Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Bauma 2022: Liebherr waterstof-prototypemotoren gaan in première

Bauma 2022: Liebherr waterstof-prototypemotoren gaan in première

Op Bauma 2022 introduceert het Liebherr-componentenproductsegment twee prototypen van zijn waterstofmotor voor de bouwplaatsen van morgen. Elk prototype maakt gebruik van verschillende waterstofinjectietechnologieën, een directe injectie (DI) en een brandstofinjectie (PFI).

In de toekomst zullen verbrandingsmotoren niet meer zijn aangedreven uitsluitend door fossiele diesel. Groene waterstof is een van schone bron, aangezien het is een veelbelovende koolstofvrije brandstof, die geen CO2-uitstoot, terwijl brandend in de verbrandingsmotor (ICE). Liebherr's expertise in de ontwikkeling van ICE's zullen verder een snelle introductie van waterstoftechnologieën op de markt mogelijk maken.

Waterstofmotoren: een veelbelovende toekomst

Productsegment van Liebherr-componenten heeft onlangs een aanzienlijke investering in de ontwikkeling van zijn waterstofmotor en testfaciliteiten. Prototype motoren zijn getest sinds 2020. Ondertussen hebben de prototypes bemoedigend resultaten getoond op het gebied van prestaties en emissies, zowel op testbanken als in het veld. Verschillende injectie- en verbrandingstechnologieën, zoals brandstofinjectie (PFI) en directe injectie (DI), zijn ook beoordeeld in het proces. De eerste prototype bouwmachines uitgerust met deze motoren draaien sinds 2021.

PFI-technologie: een startpunt in de ontwikkeling

De eerste inspanningen bij de ontwikkeling van een waterstofmotor hebben PFI als een eerste geschikte beschouwd technologie. De eerste machine die draait met een 100% waterstof-aangedreven ICE is de Liebherr R 9XX H2 rupsgraafmachine. Daarin vervult de emissievrije 6-cilinder motor H966 de specifieke eisen op het gebied van vermogen en dynamiek. De R 9XX H2 met de H966-motor wordt op de Liebherr-hoofdstand 809-810 en 812-813 gepresenteerd. Van dichtbij wordt de H966 gepresenteerd daar in het InnoLab.

DI: een stap naar efficiënte waterstofmotoren

Aangemoedigd door de resultaten bereikt met de PFI-technologie, gaat Liebherr verder met onderzoek en ontwikkeling activiteiten op het gebied van DI. Het prototype van de 4-cilindermotor H964, wordt tentoongesteld op de componentenstand 326 in hal A4. In dit geval wordt waterstof geïnjecteerd direct in de verbrandingskamer, terwijl: met de PFI-oplossing wordt het opgeblazen in de luchtinlaatpoort. De DI biedt is gestegen potentieel in termen van verbrandingsefficiëntie en vermogensdichtheid, die maakt waterstofmotoren een aantrekkelijk alternatief voor dieselmotoren wanneer: het komt tot meer veeleisende toepassingen.

Wat komt als volgende?

Het componentensegment verwacht tegen 2025 de serieproductie van waterstofmotoren op gang te brengen. De onderzoek activiteiten op het gebied van brandstofinjectie om de verbranding verder te optimaliseren en een maximale vermogensdichtheid te garanderen worden voortgezet.
Naast motoren op 100% waterstof, zijn er verschillende onderzoeken op het gebied van alternatieve brandstoffen. Een voorbeeld is een dual-fuelmotor die op waterstof kan draaien ontstoken wordt door HVO-injectie of volledig op HVO. Deze technologie zullen zorgen voor meer flexibiliteit in het voertuig met verschillende configuraties.

 

Voor meer informatie: Liebherr Components