Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Scania zet elektrische vrachtwagens in LKAB-mijn in het noorden van Zweden

Scania zet elektrische vrachtwagens in LKAB-mijn in het noorden van Zweden

In de LKAB-mijn in Malmberget, in het noorden van Zweden, zal een elektrische Scania zware kipper worden ingezet, naast een elektrische kraanwagen die speciaal is aangepast voor deze mijnbouwactiviteiten. Deze nauwe ontwikkeling bij de klant geeft Scania de kans om volledig elektrische vrachtwagens te testen en te gebruiken in een veeleisende ondergrondse mijnomgeving.

Scania en LKAB zijn beide actief in industrieën die momenteel onderhevig zijn aan:
Belangrijke verschuivingen om een hoger niveau van duurzaamheid te bereiken. De twee gevestigde industriële bedrijven bundelen nu hun krachten om elektrische voertuigen in de mijnen van LKAB te laten rijden, een stap in de richting van de toekomst en duurzaam transport voor deze industrie.
LKAB streeft ernaar om een van de meest duurzame mijnbouwbedrijven ter wereld te worden. De route naar een veilige, productieve en CO2-vrije ijzer- en staalindustrie begint bij het ijzererts in de mijnen en wordt nu uitgebreid met transport.

De elektrische trucks maken deel uit van een ambitie om een nieuwe standaard te zetten voor duurzame mijnbouw, waarbij volledig fossielvrij wordt gebruikt. We verplaatsen ons wagenpark van fossiele diesel en terwijl we de capaciteit van elektrische voertuigen op batterijen testen, moeten er beslissingen worden genomen over de keuze van vrachtwagens die niet alleen moeten bijdragen aan een hogere productiviteit, maar vooral ook aan een duurzamere mijn en een veiligere werkomgeving", zegt Peter Gustavsson, projectmanager bij LKAB.

De zware kipper heeft een totaalgewicht inclusief last van 49 ton en gaat restproducten vervoeren. De tweede vrachtwagen is uitgerust met een kraan, speciaal geschikt om boorstaal naar ondergrondse boorplatforms te transporteren. De elektrische vrachtwagen met kraan wordt opgeladen op het depot, maar ook mobiel opladen op de locaties wordt mogelijk om de flexibiliteit te vergroten. De voertuigen zullen naar verwachting in 2022 operationeel zijn bij LKAB.

"We blijven werken met klanten die bereid zijn om innovatieve oplossingen te proberen samen met ons. Voor Scania is het zeer waardevol om elektrische voertuigen in de extreme omgeving te kunnen testen bij echte klantenoperaties in de mijn. Bovendien is de elektrische zware kipper de eerste in zijn soort in de branche en weer een hele grote stap op weg naar duurzame transportoplossingen voor alle toepassingen”, zegt Fredrik Allard, Head of E-mobility, Scania.

De deelname van Scania aan ons transformatieproces is waardevol omdat het ons de mogelijkheid geeft om hun batterijaangedreven voertuigen te evalueren. Samen hopen we fossielvrije voertuigen te ontwikkelen en te bouwen die net zo productief of zelfs meer zijn dan de voertuigen die we momenteel hebben”, besluit Gustavsson.

 

Voor meer informatie: Scania