Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Tadano CC 3800-1 plaatst windmolens op de Gotthard

Tadano CC 3800-1 plaatst windmolens op de Gotthard

De specialisten van het Zwitserse Toggenburger plaatsen op meer dan 2.000 meter hoogte windmolens. Dit gebeurde onder de meest extreme omstandigheden.

Het opzetten van een rupskraan op dit soort terrein vereist echt de inzet van specialisten”, zegt Manuel Widmer, verantwoordelijk voor grootschalige projecten bij Toggenburger, terwijl hij uitlegt wat de grootste uitdaging was bij het veeleisende project. Het team kreeg immers te maken met een hele reeks tegenslagen bij het St. Gotthard-windpark, op een hoogte van meer dan 2.000 meter: niet alleen was het werkgebied extreem krap, maar het was ook ongeveer 20 meter lager dan de fundering voor de Enercon E 92 windturbine. En aangezien dit gepaard ging met het ontbreken van een voldoende groot vlak gebied, moest de giek van 132 meter ‘bergaf’ worden geïnstalleerd met een hellingshoek van vier graden. Gezien deze omstandigheden besloot het bedrijf op veilig te spelen en haalde daarom Tadano CC-specialist Willi Friesen aan boord om assistentie te krijgen van de fabrikant bij het plannen van de hele zaak.

De CC 3800-1 was eigenlijk iets te groot voor de Enercon E 92 windturbine, die net geen 100 meter hoog was, maar feit is dat de omstandigheden op de locatie ook Toggenburger geen andere keuze lieten: aan de ene kant was er de relatief grote afstand van 32 meter tussen het kraanopstelgebied en de fundering van de windturbine, waarvoor met een navenant grote radius gewerkt zou worden. Anderzijds bevond het opstelgebied zich 18 meter onder de torenfundering, waardoor dit verschil moest worden opgeteld bij de werkelijke hoogte van de windturbine. Uiteindelijk leverde het gebruik van de grote kraan van 650 ton echter een voordeel op: “Dankzij het buitengewone hefvermogen van de CC 3800-1 in een LH+LF3-configuratie, zelfs zonder het Superlift-systeem, waren we in staat om Enercon op kosteneffectieve wijze een extra kraan voor het bouwen van torens bij het windpark”, meldt Manuel Widmer

Unieke voorwaarden voor het instellen van de giek

Maar voordat het zover was, moest de planningsexpertise van Toggenburger een cruciale rol spelen. Om te beginnen heeft het team elke afzonderlijke dimensie op het opstelgebied nauwkeurig gemeten, inclusief alle obstakels en hoogteverschillen op de site. Tijdens dit proces bleek dat het in elkaar zetten van de giek niet mogelijk zou zijn vanwege een onvermijdelijke afdaling van 4 graden. Met andere woorden, er moest een speciaal plan zijn om het op te zetten. Tijdens deze planningsfase heeft het team Willi Friesen erbij betrokken om cruciale hulp te krijgen in de vorm van Tadano's aangewezen CC-kraanexpert. "De afdaling op ruw en oneffen terrein, in combinatie met de krappe ruimte, betekende dat de giek en LF in de lucht moesten worden gemonteerd", legt de CC-specialist uit. Hij zorgde er ook voor dat hij een analyse kreeg met de belangrijkste giekpunten die moesten worden geschraagd, zodat de constructie niet overbelast zou worden. "Willi Friesen was een absoluut geschenk uit de hemel, en dit soort flexibele en deskundige ondersteuning is iets dat we echt waarderen aan het Tadano-team", benadrukt Manuel Widmer.

Eenmaal ter plaatse was er nog een ander potentieel obstakel: de hulpkraan kon alleen op grote afstand van de CC 3800-1 werken en de componenten moesten één voor één van de tijdelijke opstelplaats worden gebracht. Om nog maar te zwijgen van het feit dat elke keer dat de truck naar het opstelgebied reed, deze door een extreem krappe, steile en bochtige toegangsweg moest, wat een uitdaging op zich was. “We moesten de bijbehorende gewichten aanzienlijk verminderen en dat betekende bijvoorbeeld het verwijderen van de lieren en het A-frame van de basiskraan en apart naar de berg brengen”, meldt Manuel Widmer. En aangezien het opstelgebied zelf heel weinig ruimte had om de kraancomponenten tijdelijk neer te zetten, moest alles just-in-time worden geleverd vanuit de tijdelijke opstelplaats: "Het was echt een logistieke uitdaging om de kraanonderdelen op de berg te krijgen", Manuel Widmer merkt op.

De norm waaraan kranen moeten worden gemeten

Ondanks alle tegenslagen slaagde het Toggenburger-team erin om de kraan binnen de geplande tijdspanne op te zetten en klaar te hebben om te hijsen. “Een van de redenen waarom we dat konden doen, was het feit dat de CC 3800-1 extreem snel en efficiënt kan worden opgezet in vergelijking met concurrerende producten. Onnodig te zeggen dat de uitgebreide ervaring van ons team ook een sleutelrol speelde”, zegt Manuel Widmer met evenveel lof voor zowel de kraan als het team.

Dankzij de grondige voorbereiding van het team waren de liften zelf business as usual: met een LSL + LF-6; Met een giekconfiguratie van 120 m + 12 m kon de CC 3800-1 alle componenten veilig hijsen met een offset van 20° LF in een straal van 32 meter met heel weinig Superlift- contragewicht (op de ontkoppelde Split Tray). De zwaarste lading was de gondel, die met een gewicht van 65 ton binnenkwam: "En toch had de kraan gemakkelijk meer kunnen verwerken", zegt kraanmachinist Stefan Graf zelfverzekerd voordat hij verder laat zien hoeveel hij een fan van zijn CC 3800-1 hij is: “De CC 3800-1 is absoluut betrouwbaar en heeft een hefvermogen dat opmerkelijk groot is voor een kraan van 650 ton, zeker met de Boom Booster. Ik werk sinds eind 2015 met deze kraan en ik moet zeggen dat het de perfecte machine is! Ik zou eerlijk gezegd niet weten waar je iets zou krijgen dat erop past. Anders gezegd: het is wat mij betreft de maatstaf waaraan alle andere kranen moeten worden gemeten.” Het is dan ook niet verwonderlijk dat Toggenburger zijn CC 3800-1 regelmatig gebruikt. In Zwitserland zet het bedrijf de kraan niet alleen in voor windturbineprojecten, maar ook voor bruggen- en installatiebouw. “En aangezien alles hier in Zwitserland een beetje kleiner is, is alles gewoon perfect, vooral met de Vario Superlift-systeem”, zegt Manuel Widmer terwijl hij nog een van de voordelen van de kraan aanhaalt.

Importeur voor België: Tadano Belgium
Importeur voor Nederland: Tadano Nederland

 

Voor meer informatie: Tadano