Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Onder de indruk!

Onder de indruk!

Hyundai-dealer Taylor & Braithwaite in Cumbria heeft onlangs de allereerste Hyundai HL975A CVT wiellader in Groot-Brittannië op proef aan zijn oude klant D.A Harrison geleverd. De klant was zo onder de indruk van de machine dat hij die aan zijn bestaande Hyundai-vloot heeft toegevoegd.

D.A. Harrison is geen onbekende voor Hyundai. Vier jaar geleden kocht het bedrijf een nieuwe HL975-9 wiellader om een kleiner HL770 model te vervangen. Sindsdien is een tweede HL975-9 aan de vloot toegevoegd en beide machines hebben de laatste jaren voortreffelijk gepresteerd.

Omdat de eerste HL975-9 nu meer dan 12.000 storingsvrije uren op de teller heeft staan, was verkoopdirecteur Ian Burton van T&B blij dat de groeve de nieuwe machine wilde uitproberen. Deze kan aanzienlijke brandstofbesparingen bieden ten opzichte van een machine met een normale mechanische aandrijving.

Eerste indrukken...

Met een gewicht van 27 ton is de HL975A CVT even zwaar als de HL975-9, maar het nieuwe model kan grotere bakken met een inhoud tot 5,2 kuub hanteren: een toename van 8% ten opzichte van het oude model. Dat is echt een voordeel.

Hyundai heeft een beproefde combinatie van ZF-assen en een ultramoderne CVT van ZF in de 27-tons wiellader toegepast. De CVT biedt een optimale vermogensafgifte door de verhouding tussen hydraulische en mechanische krachten continu te variëren, afhankelijk van de lading en snelheid van de machine. De transmissie houdt de motor bovendien in het lage toerental om voor een vlotte, naadloze acceleratie te zorgen. Tijdens het vertragen werkt de CVT tevens als rem, waardoor de bedrijfsrem minder snel slijt en de levensduur van de asolie wordt verlengd.

Ian licht de CVT nader toe: “Vergeleken met een mechanische aandrijflijn is de rijstijl totaal anders. Er is geen beweging tenzij je met je voet het gaspedaal aanraakt. Hyundai heeft een kruipfunctie ingebouwd om de wiellader langzaam te laten rollen zonder dat het gaspedaal ingedrukt hoeft te worden. In de instellingen van de machine kan deze functie aan de wensen van de machinist aangepast worden. Ideaal om vrachtwagens te laden.

Hoewel de CVT de Cummins-motor in het ideale laagtoerenbereik houdt, kan de machinist de Dynamic Mode selecteren om de motor op maximaal 1.800 omw/min te laten draaien, zodat snelle cyclustijden mogelijk zijn.

De Stage 5-motor van Cummins heeft een all-in-one uitlaatgas-nabehandelingssysteem, dat de emissies met meer dan 50% verlaagt ten opzichte van een Stage 4-motor. Een van de grote voordelen van dit pakket is het ontbreken van een EGR-systeem, waardoor de bedrijfskosten tijdens de levensduur van de machine aanzienlijk worden verlaagd.

Nog meer brandstofverlaging

Een andere functie die in het pakket is opgenomen om het brandstofverbruik te verlagen en de levensduur van de machine te verlengen, is de automatische motoruitschakeling. Met dit systeem kan de machinist instellen dat de motor na een bepaalde tijd wordt uitgeschakeld als de machine geparkeerd staat. Met de volledig instelbare tractieregeling kan de machinist de mate van blokkering van de wielen vergroten of verkleinen, afhankelijk van het oppervlak waarop de machine wordt gebruikt.

De lichte en luchtige Hyundai-cabine voelt degelijk aan en omvat een verwarmde stoel met luchtvering. Voor wie de voorkeur daaraan geeft, is deze machine leverbaar met joystickbediening. T&B heeft deze optie in een neerklapbare armsteun aan de linkerkant van de stoel gemonteerd.

Rondom zicht

De HL975A CVT is uitgerust met Hyundai’s AAVM-camerasysteem met rondomzicht en Intelligent Moving Object Detection (IMOD). Het scherm van dit systeem is precies in de zichtlijn op de rechtercabinestijl bevestigd en daaronder bevindt zich de overzichtelijke en gebruiksvriendelijke touchscreenmonitor. Door de combinatie van een duidelijk afleesbare 7-inch touchscreen en een reeks gemakkelijk herkenbare knoppen kan de machinist bijna alle dagelijkse instellingen van de machine moeiteloos controleren of wijzigen. Het centraal geplaatste dashboard is duidelijk afleesbaar en compact genoeg om een uitstekend zicht op de voorkant van de machine te bieden. Door de combinatie van het camerasysteem met rondomzicht, de grote spiegels en de grote ruiten met dunne stijlen is het zicht vanuit de stoel zeer goed.

De joystickbediening is eenvoudig in het gebruik. Het systeem wordt geactiveerd door op de joystick van de lader en de joystick van de besturing dezelfde knop in te drukken.

Op basis van cijfers van Hyundai’s Hi MATE-controlesoftware na de proef in de groeve blijkt de wiellader zuiniger met brandstof om te gaan dan de machine met standaardtransmissie. Het brandstofverbruik is ongeveer 25,5% lager dan dat van de oudere HL975-9.

De eerste

Over de aankoop van de nieuwe HL975A CVT zegt Ian: “Ik ben heel blij dat we machines aan D.A. Harrison mogen blijven leveren. In 2010, toen we net het dealerschap hadden gekregen, kregen we van dit bedrijf onze eerste kans met een Hyundai wiellader. Ze werken nog steeds met die eerste Hyundai HL760-7A machine. Het is mooi om te zien dat zo’n vooruitstrevend bedrijf de voordelen van moderne technologie benut om zijn eigen bedrijfskosten te verminderen, ditmaal door het brandstofverbruik te verlagen en de bakinhoud te vergroten. Bij T&B proberen we deze langdurige relaties met bedrijven verder uit te bouwen en we stellen het erg op prijs wanneer een klant bij ons terugkomt. We bedanken D.A. Harrison daarom dat ze ons blijven steunen.

 

Importeur voor België: HMB 
Importeur voor Nederland: Van der Spek

 

Voor meer informatie: Hyundai Construction Equipment Europe