Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Bauma 2022: Kobelco toont grootste sloopgiek

Bauma 2022: Kobelco toont grootste sloopgiek

Er is letterlijk geen karwei te groot voor de Kobelco SK1300 DLC. Met een bedrijfsgewicht van 130 ton en een enorm bereik van tot wel 40 meter hoog, is de SK1300DLC op dit moment 's werelds grootste OEM-geproduceerde sloopmachine voor gebouwen.

Wegens zijn superieure productiviteit, veelzijdigheid, transportgemak en de mogelijk om krachtigere sloopscharen te gebruiken op grotere hoogte werd er reikhalzend uitgekeken naar de introductie op de Europese markt in maart van dit jaar. Na een aantal exclusieve events voor klanten georganiseerd in de buurt van het hoofdkantoor van Kobelco Construction Machinery Europe B.V. in Almere, zijn er al drie van de nieuwe SK1300DLC-modellen verkocht en klaar om aan de slag te gaan op verschillende slooplocaties in Europa.

Kobelco staat al lange tijd bekend als de Japanse marktleider voor sloopmachines. Als epicentrum van aardbevingen worden gebouwen in Japan vaak versterkt met beton of staal, zodat ze sterk genoeg zijn om seismische activiteit te weerstaan en voldoende bescherming te bieden in het geval van een natuurramp. Maar wanneer oude gebouwen niet langer voldoen en moeten worden vervangen, dan moeten de machines sterk genoeg zijn om deze bouwwerken te slopen en ook krachtig genoeg om dit efficiënt te doen.

De afgelopen paar jaar is de vraag naar sloopmachines van deze grootte toegenomen, vooral voor het slopen van fabrieken, energiecentrales, boorplatformen en andere infrastructuurgerelateerde projecten en voor de vernieuwing van stedelijke gebieden. De ultra-high reach SK1300DLC-10E vormt samen met de kleinere SK350DLC-10E, SK400DLC-10E en de SK550DLC-11 het sloopassortiment van Kobelco. Hij biedt alle voordelen van een conventionele Kobelco- graafmachine, maar met de extra kracht, robuustheid en technologie die nodig zijn voor de lastigste sloopomstandigheden.

Veelzijdige machines voor uiteenlopende werkterreinen

Net als Kobelco's andere sloopmachines is de SK1300DLC een machine met uitwisselbare uitrustingsstukken. Omdat de machine is uitgerust met het door Kobelco ontwikkelde NEXT ADVANCE -systeem kan de uitrustingsstukconfiguratie worden aangepast voor meerdere toepassingen, zoals sloopprojecten op grote hoogte en het ontmantelen van funderingen van gebouwen.
Het NEXT ADVANCE 4-delige high-reach sloopuitrustingsstuk is ontwikkeld om op grotere hoogte met zwaardere tools te kunnen werken. De nieuwe scharnierende constructie maakt het mogelijk een zware tool op te heffen terwijl het zwaartepunt van de machine laag blijft. De huidige operationele grenzen van andere machines uit de 100 ton-klasse worden hierdoor overschreden. Met een maximale penhoogte van 40 meter is het ultra-high reach uitrustingsstuk geschikt voor een sloopschaar met een gewicht van 4,3 ton terwijl met de giekconfiguratie van 35 meter een nog groter toolgewicht van 5,2 ton mogelijk is. Een driedelig high-reach uitrustingsstuk is ook verkrijgbaar in 35 meter- en 31 meter-uitvoeringen, die geschikt zijn voor een toolgewicht van respectievelijk 5 ton en 6,1 ton en een groter werkbereik bieden.
Wordt de extra giek ingezet, dan kunnen nog grotere sloopscharen van tot 12 ton worden gemonteerd voor krachtige verwerking van materiaal op maaiveldhoogte, of het slopen van dieper gelegen funderingen.

Eenvoudig te vervoeren

Door het modulaire ontwerp zijn alle sloopmachines van Kobelco gemakkelijk te vervoeren en snel te monteren en demonteren. Een groot voordeel voor machinisten die op meerdere werkterreinen of verschillende projecten werken. Als de uitrustingsstukken zijn gedemonteerd, heeft het rij- en bovenwerk van de SK1300DLC een transportgewicht van minder dan 32 ton en een breedte van circa 3,2 meter. De machine kan hierdoor in stedelijke gebieden of in landen waar strenge regels gelden worden vervoerd van de ene naar de andere werklocatie. Om tijd te besparen, kan de hoofdgiek van de machine in circa twee uur worden gedemonteerd.

