Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Liebherr waterstofgraafmachine ontvangt Bauma Innovation Award

Liebherr waterstofgraafmachine ontvangt Bauma Innovation Award

De jury heeft hun beslissing genomen: de Bauma Innovation Award 2022 in de categorie klimaatbescherming gaat naar de waterstofgraafmachine R 9XX H2. Dit is de eerste hydraulische graafmachine van Liebherr die wordt aangedreven door een waterstofmotor.

Liebherr werkt aan alternatieve aandrijfoplossingen en kiest voor een technologieneutrale aanpak. Waterstofverbrandingsmotoren zijn een technologie die door Liebherr wordt onderzocht. De R 9XX H2, Liebherr's eerste waterstofaangedreven rupsgraafmachine, heeft nu de Bauma Innovation Award gewonnen. Het prototype is ontwikkeld door Liebherr-France SAS, gevestigd in Colmar, Frankrijk. De machine wordt aangedreven door een eigen Liebherr H966 waterstofverbrandingsmotor. Het werd geproduceerd in Liebherr Machines Bulle SA, het motorcompetentiecentrum van de Liebherr Group in het Zwitserse kanton Fribourg.

Op het gebied van vermogen, dynamiek en reactievermogen doet de R 9XX H2 waterstofgraafmachine niets onder voor een conventioneel aangedreven machine. Het is evenmin afhankelijk van een continue energievoorziening. De uitstoot maakt het verschil: Op een 'tank to wheel'-basis, dat wil zeggen bij gebruik op een bouwplaats, stoot een waterstofgraafmachine bijna geen CO2 uit. “Van wieg tot graf” of van productie tot ontmanteling, de CO2 -uitstoot is 70% lager dan die van vergelijkbare conventioneel aangedreven graafmachines. Geschikt voor gebruik onder extreme temperaturen, schokken en veel stof op bouwplaatsen, kan het bedrijfsgewicht van 50 ton R 9XX H2 in de toekomst een robuuste oplossing bieden voor grond- en steengroeven.

De R 9XX H2 wordt aangedreven door een Liebherr H966 waterstofverbrandingsmotor. De motor heeft zes cilinders en maakt gebruik van brandstofinjectie (PFI), die Liebherr samen met directe injectie (DI) voor zijn waterstofmotoren toepast. Het productsegment componenten van Liebherr is van plan om tegen 2025 te beginnen met de serieproductie van waterstofmotoren.

Bezoekers van de Bauma in München kunnen de Liebherr R9XX H2 waterstofgraafmachine live ervaren van 24 tot 30 oktober 2022. De graafmachine maakt deel uit van een machineshow op de Liebherr-stand in het buitengebied, waar het bedrijf een verscheidenheid aan machines exposeert en prototypes met alternatieve aandrijfsystemen. De stand biedt zelfs een hands-on ontmoeting met het tweede prototype van de H966 waterstofverbrandingsmotor. Het is te vinden in het 'InnovationLab', een tentoonstellingsruimte gewijd aan Liebherr's open benadering van alternatieve aandrijfconcepten. Een ander viercilinder prototype van een 4-cilinder waterstofmotor, de H964 met directe injectie (DI), is te zien op de Liebherr Components stand 326 in hal A4.

De Bauma Innovation Award beloont innovatie

In 2022 vindt de dertiende uitreiking van de Bauma Innovation Award plaats. De vijf categorieën – klimaatbescherming, digitalisering, machinebouw, bouw en onderzoek – weerspiegelen politieke, sociale, economische en ecologische uitdagingen. De deskundige jury richt zich op criteria zoals praktische oriëntatie, economisch potentieel, milieubeschermingsaspecten, behoud van hulpbronnen, efficiëntie en humanisering van de werkplek. De prijs wordt uitgereikt door de Messe München en de Duitse Werktuigbouwkundige Industrie Vereniging (VDMA), samen met de Federatie van de Duitse Bouwnijverheid (HDB), de Duitse Confederatie Bouw (ZDB) en de Duitse Bond voor Bouwmaterialen (bbs).

Importeur voor België: SomTP
Importeur voor Nederland: Wynmalen & Hausmann

 

Voor meer informatie: Liebherr