Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Volvo vernieuwd de revolutionaire High-Lift

Volvo vernieuwd de revolutionaire High-Lift

Volvo CE heeft zijn L180H High-Lift wiellader opnieuw uitgevonden en omgevormd tot de gloednieuwe L200H High-Lift met een hefvermogen dat met 27% is toegenomen en grijpers met een grotere capaciteit.

Als het erom gaat de noden van bosbeheer te begrijpen, heeft Volvo Construction Equipment diepe wortels. Er ontstond een revolutie in de houtindustrie toen Volvo in 1974 de eerste wiellader met High-Lift uitvond. Sindsdien is de machine nu gemeengoed in houtzagerijen, overal ter wereld. 

De L200H High-Lift is de nieuwste ontwikkeling na een halve eeuw aan ervaring en is gebaseerd op zijn voorganger: de marktleider L180H High-Lift. De grootste verbetering is de mogelijkheid om de machine nu uit te rusten met grijpers die tot 13% grotere zijn, wat wordt mogelijk gemaakt door de verhoging in hefvermogen van 27%. Dit, in combinatie met een sterkere basismachine, betekent dat de L200H High-Lift meer kubieke meter hout aankan, wat de productiviteit verhoogt en de werkingskosten verlaagt.

Een nieuwe laadeenheid is voorzien van een versterkt hefarmsysteem, dwarsbalk en rotator. Deze extra kracht betekent dat het maximale hefvermogen van 8,8 ton op de L180H High-Lift naar een enorme 11,2 ton springt. De afmetingen van de grijper zijn meegegroeid, de grootste is gegroeid van 3,8 vierkante meter op het vorige model tot maar liefst 4,3 vierkante meter op de L200H High-Lift. De grijpers zijn beschikbaar in verschillende groottes en vormen om aan specifieke vereisten te voldoen. En dit zijn geen gewone grijpers - maar door Volvo ontworpen verstevigde grijpers die een halve eeuw aan High-Lift kennis vertegenwoordigen. Om deze extra capaciteit op te vangen en de stabiliteit van de lader te waarborgen, zijn er standaard grotere L4-banden met laag profiel van het type 875 op gemonteerd.

Uit hetzelfde hout gesneden

Met de mogelijkheid om boomstammen tot bijna 7 meter hoog te stapelen, d.w.z. 60% hoger dan een conventionele wiellader, benut het Volvo High-Lift frameontwerp de opslagcapaciteit van de houtzagerij optimaal. Niet alleen hoog, maar ook behendig - met 360° rotatie en de mogelijkheid om te kantelen, maakt de L200H High-Lift het gemakkelijk om elke stam op de stapel te bereiken. De nieuwe, sterkere rotatorunit is onderhoudsvrij en heeft een geïntegreerd dempingssysteem dat ook de stabiliteit verbetert.

Aandrijflijn die de druk wegneemt

De L200H High-Lift is ook lichtvoetig, in staat om snel over ruw terrein te rijden, comfortabel te werken op onverharde grond en minimale gronddruk uit te oefenen op verharde oppervlakken. Dat is te danken aan de vier brede banden van gelijke grootte en de knikbesturing. Het resultaat is verlaagde voorbereidings- en onderhoudskosten op de werklocatie. 

Het remvermogen moet van topklasse zijn op een houtzagerij, waar intensief gebruik van de remmen de norm is. Om te voorkomen dat de temperatuur stijgt, heeft de L200H High-Lift een extern oliekoelsysteem dat de temperatuur van de assen verlaagt, waardoor hun levensduur en die van de remmen toeneemt. Meer nog, het bevat ook een oliefilter die de asolie langer schoon houdt, waardoor het olieverversingsinterval wordt verlengd tot 4.000 uur (of 18 maanden).

De schakelstrategie is geoptimaliseerd voor de nieuwe, zwaardere belasting, wat resulteert in een snelle acceleratie en een soepele werking. Beproefde technologieën zoals OptiShift, dat de automatische achteruit-remfunctie en de koppelomvormer met lock-up integreert, ondersteunen de brandstofefficiëntie nog meer.

Technologie waar het er toe doet

De L200H High-Lift is de eerste variant met High-Lift die compatibel is met Load Assist, het pakket apps dat toegankelijk is via het Volvo Co-Pilot display in de cabine en dat ontworpen is om de productiviteit en winstgevendheid van wielladerwerkzaamheden te verbeteren. 