Comfort en veiligheid voor de machinist

Sloopterreinen kunnen niet alleen uitdagingen maar ook gevaar opleveren, omdat er een aanzienlijk risico op rondvliegend puin bestaat. De SK1300DLC is daarom uitgerust met een aantal systemen en functies die de veiligheid van de machinist tijdens het werken waarborgen. Het cabinebeschermingssysteem waarschuwt de machinist wanneer het uitrustingsstuk binnen een bepaalde afstand van de cabine komt, en zorgt dat het voorzichtig en automatisch tot stilstand komt. Omdat er geen kans bestaat dat de cabine wordt geraakt, kan de machinist met een gerust hart de hendels bedienen en wordt de efficiëntie vergroot. Het uiterst nauwkeurige beschermingssysteem biedt de machinist ook een groter werkgebied. Het stabiliteitscontrolesysteem waarschuwt op basis van de relatieve positie en zwenkhoek van het uitrustingsstuk wanneer er gevaar op kantelen bestaat. Als de machine zich in een gevaarlijke positie bevindt, klinkt een geluidssignaal en verschijnt een waarschuwing op het scherm.
Verder is de sloopcabine kantelbaar en voorzien van zeer sterk veiligheidsglas en radiale rasterbescherming over de voor- en bovenruit. Dit zorgt voor uitstekend zicht en veiligheid en het betekent dat de machinist een comfortabele houding kan aannemen tijdens sloopwerkzaamheden op grote hoogte. Op vier plekken zijn camera’s gemonteerd (achter, links, rechts en onder op de bovenwagen). Daarnaast zitten er ook twee camera’s op het uiteinde van de giek, zodat de machinist de omgeving kan controleren vanuit de cabine.
Andere veiligheidsfuncties zijn krachtige led-werklichten aan de voorkant, cabineverlichting en lichten op de giek, een puindeflector die voorkomt dat vallend puin de cabine raakt, een handreling en een noodhendel voor het laten zakken van de cabine.

Onderhoud

Hoe groot de sloopmachines ook zijn, Kobelco doet er alles aan om de machines te voorzien van functies die een minimale stilstandtijd op het werkterrein mogelijk maken. Bij de SK1300DLC wordt het onderhoud vereenvoudigd door de omkeerbare koelventilator die de ophoping van vuil beperkt, de brede onderhoudsloopbrug die inspectiepunten toegankelijker maakt en een smeersysteem voor het smeren van de machine en de pennen van de uitrustingsstukken. Grotere betrouwbaarheid en slijtvastheid wordt ook gegarandeerd door de hydraulische lasthoudkleppen op de giek- en steelcilinder en de bescherming op de bak- en jibcilinder om schade tijdens sloopwerkzaamheden te voorkomen.
Peter Stuijt, productmanager bij Kobelco, over de komst van de nieuwe SK1300DLC: "Kobelco heeft aanzienlijke ervaring opgedaan met deze klasse sloopmachines op de Japanse markt. De SK1300DLC is dus van uitstekende komaf. De SK1300DLC werd in 2021 in Japan geïntroduceerd en zijn reputatie als werkpaard in de zwaarste en meest uitdagende sloopomstandigheden is nu ongeëvenaard. Wegens de grotere vraag naar zware sloopmachines in Europa, werd reikhalzend uitgekeken naar de komst van de machine eerder dit jaar."
"De SK1300DLC is ideaal voor sloopprojecten waarbij er op meer dan 30 m hoogte moet worden gewerkt, maar door het NEXT ADVANCE- systeem is hij ook ideaal voor sloopwerk op maaiveld- en onder maaiveldniveau. We zien dat deze veelzijdigheid, en het feit dat hij snel en gemakkelijk te demonteren en vervoeren is, van groot voordeel is voor sloopaannemers die op meerdere bouwterreinen werken. Ondanks zijn indrukwekkende omvang biedt de SK1300DLC dezelfde hoge kwaliteit en prestatiekenmerken waar Kobelco om bekend staat."

De eerste draait in Nederland

Kemp Groep heeft aan MSO Group de eerste Kobelco SK1300DLC-10E ongelangs geleverd. De machine is uitgerust met een 40 meter lange sloopgiek en een drie-delige graafgiek.

Importeur voor België: De Bruycker-Kemp
Importeur voor Nederland: Kemp Groep

 

Voor meer informatie: Kobelco Construction Machinery Europe B.V.