Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Veilig bomen kappen en snoeien

Veilig bomen kappen en snoeien

Voortrekkersrol voor wegenonderhoudsdepots en gemeenten: als een van de eerste wegenonderhoudsdepots in Duitsland vertrouwt het rijkswegenbouwbedrijf van Noordrijn-Westfalen op de Sennebogen 718 E voor het vellen van bomen langs de rijks- en provinciale wegen in haar gebied .

In het hele gebied van Straßen.NRW zijn er meerdere boominspecteurs die dagelijks dienst hebben om de bomenpopulatie in stand te houden en de verkeersveiligheid te waarborgen. Het tracénetwerk van het wegenonderhoudsdepot omvat meer dan 13.000 kilometer rijkswegen, 4.000 kilometer provinciale wegen en 1.000 kilometer districtswegen. Vrijwel elke boom langs deze wegen wordt nauwkeurig beoordeeld en gedocumenteerd. Vroeger stond het op indexkaarten, maar tegenwoordig staat het in een digitaal boomregister inclusief de GPS-locatie van elke boom. Hier zijn al meer dan 300.000 individuele bomen geregistreerd. Of het nu gaat om stabiliteit en breukvastheid, schimmels of dood hout, al deze informatie wordt vastgelegd en daaruit worden de nodige stappen en beslissingen afgeleid.

Het kappen van bomen is vaak onvermijdelijk

Verkeerstechnisch worden straatbomen vooral gebruikt voor privacy-, verblindings- en windbescherming, maar ook voor dijkbescherming. Als bomen of boomtoppen het gezichtsveld belemmeren, is een professionele snoei meestal voldoende. Als er echter takken of zelfs bomen dreigen te vallen door een gebrek aan stabiliteit, is de laatste maatregel die overblijft het vellen van de boom. Welke maatregelen nodig zijn, wordt door de verantwoordelijke boominspecteur bepaald en vastgelegd in het bomenregister. De verplichting om de verkeersveiligheid te waarborgen en de verantwoordelijkheid voor de professionele uitvoering van alle geplande maatregelen ligt bij de verantwoordelijke overheid of gemeente. Strassen.NRW gebruikt nu een 718 E velgraafmachine met Vosch grijperzaag voor het vellen van bomen langs wegen. “Het grote aantal opdrachten en opdrachten als gevolg van steeds extremere klimatologische invloeden, zoals droogte of overstromingen, leiden tot een heroverweging. Arbeidsveiligheid en efficiëntie in het dagelijkse werk spelen een steeds belangrijkere rol”, zegt boominspecteur Michael Göckeritz . Het wegenonderhoudsdepot wordt ondersteund door de Sennebogen verkoop- en servicepartner BRR Baumaschinen Rhein-Ruhr.

Efficiëntie vele malen verhoogd door het gebruik van velgraafmachines

De extreme droogte in 2018 en 2019 had ook zijn weerslag op de Duitse wegenonderhoudsafdelingen. De straatbomen staan constant onder stress door de droogte, waardoor ze ziek en onstabiel worden. De laatste stap hier is alleen de neerslag. Het resultaat: meer opdrachten, meer inzet, meer personeel. Door het gebruik van Sennebogen velmachines kan het werk langs de wegen veel efficiënter worden gemaakt, vooral in het maaiseizoen. "Orders waar we vroeger een hele week over deden, zijn nu soms in één dag klaar", bevestigt boominspecteur Göckeritz .

Arbeidsveiligheid in het middelpunt van de wegenonderhoudsafdelingen

De inzet van kettingzagen en hoogwerkers voor het snoeien of kappen langs de wegen is verbonden met een aantal nadelen ten opzichte van velgraafmachines. De kwestie van arbeidsveiligheid speelt hierbij een belangrijke rol. Werken met velgraafmachines is minder arbeidsintensief. Bovendien wordt de machinist beschermd door veiligheidsvoorzieningen zoals een volledig beschermend rooster en gepantserde cabineruiten. Met behulp van de Sennebogen velgraafmachine 718 E worden de stammen gecontroleerd vastgegrepen, afgezaagd en opzij gelegd. Naast de machinist kan eventueel nog een collega helpen met het vellen als de stamdiameter groter is dan de capaciteit van de 718 E. Het zagen gebeurt dan met de kettingzaag. Tegelijkertijd houdt de veller de stam vast zodat deze gecontroleerd kan worden neergezet.

Importeur voor de Benelux: SMT 

 

Voor meer informatie: Sennebogen