hierbij kan de draaicirkel van de hijskraan ingesteld worden. Wanneer de grens bijna bereikt wordt, vertraagd de machine automatisch en op de grens komt deze tot stilstand. Deze optie is ontwikkeld om veilig te kunnen werken op locaties met beperkte werkruimte en om het risico van een botsing tegen obstakels in de omgeving te verminderen.

 

Voor meer informatie: Hitachi Construction Machinery Nederland