De On-Board Weighing-app geeft real-time inzicht in het laadvermogen van de grijper, zodat overladen, onderladen, opnieuw wegen en wachttijden worden voorkomen. De Operator Coaching Advanced-app helpt ondertussen de lader zijn potentieel te benutten. Deze app biedt real-time informatie en begeleiding voor bedieners, zodat zij op een zodanige manier kunnen werken dat een optimale productiviteit en brandstofefficiëntie worden bereikt en machines minder snel slijten. 

Ook onderdeel van het Load Assist-aanbod is het bandenspanningscontrolesysteem, waarmee de bandenspanning en temperatuur van de lucht- en watergevulde banden vanuit de comfortabele cabine kunnen worden gecontroleerd. Als u bedenkt dat de juiste bandenspanning het brandstofverbruik met 2-4 % kan verlagen en de levensduur van de banden met 6-10 % kan verlengen, is dit een waardevol kostenbesparend hulpmiddel. 

Een mooie plaats om de dag door te brengen

De L200H High-Lift is een geweldige plaats om een shift in door te brengen. Het heeft een ruim ontwerp, ergonomische lay-out en uitstekende zichtbaarheid - er is zelfs een keuze aan zetels.  De speciaal ontworpen multifunctionele hendel zorgt voor een nauwkeurige bediening van de hydrauliek, en machinisten kunnen de instellingen zelfs personaliseren vanaf hun smartphone.
Om vermoeidheid bij de machinist te verminderen en de productiviteit te verbeteren, biedt de optionele Comfort Drive Control de machinist de mogelijkheid om de machine te besturen met een hendel in plaats van met het stuur, bijzonder effectief bij het snel laden en lossen van vrachtwagens.
Machinisten moeten zich voortdurend bewust zijn van de wereld rondom hun machines. Maar er is hulp: een nieuwe optionele frontzichtcamera geeft zicht op wat er aan de voorkant van de machine en zelfs bovenop de stapel gebeurt, met weergave van de beelden op een speciale monitor in de cabine.

Verlaagde stilstand en eenvoudigere dienstverlening

Een lange levensduur, minder onderhoud, gemakkelijke toegang tot onderhoudspunten en een reeks aanvullende diensten helpen allemaal om de onderhoudskosten laag te houden en de uptime maximaal. Net als zijn voorganger is de L200H High-Lift gemakkelijk te bedienen, de Volvo-cabine kan in een hoek van 30º of 70º worden gekanteld. In combinatie met een elektronisch bediende motorkap is het eenvoudig om toegang te krijgen om aan de machine te werken. 
Het inspecteren en schoonmaken van de motorruimte is nu nog eenvoudiger, dankzij de extra handrails aan beide zijden van de machine. Niet dat u vaak onder de motorkap hoeft te kijken, dankzij de 1.000-uurs onderhoudsintervallen van de motor. Snelle aftap-/bijvulaansluitingen maken het verversen van de hydrauliekolie, transmissieolie, motorolie en voorasolie snel en gemakkelijk, terwijl morsen en verontreiniging worden voorkomen.

Met Volvo aan uw zijde

Zelfs als Volvo niet ter plaatse is, kan het via zijn ActiveCare service een oogje in het zeil houden. De Uptime centra van het bedrijf bewaken de machines 24 uur per dag, leveren wekelijkse rapporten en waarschuwen de klanten indien preventieve onderhoudsmaatregelen nodig zijn. 

De L200H High-Lift is de nieuwste telg in Volvo's lange traditie van hulp aan bosbouwers om hoger te komen en meer te doen met minder kosten en stilstand. 

Belangrijkste specificaties Volvo L200H High-Lift:

Motor Volvo D13J
Max. vermogen 250 kW (340 pk)
  Bij 1300-1400 omw/min
Max. koppel 2024 Nm
  Bij 1000 omw/min
Grijperinhoud  3,4 – 4,3 m2
Machinegewicht 35.000 – 40.000 kg
Banden 875/65R29 
alternatief  755/65R29

 

Importeur voor de Benelux: SMT

 

Voor meer informatie: Volvo Construction Equipment