Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

De een gaat, de ander komt: Cat 992 generatiewissel

De een gaat, de ander komt: Cat 992 generatiewissel

Elke Bauma heeft zijn zwaargewichten: het zijn bezoekersmagneten en populaire motieven voor selfies. Want veel bezoekers krijgen alleen op de beurs de kans om oog in oog te staan met de originelen. Deze keer stond een nieuwe generatie Cat 992 wiellader centraal op de Zeppelin-stand in hal B6. De groeves Bärnreuther + Deuerlein hebben nu laten zien wat deze machines onderscheidt.

Het middelgrote familiebedrijf heeft het eerste model in Duitsland al gebruikt voor load-and-carry-werk in de steengroeve Weickenhof in Oberpfalz. Deze maakt sinds de jaren zestig deel uit van het bedrijf en is qua oppervlakte de grootste van de vijf steengroeven van het bedrijf, met 190 werknemers.

Begin juli reed het zware transport naar Weickenhof met de basismachine, die bijna honderd ton woog, en zijn bak met een capaciteit van bijna 16 kuub. Vervolgens zijn het frame en de cabine met een kraan op locatie gemonteerd. Na de kalibratie en instructie kon machinist Berthold Weidner beginnen met het laden van de grondstof die was losgemaakt door te boren en te springen op dumptrucks zoals een Cat 775D. Om er continu dumpers me te kunnen laden, heeft het bedrijf de laadschop precies aangepast aan de kalksteen, zijn soortelijke massa en korrelvorm. "Het resultaat is meer efficiëntie", zegt directeur Werner Steinbrecher. De grootte van de machine is overigens afgestemd op de bedrijfsprocessen en de opname van de grondstof door een stationaire breker. Tot 32 procent hogere productiviteit en tot 48 procent meer ton brandstof per liter worden toegeschreven aan de nieuwe machinetechnologie – waarden die de vergelijking met zijn voorganger, een Cat 992K, moeten doorstaan.

Hogere productie en lager brandstofverbruik

Berthold Weidner bediende deze ook totdat hij de nieuw Cat 992. “Het voelt alsof hij tien liter minder brandstof per uur verbruikt. Ik reken op een gemiddelde van net geen 50 liter per uur", beoordeelt de machinist de voortgang ten opzichte van voorheen. “De 992 heeft de laagste kosten per ton verplaatst materiaal in combinatie met Cat 775-trucks . Tegelijkertijd is het de zuinigste wiellader in zijn klasse”, zegt Simon Husemann, senior productmanager groot materieel bij Zeppelin. Meer specifieke informatie volgt pas op een later tijdstip. "We weten pas meer details na 6.000 bedrijfsuren", zegt directeur Herbert Bärnreuther .

Machines zoals de 992 zijn ontworpen om 15.000 tot 20.000 uur mee te gaan in de fabriek. Het robuuste ontwerp is hierop afgestemd: verbeteringen aan de aandrijflijn, transmissie, assen en eindaandrijving, samen met de nieuwe Stage 5-gebaseerde Cat-motor, verlengen de levensduur van veel componenten. Het automatische, af fabriek geïnstalleerde centrale smeersysteem is voorzien van robuuste beschermingen in het frame en vermindert slijtage aan pennen en bussen. Verbeterde filtratie van het hydraulische systeem en pompregeling voor de hydraulische pomp verminderen de uitvaltijd van de machine. Een nieuwe frameconstructie, gericht op een langere levensduur van de machine, biedt plaats aan een eventuele algemene revisie op een later tijdstip, die de groeve beoogt en momenteel laat uitvoeren voor de Cat 992K. De voorbanden van de nieuwe wiellader zijn voorzien van kettingen. Dit is om ze te beschermen tegen snijkanten wanneer de banden over scherpe stenen rijden. De achterbanden rijden zonder kettingen. Dit zou moeten helpen dat er minder brandstof wordt verbruikt.

10 jaar draaien

De achteruitrijcamera is geüpgraded met een beeld van 270 graden en objectdetectie. "Door de zijcamera kan de chauffeur zien hoe dicht hij zich bij het transportmiddel kan positioneren, omdat hij zo gemakkelijker stenen op de grond kan ontwijken", zegt Simon Husemann. Twee 10-inch LED-kleurenmonitoren en een 8-inch monitor geven naast beelden van de camera's ook machine-informatie en bedieningsinstellingen weer. De opnieuw ontworpen cabine biedt een goed zicht op de werkomgeving dankzij een grotere voorruit met meer glasoppervlak. Toegevoegd is een omhullend platform aan de voorkant van de cabine om de ramen veilig schoon te maken. Met de nieuwe joysticks werkt de machinist elektrohydraulisch en snelheidsafhankelijk met forcefeedback. “Normaal draai ik met een machine zo'n tien jaar. Je weet precies hoe hij reageert op de kleinste veranderingen in het rijgedrag”, zegt Berthold Weidner. Hij moet nog wennen aan de veranderingen. Z-kinematica wordt weer gebruikt in de nieuwe serie. “Het nieuwe hefframe is beter geworden omdat het makkelijker is om de volle bak in de bak te kiepen”, zijn de eerste bevindingen van de machinist. Verhoogde uitbreekkrachten zorgen voor meer doorvoer en grotere efficiëntie. Meer trekkracht verhoogt de snelheid bij het vullen van de bak.

