Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Hamm HC CompactLine serie – de nieuwe compacts voor grondwerken

Hamm HC CompactLine serie – de nieuwe compacts voor grondwerken

Hamm presenteert nieuwe kleine verdichters: de HC CompactLine-serie (Stage 5-motoren) vervangt met onmiddellijke ingang de voorganger H CompactLine-serie. De nieuwe compacts bieden een indrukwekkend klimvermogen, verbeterde rijeigenschappen en een comfortabele, ruime cabine. De machines van 5 en 7 ton zijn uiterst eenvoudig te bedienen en bieden ergonomisch geoptimaliseerde werkplekken. Dit maakt ze ook ideaal voor machineverhuur.

Dankzij de HC 50i (5 ton, trommelbreedte 1,37 meter) en HC 70i (7 ton, trommelbreedte 1,68 meter) voldoet de HC CompactLine-serie ruimschoots aan de eisen voor compacte grondverzetwalsen. Permanente vierwielaandrijving met antislipregeling en aandrijfmotoren in plaats van een achteras vormen de basis voor een uitzonderlijk goed klimvermogen en een grote bodemvrijheid. Ook hebben de ontwikkelaars de wegligging verder verbeterd en gestabiliseerd met diverse aanpassingen aan het chassis.

Korte klimmers

Beide verdichters zijn extreem kort. Met name de HC 70i is met 4,40 meter de kortste verdichter ter wereld in deze gewichtsklasse. In combinatie met de 3-punts-ophanging en de extreem korte wielbasis resulteert dit in zeer goede rij- en rijeigenschappen, ideaal voor verdichting op smalle bouwplaatsen.

Gemakkelijke operatie

Er is geen specifieke taalvaardigheid vereist om de HC CompactLine te bedienen. De logische indeling, het zorgvuldige ontwerp en de duidelijke symbolen op de bedieningselementen maken handmatige handelingen eenvoudig. Het verlichte display zorgt voor een eenduidige bediening, ook in het donker. De opstelling van het stuurwiel zorgt voor een duidelijk zicht op en gemakkelijke toegang tot het dashboard.

Goed zicht, veiligheid en comfort

Wat het zicht betreft, bieden de kleine verdichters zeer brede gezichtsvelden in de open versie of grote raampartijen in de cabine. Ook kan een camerasysteem met monitor worden toegevoegd. Hoogwaardige LED-werkverlichting is standaard in de cabine inbegrepen. Alle modellen in de HC CompactLine-serie bieden gemakkelijke toegang tot de ROPS/FOPS-cabine of tot het open platform met ROPS, dat verkrijgbaar is met of zonder beschermend dak en met de optie om FOPS toe te voegen. De royale ruimte die de volledig opnieuw ontworpen cabine met speciaal gebogen ramen biedt, is uniek in deze markt. Op het gebied van ergonomie profiteert de machinist ook van het veelzijdige verstelbare stoelsysteem en een naar de zijkant verplaatsbare stoel, wijd openslaande ramen en tochtvrije ventilatie. Verder zijn er voldoende opbergmogelijkheden, een optionele USB-aansluiting en comfortopties als een kantelbare stuurkolom en een airconditioningsysteem.

De ECO-modus verlaagt het brandstofverbruik

Op de kleine verdichters drijft een moderne Kubota-motor (55,4 kW/75 pk, Stage 5) de aandrijvingen en aandrijfeenheden aan. De verdichters kunnen zowel op diesel als op HVO-brandstof werken. Het duurzame machineconcept omvat een milieuvriendelijke en zuinige werking in de ECO-modus. Dit levert besparingen op door het motortoerental te beperken. De parameters zijn zo gekozen dat de meeste klussen in de ECO-modus kunnen worden uitgevoerd, zonder dat dit ten koste gaat van het verdichtingsvermogen. Bovendien vermindert de optionele automatische motorstop het dieselverbruik. Het schakelt de motor onder bepaalde omstandigheden automatisch uit, bijvoorbeeld bij langdurige stilstand. Tegelijkertijd houdt het automatische mechanisme rekening met de vereisten van de uitlaatgasreiniging met roetfilter (DPF).

Een verscheidenheid aan rollen

Hamm biedt verdichters met gladde rollen en schapenpotenrollen met trilling. Tweedelige schapenpoten kunnen achteraf worden gemonteerd voor de gladde trommel. Hamm heeft dan ook een speciaal ontworpen combinatieschuif in het assortiment. De HC 70i is ook verkrijgbaar met een VIO gladde rol die kan verdichten met trillingen of oscillatie. Alle modellen van de HC CompactLine kunnen ook worden voorzien van een nivelleringsblad.

Opties voor verdichtingsmetingen

Hamm biedt de HCM-verdichtingsmeter aan voor alle modellen van de HC CompactLine, inclusief walsen met VIO-trommels. De weergegeven Hamm-meetwaarde biedt een graadmeter voor de voortgang van de verdichting. Hamm heeft de ‘Smart Doc’-app ontwikkeld voor toepassingen die een continue verdichtingscontrole of continue of laag-voor-laag documentatie vereisen. Het wordt via een Bluetooth-interface voorzien van procesgegevens van de machine. De app geeft de verdichtingsstatus grafisch weer op een smartphone of tablet. Hierdoor kan de bestuurder tijdens het werk vaststellen waar en in welke mate het substraat is verdicht.

Aandachtspunten, ook voor verhuurbedrijven

Dankzij hun eenvoudige bediening, meerdere aanpassingen en talrijke opties zijn HC CompactLine walsen uitermate geschikt voor verhuur. Zo kunnen de achteruitkijkspiegels eenvoudig worden versteld en gereinigd vanuit de cabine via gedeelde ruiten. Andere handige opties voor verhuurbedrijven zijn de aansluiting op het JD Link-telematicasysteem, de telematica-interface voor automatische overdracht van machinegegevens en de elektronische batterij-isolatieschakelaar die beschermt tegen batterijontlading en diefstal.

Importeur voor België: Wirtgen Belgium
Importeur voor Nederland: Wirtgen Nederland

 

Voor meer informatie: Wirtgen