Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Nieuwste Mega Windmill Trailer XL voor Ter Linden Transport

Nieuwste Mega Windmill Trailer XL voor Ter Linden Transport

Ter Linden Transport uit Doetinchem heeft als eerste de nieuwste Nooteboom MWT-XL Mega Windmill Trailer in ontvangst genomen, bestaande uit een 4-assige Jeepdolly met Liftadapter en een 7-assige naloopdolly met Liftadapter.

De trend in windturbines is dat deze steeds grotere afmetingen krijgen. Zo worden vleugels alsmaar langer en krijgen torendelen een grotere diameter. Als gevolg daarvan zijn de basismasten van deze turbines breder geworden, van ongeveer 4,5 meter enkele jaren geleden tot meer dan 6 meter vandaag de dag. 

Met de MWT-XL richt Nooteboom zich vooral op het vervoer van torendelen met grote diameter voor onshore windparken. Belangrijke voordelen van de Nooteboom MWT-XL, ten opzichte van alternatieve transportoplossingen met gebruik van moduletrailers, zijn de lagere onderhoudskosten, de gunstigere aanschafprijs en het grote bedieningsgemak. Daarnaast kan het geringere gewicht en de kortere combinatielengte van de MWT-XL ook voordelen bieden in het verkrijgen van ontheffingen binnen Europa. Voor de transporteur draagt dit alles bij in het verlagen van de Total Costs of Ownership.

Tot 6.300 mm diameter

De Nooteboom Mega Windmill Trailer is al vele jaren internationaal de toonaangevende transportoplossing voor het vervoer van torendelen tot een diameter van ca. 5 meter. 
Al in 2005 introduceerde Nooteboom de eerste MWT voor het vervoer van de Vestas turbines en torendelen, waarvan Nooteboom ruim 120 eenheden heeft verkocht. Deze baanbrekende transportoplossing is uitgegroeid tot de norm binnen het hedendaagse windturbinevervoer en zien we dat ook andere fabrikanten deze Nooteboom innovatie omarmen en met een soortgelijke oplossing komen. Een belangrijk voordeel van de Nooteboom MWT is dat torensegmenten geheel kraanloos op een veilige en efficiënte kunnen worden geladen en gelost.

Met de nieuwe MWT-XL kunnen nu ook torendelen met een veel grotere diameter worden vervoerd, zoals die van de nieuwste generatie windturbines. De nieuwe MWT-XL is flexibel inzetbaar omdat de trailer geschikt is voor torendelen met verschillende binnendiameters tot aan de grootste torendelen met een diameter van ca. 6.300 mm. 
De grotere diameters van de torendelen stellen andere eisen aan de gekozen transportoplossing. Zo is het zwaartepunt van de lading tijdens het transport veel hoger komen te liggen. Een grotere stabiliteit is daarom noodzakelijk om de torendelen, met een gewicht tot 100 ton, veilig over de weg te kunnen vervoeren. Zelfs bij hoge snelheid tot 80 km/u. 

Stabiliteit en veiligheid

De grootste verandering is doorgevoerd bij de luchtgeveerde naloopdolly. Zo is de breedte van de 7-assige naloopdolly aangepast naar 2.840 mm. Daarnaast is de molenbesturing van de naloopdolly aangepast en is de bediening nog gebruikersvriendelijker geworden. De nieuwe besturing, die gebaseerd is op het besturingsprincipe van de Nooteboom Ballasttrailer met counter steering, draagt eveneens bij aan een hogere stabiliteit, betrouwbaarheid en bedieningsgemak. Tevens is de rechtuit-stabilisatie op de besturing verhoogd door het plaatsen van een extra luchtbalg. Door de uitvoerige praktijktesten waaraan de nieuwe MWT-XL is onderworpen, kunnen we stellen dat Nooteboom weer een nieuwe norm heeft gesteld om torendelen tot 6.300 mm veilig over de weg te kunnen vervoeren. 

Bedieningsgemak

Verhoging van bedieningsgemak, veiligheid en efficiëntie zien we ook terug in de wijze waarop de torendelen aan de Liftadapters van de MWT-XL worden gekoppeld. Waar voorheen de chauffeur naar boven moest klimmen voor het koppelen en aansluiten van het torendeel, is dit nu niet meer nodig. Na het instellen van het bovenste drukpunt van de adapter, kan de chauffeur nu vanaf de grond met uiterste precisie en in veel kortere tijd het torendeel aan de Liftadapters koppelen en borgen met behulp van de afstandsbediening.

Hydraulisch instelbare Liftadapters

Het unieke ontwerp en de constructie van de verstelbare Liftadapters, zorgen ervoor dat deze Liftadapters een zeer laag eigen gewicht hebben van ca. 7 ton. De klemverbindingen van de Liftadapters zijn hydraulisch traploos instelbaar op de diameter van het torenelement tot maximaal 6.300 mm. Het aan- en afkoppelen van het torendeel is zeer eenvoudig, omdat de Liftadapters met de afstandsbediening in alle richtingen bewogen kan worden. Hetzelfde geldt voor het kortkoppelen, in verband met de retourrit, van de naloopdolly aan de jeepdolly

Superieure wendbaarheid

De Mega Windmill Trailer heeft een ongeëvenaarde wendbaarheid. Dit wordt mogelijk gemaakt omdat de bestreken baan volledig bepaald wordt door de afmeting van de toren en niet door het stuurgedrag van het voertuig. De Liftadapter aan de voorzijde van de combinatie is via een draaischamel verbonden met de jeepdolly en aan de achterzijde via een draaischamel verbonden met het besturingssysteem van de naloopdolly. Daarbij is het mogelijk om de lading ten opzichte van de jeepdolly en naloopdolly in een hoek van ca. 80 graden te draaien. Het maken van zeer scherpe, nagenoeg haakse en smalle bochten wordt hiermee mogelijk gemaakt zonder het wegdek te verlaten. Daarnaast kan met behulp van de Liftadapters de lading tot ruim 1,5 meter boven het maaiveld worden geheven, waardoor deze eenvoudig over een vangrail, sloot of rotonde heen kan draaien. Hierdoor kunnen de meest efficiënte transportroutes gereden worden. De jeepdolly is tevens uitgerust met elektronisch luchtvering met wegrijhulp voor meer grip bij wegrijden vanuit stilstand. 

Vanuit de windenergie markt is er internationaal veel belangstelling voor de nieuwe Mega Windmill Trailer XL van Nooteboom. Naast de trailer aan Ter Linden Transport zijn er inmiddels zijn al meer dan 10 van deze MWT-XL trailers verkocht aan de gespecialiseerde vervoerders in Europa op het gebied van windenergie en worden er op korte termijn meerdere orders verwacht.  

 

Voor meer informatie: Nooteboom Trailers