Berthold Weidner, die nu al 34 jaar bouwmachines van deze omvang bedient, heeft uitgebreide ervaring. Omdat niet alle machinisten zoveel ervaring hebben met het hanteren van zwaar ijzer, kunnen ze eventueel ondersteuning krijgen van assistentiesystemen zoals operatorcoaching. Het helpt de machinist om de juiste werktechnieken toe te passen. Aan de hand van korte videoclips laat het systeem onder andere zien hoe de rijweg correct kan worden ingekort, de juiste bakhoek kan worden ingesteld, de storthoogte kan worden verlaagd en de stand van de hijseindschakelaar kan worden gebruikt. Berthold Weidner kent dit - hij heeft deze hulp niet nodig. Want de nieuwe 992 is alweer zijn derde wiellader van Cat.

In de werkplaats voor een fitnesskuur

De voorganger van de nieuwe Cat 992 heeft bijna 17.000 bedrijfsuren op de teller. Maar dat betekent niet dat hij met pensioen gaat alleen omdat er nieuwe technologie is geïntroduceerd bij de winning van grondstoffen bij de groeve Bärnreuther + Deuerlein. In plaats daarvan kreeg de Cat wiellader 992K een fitnessregime in de vorm van een revisie van de aandrijflijn en de hydrauliek. Dat moet hij doen in de werkplaats van de Zeppelin-vestiging in Erlangen, die al 27 van dergelijke reparaties heeft uitgevoerd. De motor, transmissie en hydraulische pompen worden op de proef gesteld en gereviseerd, net als de koppelomvormer, eindaandrijvingen en assen. Dit omvat meer dan 200 testen en inspecties en het vernieuwen van gemiddeld 4000 onderdelen. Daarnaast is afgesproken om ook pennen en bussen te vervangen. Als klanten speciale wensen hebben, zoals in dit geval, kan een verbouwing daar ook op inspelen. En dus wordt de hele cabine geüpgraded met een nieuwe stoel en joysticks, evenals nieuwe armaturen en schakelaars. Er zijn extra LED - lampjes geïnstalleerd en de machine is verfraaid met nieuwe stickers. Het is de taak van werkplaatschef Stefan Schneider en zijn team om de wiellader in een zo goed als nieuwe staat te herstellen, zodat hij zijn laadtaken de komende jaren kan uitvoeren, 75 kilometer verwijderd van de eerste plaats van gebruik in de Gräfenberg- groeve van de grondstoffen bedrijf. Tegen de tijd dat de Cat 992K wordt geassembleerd voor de groeve, zijn alle belangrijke technische innovaties met betrekking tot de aandrijflijn die inmiddels hun weg naar de serieproductie hebben gevonden, verwerkt. Nadien krijgt de klant de volledige garantie op de aandrijflijn en de hydrauliek. “Dankzij de zorgvuldige omgang door de machinist kan de levensduur nog verder worden verlengd. Dat is op dit moment zinvol voor klanten die nadenken over het overbruggen van levertijden, zeker met een bestaande machine die zich heeft bewezen en in goede staat verkeert. Een revisie is ook een kosteneffectief alternatief voor het kopen van een nieuwe. Daarom zullen we in de loop van het jaar op dezelfde manier weer een Cat wiellader weer in vorm krijgen", meldt Max Wunder, de verantwoordelijke serviceadviseur daar, die samen met servicemanager Stefan Trummer de staat van de Cat 992K beoordeelde en op basis daarvan een passende offerte opstelde.

Samen controleerden ze de staat van het werktuig. Met name het reviseren van het besturingsblok is bij een wiellader complexer dan bij bijvoorbeeld een dumper. Maar het chassis van de bouwmachine is nog niet zwaar beschadigd, dus niets stond een algehele revisie in de weg. In het geval van de Cat 992K spreekt het feit dat het lakwerk nog origineel is boekdelen voor de kwaliteit van de machine, zelfs na de ontberingen van het laden van grondstoffen.

Het is niet de eerste keer dat de groeve Bärnreuther + Deuerlein deze mogelijkheid gebruikt bij het wisselen van uitrusting. Er is al een revisie uitgevoerd aan een Cat 992G. De staat van het frame was er ook naar, zodat het een ander machineleven kon krijgen. Nog een vereiste: "Voor een revisie zijn commerciële voordelen vereist", zegt Werner Steinbrecher. Dat gold ook voor de Cat 775D-dumper van het bedrijf, die eveneens door Zeppelin Service werd gerepareerd.

"Bedrijven moeten tegenwoordig meer dan ooit afwegen welke oplossing onder de huidige omstandigheden het meest economisch is en hun investeringen hierop afstemmen om bedrijfskosten te besparen", legt Oliver Brockschmidt , filiaalmanager van Zeppelin uit Erlangen, uit. Dit leidde ertoe dat de groeve van Bärnreuther + Deuerlein ook een nieuwe Cat 982 XE en drie nieuwe Cat 988K XE wielladers bestelden bij Ralph Harbauer , senior sales vertegenwoordiger bij Zeppelin. In de toekomst moeten ze ook bijdragen aan het efficiënt ontginnen van grondstoffen.