Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

DAF Trucks Vlaanderen: 3.000.000 assen in 50 jaar tijd

DAF Trucks Vlaanderen: 3.000.000 assen in 50 jaar tijd

DAF Trucks Vlaanderen leverde deze week haar 3 miljoenste as af. De mijlpaal valt samen met het 50-jarig jubileum van de assenfabriek in het Belgische Westerlo. Indrukwekkende investeringen in de moderne productiefaciliteiten leidden recent tot de introductie van een nieuwe generatie ongekend efficiënte achterassen.

Voor optimale prestaties en daarmee efficiency van zijn aandrijflijnen ontwikkelt en bouwt DAF Trucks al sinds jaar en dag vrijwel alle assen zelf. Sinds 1971 vindt die productie plaats in de eigen fabriek in Westerlo, waar ook DAF’s hoogwaardige cabines van de band komen.

In de fabriek langs de snelweg E313 van Luik naar Antwerpen worden dagelijks zo’n 600 voor- en achterassen geproduceerd. “Omdat de inzet van elke truck uniek is, worden ook de assen volledig afgestemd op de specifieke applicatie”, weet George Beekwilder, Plant Manager van de assenfabriek. “Voorassen, voorloopassen, sleepassen, al dan niet dubbel aangedreven tandems, gestuurde assen, assen met of zonder naafreductie; de mogelijkheden die DAF biedt, zijn ongekend. En zoals onze fabrieken in Eindhoven en Leyland trucks op klantenorder produceren, zo doen wij dat hier in Westerlo met de assen. Hierdoor kunnen we voor elke truck de beste prestaties en maximale efficiency garanderen.

Hofleverancier voor busbouwers

Naast assen voor trucks, produceert DAF Trucks Vlaanderen op jaarbasis ook enkele duizenden assen voor producenten van bussen en touringcars, alsook van speciale voertuigen. Deze vinden hun weg over de hele wereld – doorgaans in combinatie met bij DAF gebouwde PACCAR-motoren.

Steeds efficiënter

Voor de leek zien assen er al sinds jaar en dag hetzelfde uit. De evolutie die de assen van DAF de afgelopen decennia hebben doorgemaakt, is echter enorm. Ze werden vele tientallen kilo’s lichter en tegelijk vele malen stijver en sterker voor een optimale levensduur. Ook op het vlak van efficiency werden grote stappen gemaakt, onder meer door een nieuw proces van verspanen waardoor de tandwielen van het differentieel nog nauwkeuriger – en dus efficiënter – in elkaar grijpen. 

Nieuwe generatie achterassen

Op het gebied van efficiency betekenen ook de achterassen van de Nieuwe Generatie DAF XF, XG en XG⁺ die DAF begin oktober voor het vervoer over de lange afstand in productie neemt, opnieuw een belangrijke stap voorwaarts. Deze assen zijn niet alleen (opnieuw) kilo’s lichter en nóg robuuster dan hun voorgangers, maar bovenal nog eens 3% efficiënter. Dat is bereikt door de wrijvingsverliezen in het aslichaam verder te reduceren door toepassing van nieuwe pignonlagers, andere afdichtingen en een lager olieniveau.   

Investeringen in processen

Het einde van alle ontwikkelingen is nog niet in zicht, stelt Beekwilder vast. “DAF investeert momenteel tientallen miljoenen in de assenfabriek. Daardoor houden we de volledige productie van assen in eigen hand: van het lassen en stralen tot aan de fabricage van naven. Dat geeft DAF én zijn klanten een enorm voordeel. Het betekent namelijk dat voertuigen en assen altijd perfect op elkaar zijn afgestemd voor een maximale levensduur, hoge prestaties en de laagste kosten per kilometer.

Aandacht voor mens en milieu

De investeringen komen ook ten goede aan de 600 medewerkers van de ongeveer 25.000 vierkante meter grote assenfabriek en niet te vergeten het milieu. “Machines worden steeds weer stiller en belastend werk wordt uitbesteed aan high-tech robots. Door de verdere verduurzaming van onze processen, kon bijvoorbeeld de chemische afvalstroom met maar liefst meer dan 98% worden gereduceerd. Zo gaan ergonomie en aandacht voor het milieu hand in hand met het steeds weer verder verbeteren van de kwaliteit en efficiency.

 

Voor meer informatie: DAF Trucks