Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Bauma 2022: SVAB lanceert een nieuw besturingssysteem met een open interface voor draaikantelstukken

Bauma 2022: SVAB lanceert een nieuw besturingssysteem met een open interface voor draaikantelstukken

Met het nieuwe Open ConnectTM besturingssysteem wil SVAB de installatie en ondersteuning van draaikantelstukken vergemakkelijken, en tegelijkertijd het voor nieuwe markten en machinebezitters gemakkelijker maken om te profiteren van de voordelen van een draaikantelstuk.

Open ConnectTM is ontworpen voor machinefabrikanten en dealers die een gestandaardiseerd besturingssysteem willen aanbieden en tegelijkertijd eindklanten de mogelijkheid willen bieden een voorkeurs-draaikantelstukmerk te kiezen.
Open ConnectTM is een complete oplossing gebaseerd op SVAB's wereldleidende besturingssysteemplatform voor draaikantelstukken, bestaande uit joystickgrepen, display, elektronica en software die de hydrauliek van het draaikantelstuk vanaf de machine regelt. Het systeem heeft een nieuwe open interface die communiceert met de eigen module van het draaikantelstuk, die op zijn beurt de hydrauliek in het draaikantelstuk regelt.

Voor alle merken

De nieuwe open interface zal compatibel zijn met de MiC 4.0 Bus, die wordt ontwikkeld binnen de Duitse brancheorganisatie VDMA en de werkgroep MiC 4.0 - Machines in Construction, Cluster 7 - Attachment, waar SVAB samen met de machinefabrikanten Volvo, Liebherr en Wacker Neuson en de draaikantelstukfabrikanten Steelwrist, SMP, Engcon en Rototilt zijn het eens over een gemeenschappelijk protocol, dat voor het eerst zal worden getoond en gedemonstreerd door MiC 4.0 tijdens Bauma 2022.
In de agrarische sector bestaat al lang een vergelijkbare interface voor aanbouwdelen, ISO11783 of beter bekend onder de naam ISOBus, ook ontwikkeld door het Duitse VDMA. Het voelt dus logisch dat we nu een vergelijkbare standaard creëren in de graafmachine-industrie, aangezien graafmachines steeds meer worden gebruikt als gereedschapsdrager, zelfs buiten Scandinavië, zegt Lennart Hedlund, hoofd ontwikkeling van SVAB.

Niet alleen voor draaikantelstukken

Daarnaast lanceert SVAB ook een nieuwe elektronicamodule genaamd QIOTM - CAN I/O Converter, een module die kan worden aangesloten tussen de CAN-bus joystickgrepen en het besturingssysteem. De nieuwe module maakt het mogelijk om dezelfde joystickgrepen te gebruiken voor andere functies in de machine die niet via het draaikantelstuk-besturingssysteem worden bediend. Dit wordt mogelijk gemaakt door het feit dat de module eenvoudig kan worden geconfigureerd om de gewenste CAN-bus signalen in verschillende veelvoorkomende signaaltypes en functies. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u een knop wilt gebruiken om door uw GPS-machinebesturingssysteem te navigeren of een duimroller om een of andere originele functie van de machine te bedienen.
We zijn altijd gedreven geweest om het voor de industrie gemakkelijker te maken om een draaikantelstuk te installeren, en daarom zijn we erg blij dat we eindelijk overeenstemming hebben bereikt over een gestandaardiseerde interface die de installatie aanzienlijk zal vergemakkelijken. De installatie van een draaikantelstuk en besturingssysteem is tegenwoordig behoorlijk uitgebreid en het feit dat elke fabrikant zijn eigen oplossingen heeft, maakt het er niet eenvoudiger op. Met Open ConnectTM hopen we het werk gemakkelijker te maken voor degenen die de besturingssystemen installeren en tegelijkertijd bijdragen om meer eindklanten de voordelen van een tiltrotator te laten ervaren”, zegt Fredrik Eriksson, CEO van SVAB.

Naast de besturing van het draaikantelstuk, kan het systeem ook worden uitgerust met functies zoals draadloze gereedschapsherkenning, het delen van sensorgegevens van het draaikantelstuk met machinebesturingssystemen, automatische kantelregeling en wiel- of rupsbesturing.
Voor het finetunen van hydraulische instellingen, het oplossen van problemen en voor software-updates is er een gebruiksvriendelijke servicetool ontwikkeld voor tablets.

Over SVAB Hydraulik AB

SVAB ontwikkelt producten en efficiencyfuncties voor graafmachines bestaande uit besturing, communicatie, joysticks, sensoren en actuatoren. Productontwikkeling gebeurt zowel door eigen innovatieve ontwikkeling als in nauwe samenwerking met de klant. De klanten zijn fabrikanten en distributeurs van graafmachines en materieel. SVAB heeft sinds 2002 meer dan 60.000 systemen voor draaikantelstukbesturing geleverd en is marktleider op dat gebied.

 

Voor meer informatie: SVAB