Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Nieuwe middenklasse Torion van Claas: Compromisloze prestatiewinst in elk opzicht

Nieuwe middenklasse Torion van Claas: Compromisloze prestatiewinst in elk opzicht

Claas vernieuwt zijn middelgrote Torion-serie met de introductie van de nieuwe 1285, 1611 en 1611 P modellen. Naast meer motor- en hydrostatische aandrijfkracht kenmerken de wielladers zich door een nieuwe Z-kinematica met sterkere hefarmen en unieke comfortkenmerken.

Sinds 2018 biedt Claas door middel van een samenwerking met Liebherr wielladers voor de agrarische sector aan op tal van Europese markten. Drie series met in totaal 11 modellen dekken bedrijfsgewichten van 4,6 tot 20 ton en motorvermogens van 46 tot 245 pk. Inmiddels zijn er meer dan 1.000 stuks geleverd aan tevreden klanten.

Nieuw frame met Z-kinematica en meer bakinhoud

Nadat de twee vlaggenschepen van het Torion-programma, de Torion 1913 en 2014, in 2021 een hoger hef- en houdvermogen en een grotere laadhoogte kregen, vinden deze prestatieverhogende functies nu ook hun weg naar de middelgrote Torion-serie. Naast zijn eersteklas reactiviteit wordt de nieuw ontwikkelde Z-kinematik gekenmerkt door versterkte en verlengde hefarmen met grotere hydraulische cilinders en krachtigere hydraulische pompen. Dit verhoogt het hefvermogen en de hefhoogte, waarbij met één druk op de knop 100% parallelle geleiding wordt gegarandeerd. Dankzij de nieuwe Z-kinematik is er vooral in het onderste hefbereik duidelijk meer hefvermogen en in het bovenste hefbereik meer houdkracht, zodat grotere bakinhouden en zwaardere balengrijpers ingezet kunnen worden. Volumebakken tot 4,5 kuub met een hoog soortelijk gewicht en tot 7,0 kuub met een laag soortelijk gewicht zijn beschikbaar en tot 4,5 kuub met de hoogkiepbak.

Om de hogere hef- en opbreekkrachten op te kunnen vangen, is de stalen constructie van de voorkant verstevigd. Het nieuwe frame is voorzien van extra versteviging, bijvoorbeeld op de hefarmen en de dwarsbuis. Tegelijkertijd zijn ook de assen van de Torion 1611 en 1611 P verstevigd. Het bedrijfsgewicht neemt dienovereenkomstig toe tot respectievelijk 15.810 en 15.200 kg. De Torion 1285 heeft een bedrijfsgewicht van 13.570 kg.
Naast de standaarduitvoering met Z-kinematica kunnen alle drie de modellen met ZHL-uitrusting worden geleverd met High Lift frame. Afhankelijk van het model neemt het scharnierpunt van de bak toe met 52 tot 58 cm tot 3,85 tot 4,52 meter.

Compromisloos laadcomfort

De nieuwe middelgrote Torion-serie is echter niet alleen sterk, maar ook slim. Naast de bak met de automatische hefhoogte- en daaldiepteregeling kunnen de bovenste en onderste eindposities van het frame voor twee werktuigen worden opgeslagen. De kantelassistent zorgt voor extra verlichting. Om de facturering voor biogasinstallaties en aannemers gemakkelijker te maken, kunnen alle modellen worden uitgerust met een weeginrichting met optelgeheugen en terugweegfunctie.
De schudfunctie, waardoor de bak gecontroleerd te lossen, biedt een grote meerwaarde. De automatische terugkeer van de hoogkiepbak en de perfect op elkaar afgestemde eindpositiedemping ontlasten de machinist en maken snelle laadmanoeuvres mogelijk.

Sterke voortstuwing voor sneller laden

Om snellere cyclustijden met een hoger hefvermogen en een hoger bedrijfsgewicht mogelijk te maken, hebben alle drie de Torion-modellen in de middelste serie een groter motorvermogen en grotere aandrijfpompen en hydrostaten voor de Varipower-aandrijving. De Torion 1285 vervangt met zijn 157 pk de vorige Torion 1177 en 1410 modellen met respectievelijk 137 en 165 pk, terwijl de Torion 1611 een vermogenstoename heeft van 207 pk (+23 pk in vergelijking met de vorige Torion 1511) en de Torion 1611 P heeft een vermogenstoename van 45 pk naar 252 pk. Dankzij de snelheidsreductie is er al een hoger koppel beschikbaar bij lage snelheden. Vooral de Torion 1611 P profiteert hiervan, omdat de extra capaciteit merkbaar en loont, vooral bij het werken in silo's en bij een snelle stroverwerking.

De krachtigere componenten in de rijaandrijving zorgen voor meer tractie en een verder verbeterde rijdynamiek. Dit en het gebruik van de vraagafhankelijke Dynamic Cooling-motorkoeling maakt het mogelijk om de capaciteit aanzienlijk te vergroten bij hetzelfde lage brandstofverbruik. Desalniettemin kan de rijaandrijving, die in drie rijbereiken kan worden gebruikt, nog steeds uiterst gevoelig worden bestuurd, waarbij beide axiale zuigerpompen in serie zijn geschakeld voor maximale tractie in rijbereik I en II. Dankzij de cruisecontrol met snelheidsgeheugen is nauwkeurig en comfortabel werken met hydraulische vaste verbruikers zoals siloverdelers en bezems mogelijk. Voor het rijden op de weg in driving range III wordt slechts één pomp gebruikt en wordt ook het motortoerental verlaagd via Smart Roading (Torion 1611 P: 40 km/u bij 1.600 omw/min), wat het brandstofverbruik aanzienlijk vermindert.

Alle features en innovaties op een rij:
-Nieuw ontwikkelde Z-kinematica met meer hef- en houdkracht over het gehele hefbereik en verhoogde laadhoogte.
-Uiterst nauwkeurige parallelgeleiding met één druk op de knop.
-ZHL High Lift frame met 52 tot 58 cm hoger bakscharnier voor alle modellen.
-Grotere bakvolumes voor grondverzetbakken, lichte materiaalbakken en hoogkiepbakken.
-Smart Loading voor geautomatiseerde laadcycli met automatische bakterugloop en automatische hefhoogte en daaldiepte.
-Perfect op elkaar afgestemde eindpositiedemping voor snel en eenvoudig laden.
-Optioneel weegapparaat met optelgeheugen en terugweegfunctie.
-Versterkte voor- en achterassen.
-23 tot 45 pk meer motorvermogen; maximaal koppel bij verlaagd motortoerental voor meer vermogen, meer vermogensreserves en minder verbruik.
-Grotere rijpompen en hydrostaten voor Varipower-rijaandrijving in combinatie met het verhoogde motorvermogen en het hogere bedrijfsgewicht resulteren in meetbaar meer tractie en rijdynamiek.
-Cruisecontrol met snelheidsgeheugen maakt het werken met vaste hydraulische verbruikers makkelijker.
-Smart Roading voor zuinig rijden op de weg (Torion 1611 P: 40 km/u bij 1.600 omw/min).

Importeur voor België: Ag-Tec Belgium
Importeur voor Nederland: Kamps De Wild

 

Voor meer informatie: Claas Gruppe