Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Eerste Mercedes-Benz voor Douwe Hoekstra

Eerste Mercedes-Benz voor Douwe Hoekstra

Douwe Hoekstra Kraanverhuur en Transportbedrijf B.V. uit het Friese Nijemirdum heeft een Mercedes-Benz Arocs 10x8 in gebruik genomen. De hypermoderne Arocs 10x8 is een door Veldhuizen B.V. aangepaste 8x8 die nu goed is voor een GVW van 50 ton. De nieuwe Mercedes-Benz kwam terecht in een vloot van 13 trucks waarvan de nieuwe Arocs de eerste met een ster in de grille is.

Douwe Hoekstra werd in 1980 opgericht en het bedrijf is sindsdien uitgegroeid tot een gerenommeerde speler in de markt van het grondverzet en transport. Naast de vloot van 13 eigen voertuigen beschikt het bedrijf over een uitgebreid machinepark met dumpers, graafmachines, tractoren en zogenaamde moerasdumpers. Voor de vervanging van een Terberg 10x8 passeerden meerdere merken de revue maar aanbevelingen van collega vervoerders en de voorkeur van de vaste chauffeur, Gjalt Bergsma leidden tot de aanschaf van de Arocs. De nieuwe Arocs is nu de enige Mercedes-Benz in de vloot, maar eerder deed het bedrijf al prima ervaringen op met de vorige Actros modellen.

Extra as

De truck kwam als Arocs 4148AK 8x8 van de band bij Mercedes-Benz, waarna Veldhuizen een luchtgeveerde, 10 tons Mercedes stuuras bijplaatste. Verder werd de positie van de tweede vooras zodanig gewijzigd dat deze nu op 180 cm van de voorste as staat. Beide voorassen zijn vervolgens gekeurd voor 10,5 ton aslast door onder meer de montage van 445/75R22,5 banden. De beide achterassen zijn voorzien van 325/95 banden op 24 inch wielen. De aslasten achter zijn goed twee keer 9,5 ton en met de 10 tons middenas komt de totale optelsom zo op 50 ton uit komt. De hefhoogte van de niet aangedreven middelste as bedraagt 30 cm waardoor deze as in het terrein geen spelbreker wordt. 

Compacte draaicirkel

De Arocs is uitgerust met een ruime cabine met het fraaie digitale dashboard en het Mercedes-Benz Mirrorcam systeem. Verder is de truck af fabriek voorzien van het Servotwin stuursysteem met een elektrisch bekrachtigde stuurpomp. Daardoor is manoeuvreren kinderspel tot groot genoegen van de vaste chauffeur, Gjalt Bergsma. Daarnaast roemt hij de compacte draaicirkel van de vijfasser. De Arocs is voorzien van een vliegwiel PTO en werd uitgerust met een geïsoleerde Hyva kipper met hydraulische milieukleppen en slibhaken. Tussen as drie en vier werd aan de rechterzijde een Y vormige brandstoftank met een inhoud van 345 liter gemonteerd. Aan de linkerzijde is op die positie een RVS-gereedschapskist geplaatst. Douwe Hoekstra koos voor een staande uitlaat achter de cabine. 

De om- en opbouw werd volledig verzorgd door Veldhuizen in Groenekan. De fraaie kipper werd verder afgebouwd en compleet met accessoires zoals extra verlichting door Mercedes-Benz dealer Wensink in Heerenveen.

 

Voor meer informatie: Veldhuizen Wagenbouw