Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Liebherr haalt mega order aan mijnbouwmachines binnen

Liebherr haalt mega order aan mijnbouwmachines binnen

Liebherr heeft tijdens de MinExpo 2024 in Las Vegas de grootste order in haar geschiedenis ooit getekend. Samen met de Australische klant Fortescue gaan ze samen 475 elektrische machines ontwikkelen en bouwen.

De order, ter waarde van ongeveer 2,5 miljard Euro, omvat 360 batterij-elektrisch aangedreven en autonoom rijdende dumpers, 55 elektrische graafmachines en 60 batterij-elektrische bulldozers. Al deze machines gaat Fortescue inzetten in haar mijnen in Australië. De machines en een groot aantal belangrijke componenten zullen worden ontwikkeld, geproduceerd en onderhouden worden op zes locaties van de Liebherr groep in Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, de VS en Australië.

Al in 2022 hebben Dr. Willi Liebherr, lid van de raad van bestuur van Liebherr-International AG, en Dr. Andrew Forrest, uitvoerend voorzitter van Fortescue, een samenwerking in gang gezet voor emissieloze en autonome mijnbouwmachines.  Deze gezamenlijke inspanning resulteerde in een partnerschap gebaseerd op het doelgericht combineren van de knowhow van Liebherr op het gebied van de ontwikkeling en productie van hoogwaardige machines met de technologische expertise van Fortescue op het gebied van batterij-elektrische aandrijvingen.

Nadat de ontwikkelingssamenwerking zich in eerste instantie richtte op de inzet van een vloot van 120 bestaande dumpers en de ombouw van grote dieselaangedreven graafmachines naar elektrisch, wordt de samenwerking nu verder uitgebreid naar elektrisch aangedreven bulldozers. De order omvat 120 T264 dumpers, 55 R9400E graafmachines en 60 PR776 bulldozers. 

Naast de twee fabrieken in Colmar (Frankrijk) en Newport News in Virginia (VS), waar Liebherr de mijngraafmachines en mijndumpers ontwikkelt en produceert, zijn ook andere eenheden van de groep aanzienlijk betrokken bij de uitvoering van het contract. Mijnbouwmachines worden doorgaans tien jaar of langer gebruikt voordat ze worden vervangen. Gedurende deze tijd draaien de machines soms meer dan 7.000 uur per jaar; ongeveer 80% van de ongeveer 8.760 uur die een jaar gemiddeld heeft. De zware bedrijfsomstandigheden in de mijnbouw, met hitte, stof en grote slijtage, eisen alles van de machines. Daarom vertrouwt Liebherr op de eigen productie van de belangrijkste componenten. Liebherr staat bekend om robuuste, duurzame en hoogwaardige machines en componenten. Sommige componenten moeten echter gedurende de lange gebruiksperiode worden onderhouden en gedeeltelijk vervangen. Naast de onderdelen die nodig zijn om de nieuwe machines te vervaardigen, resulteert dit ook in een grote behoefte aan componenten voor het voortdurende gebruik van deze machines in het veld. 

Het contract met Fortescue genereert ook uitgebreide vervolgopdrachten op het gebied van after-sales en service over verschillende productsegmenten van de bedrijfsgroep heen. Het daarmee samenhangende extra verkoopvolume ligt voor de bedrijvengroep in de dubbele cijfers van miljoenen per jaar.

Zo zal Liebherr-Components gedurende de gehele bedrijfsperiode van de machines vanuit de fabrieken in Biberach ad Riss en Kirchdorf ad Iller in Zuid-Duitsland enkele duizenden componenten, zoals hydraulische cilinders en versnellingsbakken, leveren. De elektronische componenten die in de machines zijn geïnstalleerd, worden ook vervaardigd in de fabrieken in Biberach ad Riss en in Lindau. Dit betekent duidelijk merkbare positieve effecten op de bedrijfsactiviteiten en daarmee op een stabiele werkomgeving in verschillende Liebherr-fabrieken in Zuid-Duitsland.

Daarnaast omvat het contract met Fortescue ook bulldozers, die Liebherr, als onderdeel van haar grondverzetproductsegment, ontwikkelt en produceert in Telfs in Tirol (Oostenrijk). Deze worden voornamelijk gebruikt voor de mijnbouw, het transport en de materiaalbehandeling van een grote verscheidenheid aan materialen, zoals stenen, aarde en grondstoffen, zowel in de bouwsector als in mijnen. Het model PR 776, waarvan er 60 naar Fortescue gaan, zal net als de mijndumper worden uitgerust met een accusysteem van Fortescue voor emissievrij werken. Dit zal een nieuwe mijlpaal zijn in de ontwikkeling van de mijnbouwrups van Liebherr, die nu al een van de meest efficiënte in zijn klasse is.

Importeur voor België: SomTP
Importeur voor Nederland: Wynmalen & Hausmann
   

Voor meer informatie:

Liebherr