Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Zuinig in de grindwinning: Derde Liebherr L 586 XPower voor Rinsche

Zuinig in de grindwinning: Derde Liebherr L 586 XPower voor Rinsche

In de Soester Börde, in het hart van Noordrijn-Westfalen, wint de natuursteenfleverancier Rinsche ‚Duitse blauwe steen' en ‚Anröchter Grünstein‘, ook wel Anröchter-dolomiet genoemd. Daarnaast wint het familiebedrijf Rinsche grote hoeveelheden grind. Drie L 586 XPower wielladers van Liebherr nemen belangrijke taken over. In load-and-carry-gebruik, waarbij ze tot 12 ton kalksteen per laadcycli verplaatsen, overtuigen de wielladers door hun lage verbruik en hoge prestaties.

Een derde Liebherr L 586 XPower wiellader heeft onlangs het machinepark uitgebreid bij de grindleverancier Rinsche in Anröchte. Doorslaggevend voor de nieuwe aanwinst was de positieve ervaring met de twee vorige L 586 XPower, die directeur Wilhelm Rinsche in 2019 kocht. “Met hun gecombineerde aandrijving verbruikt onze L 586 slechts ongeveer 20 liter diesel per bedrijfsuur. Dat is zo'n 12 liter minder dan een vergelijkbare wiellader van een andere fabrikant die we in onze groeve hadden. Met de Liebherr wielladers realiseren we enorme kostenbesparingen en stoten we ook veel minder CO2 uit”, legt Rinsche uit.

Liebherr L 586 XPower wielladers overtuigen in Load-and-carry-werk

Het lage brandstofverbruik is vooral opmerkelijk omdat de wielladers, die meer dan 33 ton wegen, over verschillende speciale uitrustingen voor mijnbouwactiviteiten beschikken. Met name de bandenbeschermingskettingen zijn onderscheidend en wegen, afhankelijk van de uitvoering, tot 800 kilogram per stuk. In combinatie met de zelfblokkerende differentiëlen van de wielladers dienen ze vooral om de tractie te verbeteren. "De kalksteenbodem in onze steengroeven, die vooral na regenachtige dagen modderig en glad is, maakt bandenbeschermingskettingen noodzakelijk", legt Wilhelm Rinsche uit.

De hoofdtaak van de wiellader is het transporteren van gesprongen materiaal vanuit de bergwand naar de breker. Bij dit Load-and-Carry-werk leggen de machines afstanden tot 200 meter af. Daarnaast helpen de wielladers bij het laden. “Naast het lage verbruik waarderen we het constant hoge vermogen van onze Liebherr wielladers. Of het nu gaat om het oppakken van materiaal uit de bergwand, het rijden op een traject of het laden: de wielladers leveren altijd volledige prestaties”, aldus Wilhelm Rinsche.

Langdurige samenwerking tussen Liebherr en Natursteinwerk Rinsche

De L 586 XPower is het grootste wielladermodel van Liebherr en heeft, net als alle XPower wielladers, standaard de robuuste en efficiënte gecombineerde aandrijving. We zijn verheugd dat we sinds de eerste demonstratie in de steengroeve in 2018 nu de derde L 586 XPower aan Wilhelm Rinsche en zijn team kunnen leveren”, zei Wilfried Holz bij het overhandigen van de machine. Wilfried Holz is verkoper bij Liebherr-Baumaschinen Vertriebs- und Service GmbH in Dortmund en zorgt voor Schotterwerk Rinsche GmbH.

Net als Liebherr is de Rinsche een al lang bestaand familiebedrijf. Het bedrijf heeft 35 mensen in dienst en heeft drie eigen steengroeven tussen het Münsterland en het Sauerland, waar het bedrijf jaarlijks ongeveer 500.000 ton materiaal ontgint. Het kernproduct is de ‘Anröchter Grünsandstein’, een speciale zandsteen die met zijn blauwe of groene kleur wereldwijd populair is als hoogwaardig en natuurlijk bouwmateriaal.

Over Liebherr-Werk Bischofshofen GmbH

Liebherr-Werk Bischofshofen GmbH ontwikkelt, produceert en verkoopt de wielladers van de Liebherr Group. De fabriek in het Salzburger Land (Oostenrijk) is de afgelopen decennia gestaag gegroeid dankzij duurzame innovaties, creatieve oplossingen en hoge kwaliteitsnormen. Het wielladerassortiment wordt voortdurend uitgebreid en omvat verschillende modellen in vier verschillende productgroepen: compactladers, stereoloaders, allround wielladers uit de middelgrote serie en grote wielladers die overtuigen door hun innovatieve aandrijfconcepten.

Importeur voor België: SomTP
Importeur voor Nederland: Wynmalen & Hausmann

 

Voor meer informatie: Liebherr