Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Volvo en World RX werken samen aan rallycross-tracks

Volvo en World RX werken samen aan rallycross-tracks

Na het nieuws dat Volvo Construction Equipment (Volvo CE) de officiële leverancier van bouwmachines is geworden voor het nieuwe, volledig elektrische FIA World Rallycross Championship (World RX), kondigt Volvo CE vandaag aan dat het zijn betrokkenheid zal uitbreiden en de officiële circuitbouw van de serie wordt.

Als Volvo CE zich ergens voor inzet, gaat het 'all-in'. Dus toen het bedrijf werd gevraagd om de bouw van de circuits voor de nieuwe elektrische auto's van 680 pk te ondersteunen, besloot het bedrijf zijn offroad-expertise te gebruiken om World RX te helpen bij het ontwerpen en testen van een geheel nieuwe reeks baanelementen die het racen zullen aanmoedigen, even dichtbij als spannend.

World RX Tracks 2.0

Na een reeks workshops over welke kenmerken de 'perfecte' rallycrossbaan maken, nodigde Volvo CE de FIA, Race Series-organisator Rallycross Promoter GmbH en professionele coureurs Timmy Hanssen, Klara Andersson en Niclas uit. Grönholm naar zijn speciaal ontwikkelde ' RallyCross Test Lab' op de GTR-racebaan in Eskilstuna, Zweden. Hier heeft Volvo CE geholpen bij het testen en ontwerpen van sprongen, bochten en dynamische functies om het racen opwindend dichtbij te houden. Deze omvatten steile bochten, chicanes en epische sprongen.

Tijdens een driedaagse test in het Rallycross Test Lab begin mei werd elk circuitelement nauwkeurig geëvalueerd, met tal van ideeën om meer inhalen en een groter spektakel voor racebezoekers aan te moedigen. De race-experts stelden verbeteringen voor - die vervolgens snel werden gerealiseerd met behulp van de machines van Volvo CE, waarbij elk element werd verfijnd totdat het als perfect werd beschouwd. Nadat elke functie was goedgekeurd door de FIA, werden de bouwgegevens vastgelegd in 3D op Volvo CE's Dig Assist-toepassing voor machinebesturing in de cabine. Deze gegevens kunnen vervolgens in Volvo-machines worden geprogrammeerd en opnieuw worden gemaakt op elk van de circuits die de raceserie tijdens het komende Wereldkampioenschap bezoekt. Dit zal niet alleen de bouwtijd van elke track aanzienlijk verkorten, maar ook doen met een minimale ecologische voetafdruk.

Ontworpen voor racers, door racers

De nieuwe nummers worden geweldig!” zegt Klara Andersson, die in het komende kampioenschap rijdt voor het nieuwe Construction Equipment Dealer Team. "De sprongen zijn episch - de snelste die we zullen halen met 100 km/u en 25 meter en meer door de lucht vliegen!"
"De nieuwe race-elementen zullen opwindend zijn om te rijden", beaamt Klara's teamgenoot Niclas Grönholm. "De steile helling betekent dat we vol gas door bochten kunnen rijden, terwijl andere bochten slim zijn ontworpen zodat er meerdere racelijnen zijn - wat leidt tot wiel-aan-wiel racen en meer inhalen."

Geen compromise constructie

"Ons doel is om de volgende generatie spannende Rallycross-circuits op de meest effectieve en duurzame manier te creëren", zegt Arvid Rinaldo, hoofd van het partnerschap en de operationele betrokkenheid bij World RX voor Volvo CE. “Ons uiteindelijke doel is om de bouw en upgrade van circuits met een CO2-vrije voetafdruk te ondersteunen, maar dankzij het gebruik van onze elektrische apparatuur en de nieuwste emissiearme motoren die op biobrandstoffen lopen, hopen we zelfs vanaf het begin de CO2-uitstoot aanzienlijk te verminderen. Het is het perfecte platform voor ons om aan ons eigen publiek te laten zien hoe we kunnen helpen de bouwmachinesindustrie en de autosport duurzamer te maken.
Het seizoen van het FIA World Rallycross Championship 2022 begint op het circuit van Höljes in Zweden op 2-3 juli, met het eerste raceweekend op de legendarische Nürburgring in Duitsland op 30-31 juli.

Importeur voor de Benelux: SMT

 

Voor meer informatie: Volvo CE