Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Liebherr en Strabag testen waterstofwiellader

Liebherr en Strabag testen waterstofwiellader

Samen met Strabag zet Liebherr belangrijke stappen richting een koolstofvrije bouwplaats. In een project dat onlangs is gestart in de Kanzelstein-groeve in Gratkorn (Oostenrijk), test Strabag gedurende twee jaar de grote waterstofaangedreven wiellader van Liebherr. Energie Steiermark gaat groene waterstof leveren voor het eigen waterstoftankstation in de groeve. De wiellader L 566 H is 's werelds eerste grote wiellader met een waterstofmotor.

Leonore Gewessler (minister voor Klimaatactie), Clemens Haselsteiner (CEO van Strabag), Martin Graf (directeur van Energie Steiermark) en Jan Liebherr (voorzitter van de raad van bestuur van Liebherr-International AG) woonden een speciaal evenement bij in de steengroeve van Gratkorn om de start van het project voor het eerste testgebruik van de grote waterstof aangedreven wiellader te markeren. Naast technische presentaties en een rondleiding door de steengroeve, werd de waterstof aangedreven wiellader in werking gedemonstreerd. De komende twee jaar zal Strabag het prototype L 566 H dagelijks testen. Er wordt een waterstoftankstation gebouwd om de wiellader direct bij de steengroeve te tanken. De energieleverancier Energie Steiermark zal de hiervoor benodigde groene waterstof leveren.

Leonore Gewessler – Federaal Minister voor Klimaatactie, Milieu, Energie, Mobiliteit, Innovatie en Technologie – prees Liebherrs voorbeeldige inzet om broeikasgassen en andere schadelijke gassen te verminderen en de samenwerking met Strabag bij het testen van waterstoftechnologie. "Ik ben blij om te zien dat innovatieve bedrijven doorgaan met pilotprojecten, vooral in vormen van mobiliteit die moeilijk te elektrificeren zijn, zoals die in de bouwsector", aldus Gewessler. De samenwerking met Strabag, een van de belangrijkste bouwbedrijven in Europa, laat zien wat een belangrijke en positieve ontwikkeling de Liebherr-aandrijftechnologie is. Liebherr is verheugd om deze waardering en erkenning te horen van het pad dat het heeft gekozen.

Strabag als eerste testklant

Als een van de grootste fabrikanten van bouwmachines heeft Liebherr Strabag het prototype L 566 H ter beschikking gesteld als testmachine. De grote wiellader met waterstofmotor moet jaarlijks tot 100 ton CO2 besparen, wat overeenkomt met ongeveer 37.500 liter diesel. "We willen in 2040 klimaatneutraal zijn. De enige manier om dit te bereiken is door consequent en uitgebreid CO2 te besparen , bijvoorbeeld bij de bediening van bouwmachines", legt Strabag CEO Klemens Haselsteiner uit.

De L 566 H van Liebherr is 's werelds eerste prototype grote wiellader met een waterstofmotor. "De technologie maakt het ook mogelijk om grote voertuigen die moeilijk te elektrificeren zijn vanwege hun hoge energiebehoefte, zonder CO2 te laten rijden", legt Dr.-Ing. Herbert Pfab, technisch directeur van Liebherr-Werk Bischofshofen GmbH, uit. De waterstofmotoren worden geproduceerd door de eigen motorenfabriek van de Liebherr-componentendivisie in Bulle, Zwitserland. Deze motoren maken het niet alleen mogelijk om nul broeikasgassen en bijna geen stikstofoxiden uit te stoten, maar bieden ook een uitstekende efficiëntie.

Pilotproject voor het verminderen van emissies

Met het pilotproject laten Liebherr en Strabag zien hoe emissies kunnen worden verminderd in een sector die moeilijk te decarboniseren is door middel van alternatieve brandstoffen. Klimaatneutrale waterstof geproduceerd met wind- en waterkracht of zonne-energie kan een belangrijke enabler zijn om het doel van klimaatneutraliteit te bereiken dat door de Oostenrijkse politici is gesteld. "Groene waterstof is een onmisbaar element van onze toekomstige energie. Als een belangrijke en waardevolle energiebron helpt het fossiel aardgas te vervangen - met name in de industrie", aldus klimaatactieminister Gewessler. Wat de tweejarige proefinzet in de Gratkorn-steengroeve tot zo'n voorbeeldproject maakt, is vooral de gezamenlijke aanpak van Liebherr en Strabag: twee bedrijven die zich actief inzetten voor decarbonisatie.

 

Importeur voor België: SomTP
Importeur voor Nederland: Wynmalen & Hausmann
   

Voor meer informatie:

Liebherr