Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Van bouwplaats naar bouwplaats: De nieuwe Liebherr MK 73-3.1 in actie

Van bouwplaats naar bouwplaats: De nieuwe Liebherr MK 73-3.1 in actie

Korte klussen, groot hijsvermogen - de nieuwe Liebherr mobiele torenkraan MK 73-3.1 bewijst zich als compacte taxikraan in het dagelijkse gebruik op de bouwplaats. Meerdere inzetten op verschillende locaties op dezelfde dag zijn geen probleem. Bovendien kan de kraan gemakkelijk bouwplaatsen bereiken in dichtbebouwde gebieden. Zijn slimme hulpsystemen en hybride powerconcept maken deze kraan bijzonder populair.

De kleinste uit de serie Liebherr mobiele torenkranen maakt zijn grote entree op kleine bouwterreinen. Of het nu in dichtbebouwde woonwijken of binnensteden is - de MK 73-3.1 bereikt zijn werkterrein met gemak. Met een totale lengte van 13,80 meter, een breedte van 2,75 meter en een hoogte van 4,0 meter is hij uitermate wendbaar. Ondanks zijn compacte vorm hoeven klanten geen compromissen te sluiten omdat hij over alle functies van zijn grote broer, de MK 88-4.1, beschikt.

De mobiele torenkraan is bijzonder geschikt voor kleinere bouwplaatsen en korte inzetten, zoals in Nederland op indrukwekkende wijze werd gedemonstreerd: In Haarlem werd de MK 73-3.1 ingezet bij de renovatie van een historisch gebouw. Na de verhuizing van het kantongerecht worden midden in het dichtbebouwde centrum meer dan 70 nieuwe flats gebouwd. De kraan had tot taak geïsoleerde dakplaten te hijsen. Hij kon dicht bij de bouwplaats worden opgesteld omdat hij ondanks de hoekige vorm van het gebouw geen last had van de gevelranden. 

Slimme hulpsystemen

Krappe ruimte op de bouwplaats, smalle toegangswegen en een zo laag mogelijk effect op het milieu waren uitdagingen die het kraanverhuurbedrijf Koninklijke Saan B.V. aanging met een MK 73-3.1. "De kraan is heel compact en ik vond het geweldig dat ik hem ook met bouwstroom kon bedienen," zegt Tim Hoekstra (Koninklijke Saan B.V.). Hij reed en bestuurde die dag de mobiele torenkraan: "Voor dichtbebouwde locaties zoals hier in Haarlem en Amsterdam, waar ik veel werk, zijn de variabele stempelbreedtes voor het opbouwen ideaal." Slimme hulpsystemen van de MK zijn bijvoorbeeld Load Plus of de horizontale last verplaatsing voor steile giekstanden. 

Het verhuurbedrijf Koninklijke Saan B.V. gebruikt de nieuwe mobiele torenkraan met succes in binnenstedelijke gebieden. Compacte afmetingen in combinatie met een groot bereik en capaciteit overtuigen de klanten. Daarnaast kan de MK 73.3-1 elektrisch of met een geïntegreerd aggregaat op de bouwplaats worden bediend. Bij elektrische werking is hij zeer stil en emissievrij. Dit is volgens van Koninklijke Saan B.V. een absolute meerwaarde die door steeds meer klanten wordt ontdekt en gevraagd. 

Eenvoudige montage, snel transport

In Den Haag werd ook een Liebherr MK 73-3.1 ingezet: In de wijk Voorburg verplaatste de kraan manbakken voor schilderwerken met een gewicht van ongeveer 800 kilo. In principe biedt de mobiele torenkraan een maximale hijslast tot 2.000 kilo, maar afhankelijk van de steile giekstand kan dit worden verhoogd tot 2.800 kilo. 

De te hijsen lasten bevonden zich op het dak van een woongebouw op 20 meter hoogte en moesten 30 meter verder naar achteren worden verplaatst. Vanaf de grond waren de manbakken niet goed te zien maar dankzij de traploos verstelbare liftcabine van de MK 73-3.1 was dit geen belemmering. Moderne camerasystemen ondersteunden de kraanmachinist tijdens de hijswerkzaamheden. De kraanmachinist prees het zicht als "zeer goed" omdat dankzij de hulpsystemen de lading en de onderwagen altijd in beeld waren.

De mobiele torenkraan van kraanbedrijf Nederhoff B.V.  heeft ongeveer een dag op de bouwplaats gewerkt. De kraan is ontworpen om bediend te worden door slechts één persoon en is in tien minuten gebruiksklaar. Er zijn geen andere benodigde transporten. Dankzij het taxikraanconcept zijn meerdere klussen op verschillende locaties op één dag zonder problemen mogelijk. 

Over Liebherr's divisie torenkranen

Meer dan zeven decennia ervaring maken Liebherr tot de erkende specialist voor hijstechniek op alle soorten bouwplaatsen. Liebherr Tower Cranes biedt een uitgebreid assortiment torenkranen van hoge kwaliteit die over de hele wereld worden gebruikt. Hiertoe behoren snelmontagekranen, bovenloopkranen, verstelbare giekkranen, speciale kranen en mobiele torenkranen. Naast deze producten biedt Liebherr Tower Cranes een breed scala aan diensten die het portfolio compleet maken: De Tower Crane Solutions, het Tower Crane Center en de Tower Crane Customer Service.

Importeur voor België: Van der Spek
Importeur voor Nederland: Liebherr Nederland 

 

Voor meer informatie: Liebherr