Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Met e-PTO wordt er geluidsarm gewerkt in Den Haag

Met e-PTO wordt er geluidsarm gewerkt in Den Haag

De groenvoorziening in de binnenstad van Den Haag vindt vanaf nu voor een groot deel plaats zonder dieselverbruik en uitstoot. Jan Knijnenburg B.V. breidde hiervoor het wagenpark uit met zes nieuwe Mercedes-Benz Arocs kippers. Vier daarvan zijn voorzien van de e-PTO: een kraan die werkt met accupakket en elektrische pomp. Zo hoeft de motor niet te draaien tijdens de werkzaamheden, waardoor er ook geen geluidshinder is. De keuze voor deze schone innovatie past volledig in de duurzame weg die Jan Knijnenburg enkele jaren geleden is ingeslagen.

Trucks die zijn uitgerust met kipper en een kraan doen hun werk doorgaans op de kracht van de motor. Als de kraan actief is, hoor je de vrachtwagenmotor draaien. Hiermee komt de energie voor de installatie beschikbaar. Bij de e-PTO ligt dat geheel anders. Marcel Luijendijk, verkoopadviseur trucks bij Mercedes-Benz Dealer Bedrijven legt uit: “De laadkraan en de kipper worden aangedreven door een elektrische pomp. In plaats van dat de energie uit het motorblok komt, is er een accupakket gemonteerd. Hierdoor gebeurt het werk zonder uitstoot, brandstofverbruik en motorgeluid. Zo draagt Jan Knijnenburg bij aan een leefbare stad.” De trucks worden ingezet voor groenverziening in de binnenstad bij opdrachtgever gemeente Den Haag.

Schone, solide oplossing

Luijendijk vervolgt: “Jan Knijnenburg B.V. neemt al jaren overtuigende stappen op het gebied van duurzaamheid. Nu het tijd was om een serie kraan-kippers van Mercedes-Benz Trucks te vervangen, vroeg onze klant naar schonere alternatieven. Met deze Arocs en met e-PTO is dat goed gelukt. Samen met de beste leveranciers in de markt hebben we gewerkt aan een schone en solide oplossing. Zo is de e-PTO geleverd door Wierda Hybrid uit Joure en de kraan is van het Oostenrijkse topmerk Palfinger. P. Ruizenveld B.V. uit ’s Gravendeel heeft de trucks opgebouwd, waarna wij de puntjes op de i hebben gezet. Nu staat er een mooie truck in Knijnenburg-trim die meteen inzetbaar is.

 “Geen omgevingshinder"

Directeur Geoffrey Knijnenburg vertelt: “We hebben voor onszelf strenge doelstellingen geformuleerd op het gebied van duurzaamheid. Qua gebouwen, voertuigen en werkzaamheden kijken we regelmatig hoe we het schoner en beter kunnen doen. Het reduceren van CO2-uitstoot en het voorkomen van geluidshinder zijn belangrijke pijlers in onze plannen. Bij de aanschaf van de nieuwe kippers zijn we ook goed gaan kijken naar de mogelijkheden. Deze Arocssen met e-PTO brengen verbetering op veel vlakken: er is geen omgevingshinder door motorgeluid, we stoten niets uit tijdens het gebruik van de kraan en er is geen brandstofverbruik. Missie geslaagd.”

Brandstofbesparing

Een groot deel van het wagenpark van Jan Knijnenburg B.V. bestaat uit trucks van Mercedes-Benz. Jan Knijnenburg: “We doen al lang zaken met dit merk vanwege de betrouwbaarheid van het merk. Het is sterk materiaal waar de gehele levensduur op kunnen rekenen. Daarbij kun je ze overal in de wereld goed kwijt: de inruilwaardes zijn relatief hoog. Ook zijn we blij met Mercedes-Benz Dealer Bedrijven en ons contact Marcel Luijendijk. Ze helpen je snel en vriendelijk op weg. Dat is prettig zakendoen.” Geoffrey Knijnenburg vult aan: “De trucks passen ook bij onze duurzame missie. Ze voldoen aan de allernieuwste milieunormen en zijn voorzien van slimme technieken om brandstof te besparen.

Mirrorcam en ABA5

Marcel Luijendijk: “De duurzame insteek van Jan Knijnenburg zie je terug in de verdere samenstelling van de trucks. Alle zes de Arocssen zijn bijvoorbeeld voorzien van Mirrorcam. Hierdoor is het zicht rondom optimaal: wel zo prettig in de binnenstad. Bovendien hebben de trucks het ABA5-systeem aan boord. Deze technologie kan voetgangers, fietsers en overige weggebruikers voor de truck detecteren en zo nodig zelfstandig een noodstop uitvoeren. Jan Knijnenburg B.V. heeft gekozen voor de Arocs cabine variant die laag op het chassis geplaatst is hierdoor heeft de chauffeur ondanks de hoge grondligging welke deze voertuigen moeten hebben goed direct zicht met de kwetsbare weggebruikers. En dan rijden deze trucks ook nog op HVO-brandstof. Een alternatief op de ‘gewone’ diesel-brandstof maar wat de CO2 uitstoot met bijna 90% verlaagt! Dit wagenpark is kortom vriendelijk voor de omgeving en onze planeet. Mooi om te werken met een klant die zo ver gaat op het gebied van duurzaamheid!

Naast de vier zogenaamde 6x4 kraan-kipper Arocssen levert de Mercedes-Benz dealer uit Maasdijk ook nog twee Arocs 8x4 bouwvoertuigen af die zijn uitgerust met een kraan en een haakarmsysteem, deze auto’s beschikken over een zware gestuurde naloopas die bijdraagt aan een hoog laadvermogen en een kleine draaicirkel, deze Arocssen worden naast de inzet voor de groenvoorziening ook ingezet voor de sloop afdeling van Jan Knijnenburg

Over Jan Knijnenburg B.V.

Jan Knijnenburg uit Den Haag verzorgt al meer dan 100 jaar werkzaamheden op het gebied van transport, slopen, afgraven en bodemsaneringen. Een realistische kijk op zaken, korte lijnen en praktische oplossingen typeren het bedrijf. Jan Knijnenburg: “Wij dragen graag ons steentje bij aan een betere wereld.” Het bedrijf is gecertificeerd op de CO2-prestatieladder en voert een actief MVO-duurzaamheidsbeleid.

De grootste kans om de nieuwe Arocs met e-pto aan te treffen is in de Haagse binnenstad. Jan Knijnenburg B.V. is daar, zoals gezegd, al jaren actief met de groenvoorziening voor klant gemeente Den Haag. De werkzaamheden bestaan onder andere uit het planten van bomen en allerhande onderhoud.

 

Voor meer informatie: Mercedes-Benz Trucks