Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Bruggen bouwen met Sennebogen

Bruggen bouwen met Sennebogen

Hoog, tot 5,4 meter kijkhoogte om precies te zijn, gaat de machinist van deze 50 ton telescoopkraan van Sennebogen tijdens de bruggenbouw in België. Op een van de grootste bouwplaatsen van Europa is de Sennebogen 653 E rupstelescoopkraan met hefcabine in gebruik bij Artes.

Om de congestie duurzaam te verminderen en tegelijkertijd tegemoet te komen aan de mobiliteitsbehoeften van de bevolking, ontwikkelde de Vlaamse overheid het zogenaamde ‘Masterplan Mobiliteit 2030’. De primaire bedoeling is om de bereikbaarheid van de Vlaamse hoofdstad Antwerpen en de haven te verbeteren. Een belangrijk onderdeel van dit project is de uitbreiding van de Oosterweelverbinding, die de ring rond Antwerpen zal vervolledigen. De opening van het nieuwe deel van de snelweg is gepland in 2030.

Bruggenbouw over de E17 met de robuuste 50 ton telescoopkraan

Om dit ambitieuze plan te realiseren, zullen er tal van aanpassingen aan de bestaande infrastructuur moeten gebeuren. Denk hierbij aan het vervangen of uitbreiden van wegvakken, kruispunten en afritten. In de eerste fase van het bouwproject wordt onder meer de verbindingsweg naar de E17 volledig heraangelegd. Het Belgische bouwbedrijf Artes, als onderdeel van de in opdracht gegeven joint venture Rinkoniên, is verantwoordelijk voor de bouw van de nieuwe bruggen en zet hiervoor een van zijn 50 ton telescooprupskranen van Sennebogen in.

Maximale veiligheid en ergonomie tijdens kraanwerkzaamheden dankzij hydraulische cabineverstelling

Dat Artes de telescoopkraan heeft laten uitrusten met een cabine die hydraulisch 2,70 meter kan worden geheven, biedt duidelijke voordelen voor het hanteren van de bekisting en wapening waarvoor de kraan wordt ingezet. Dankzij een kijkhoogte tot 5,40 meter heeft de machinist altijd een optimaal zicht op zijn werkgebied en kan hij gemakkelijk achteroverleunen in zijn stoel in een maximale hoek van 30°, een ergonomisch ideale houding voor permanent geconcentreerd werken met maximale precisie. Extra werklampen op de basisgiek en op de bovenwagen, dakramen van kogelvrij glas en een programmeerbare werkgebiedbegrenzing die de zwenkhoek en de giekradius bewaakt, zorgen ook voor maximale veiligheid op de bouwplaats.

Overtuigd door de hefcabine

Artes, bediend door de Belgische verkoop- en servicepartner Van Haut, heeft meerdere Sennebogen-kranen met hefcabine in hun vloot en stelt deze functie zeer op prijs. Omdat ze veel met waterbouw te maken hebben, werken ze vaak langs waterwegen. "We rusten onze telescoopkranen specifiek uit met de hefcabine, omdat dit de productiviteit en veiligheid verhoogt. De kraanmachinist ziet vaak zelf wanneer er iets naar een dieper punt moet worden verlaagd, bijvoorbeeld bij het bouwen van een kademuur, en kan dan direct reageren zelf in plaats van portofoons of handsignalen te gebruiken. Maar ook op andere bouwplaatsen in de burgerlijke bouwkunde is het overzicht veel beter voor de kraanmachinist, waardoor hij sneller en veiliger kan werken", vat de technisch inspecteur bij Artes, Wouter Van De Putte.

Importeur voor België: Van Haut
Importeur voor Nederland: Van den Heuvel

 

Voor meer informatie: Sennebogen