Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Bauma 2022: De grootste machine van de Bauma is elektrisch!

Bauma 2022: De grootste machine van de Bauma is elektrisch!

Made in Germany. Komatsu toont tijdens de Bauma 2022 de zwaarste machine op de beurs. De 400 ton wegende graafmachine is elektrisch aangedreven.

Komatsu is één van de grootste fabrikanten van mijnbouwmachines ter wereld. Het brede productassortiment omvat dumptrucks, bulldozers, wielladers, draadkranen en hydraulische graafmachines voor de mijnbouw. Met de nieuwe elektrisch aangedreven PC4000-11 toont Komatsu zijn fundamentele kennis en jarenlange ervaring in het ontwikkelen, produceren en onderhouden van elektrisch aangedreven hydraulische graafmachines.

Uniek en toch bewezen

Komatsu Germany Mining begon in het begin van de jaren '80 met de bouw van de eerste hydraulische mijnbouwgraafmachine aangedreven door een elektromotor, toen nog onder de naam Mannesman Demag. Nu, bijna 40 jaar later, heeft Komatsu wereldwijd meer dan 250 elektrisch aangedreven hydraulische graafmachines geleverd. Met meer dan 7 miljoen bedrijfsuren is Komatsu één van de meest ervaren en meest succesvolle fabrikanten die dit type machine ontwikkelen, produceren en onderhouden. Het unieke voordeel van de elektrisch aangedreven hydraulische graafmachine ligt in de lagere bedrijfskosten, mogelijk gemaakt door de eliminatie van dieselkosten en het feit dat ze niet verplicht zijn om te voldoen aan emissievoorschriften.

Gemakkelijke toegang en onderhoud

Toegang en onderhoud worden verbeterd door de nieuwe 45° toegangssystemen. Dit geeft bedienings- en onderhoudspersoneel gemakkelijker en veiliger toegang tot de machine. De trappen naar het niveau van het machinehuis en de trap van het niveau van het machinehuis naar de cabine zijn nu eenvoudiger.

Nooduitgangssysteem

Uitgerust met drie nooduitgangen aan twee zijden van de machine en een nooduitgangsluik van de motorruimte naar het dak, zijn de hoogste veiligheidsnormen voor de machinist gegarandeerd. Zowel aan de cabinezijde als aan de andere kant van de motorruimte is een stabiele ladder in twee delen gemonteerd als neerklapbare, deze heeft ook een antislipoppervlak om een veilige uitgang te garanderen.

Bewakingssystemen en machinebesturing

De KOMTRAX Plus-systeemupgrade is een betrouwbare en lang bewezen Komatsu-functie die realtime informatie geeft over de bedrijfsstatus van de machine.
KOMTRAX Plus bewaakt alle gegevens voor een snelle en efficiënte afhandeling direct in de bestuurderscabine. Daarnaast is een nieuw vereenvoudigd elektrisch systeem nu standaard. Komatsu-controllers verminderen nodes en zorgen voor redundantie in het elektrische systeem voor meer efficiëntie in de mijn.
Een ander hoogtepunt van deze machine is de sterk verbeterde machinebesturing, die gebaseerd is op een redundant CAN-Bus systeem in combinatie met een Komatsu controller. De op maat gemaakte controller, die samenwerkt met de Komatsu hydraulische pompen en de motor, zorgt voor optimale prestaties en betrouwbaarheid. Daarnaast is het redundante CAN-Bus-systeem een belangrijk punt van het machineveiligheidsconcept. Door te voldoen aan de Europese Machinerichtlijn kan Komatsu standaard het hoogste veiligheidsniveau bieden.

Speciale functies – KomVision & Payload Management

KomVision biedt een 360° vogelperspectief voor een veiligere bediening van de machine. Een monitor in de cabine toont het volledige zicht op de machine en haar omgeving. De machinist kan bovendien een van de camera's selecteren voor een gedetailleerd beeld van een gewenst gebied door middel van een 10-inch touchscreen.
Argus PLM is de Payload Meter, een meetinstrument om het laadvermogen van de bak te identificeren. Doordat de machinist kan zien hoe de bak wordt gevuld, kan het aantal vereiste passages per vrachtwagen worden verminderd, wat een efficiëntere en snellere belading van de vrachtwagen betekent. In de toekomst wordt het systeem standaard, momenteel is het beschikbaar als Argus ready (optie), als geïntegreerd systeem. Geïntegreerd betekent een volledig geïmplementeerd laadvermogensysteem in het machinebesturings- en bewakingssysteem.

Importeur voor de Benelux: Bia

 

Voor meer informatie: Komatsu