Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Cometto SPMT's positioneren de brug der superlatieven

Cometto SPMT's positioneren de brug der superlatieven

Met het verplaatsen van een 200 meter lange boogbrug voltooit de Luxemburgse spoorwegmaatschappij CFL een belangrijke stap in haar infrastructuur uitbreidings programma.

Waar auto's en vrachtwagens normaal gesproken over de zesbaans snelweg razen, staat op deze avond al het verkeer stil. De totale afsluiting tussen de knooppunten Bettembourg en Gasperich is nodig om het gigantische bouwwerk in positie te brengen. Met een lengte van 200 meter en een breedte van 18,5 meter, de boogspits die 40 meter reikt van het dek tot het hoogste punt van de bovenste boog, is het een van de grootste boog-string spoorbruggen in Europa," Rui Raimundo, project manager bij CFL, beschrijft de indrukwekkende kerncijfers.

Uitbreiding van het Luxemburgse spoorwegnet

Sinds 2020 monteren deskundige technici de vele afzonderlijke onderdelen van de bindkoorden, waaronder het dek en de twee dubbele bogen, ter plaatse. Het resultaat was de boogbrug met een gewicht van 5.850 ton. "Deze brug is een van de acht constructies die zullen worden gebouwd als onderdeel van de nieuwe spoorlijn tussen de stad Luxemburg en Bettembourg", zegt projectmanager Raimundo, daarbij verwijzend naar de ambitieuze reikwijdte. "Het nieuwe project maakt deel uit van het ambitieuze uitbreidings- en moderniseringsprogramma van CFL. Naast de bestaande lijn betekent deze aanvullende lijn een aanzienlijke capaciteitswinst voor dit druk bereisde deel van het Luxemburgse spoorwegnet."

90 SPMT-aslijnen aan beide zijden

Hydraulische persen werden gebruikt om de constructie geleidelijk op te heffen en vooraf uit te lijnen tot een hoogte van vijf meter tot het niveau van de bruglagers met behulp van de ‘pack & jack’-methode. Modulaire zelfrijdende voertuigen, die voorbestemd zijn voor dergelijke zware taken, worden ingezet voor de laatste reis. De wereldwijd actieve specialisten van Sarens zijn verantwoordelijk voor het uitvoeren van deze veeleisende transporttaak. Zij stelden vooraf de voertuigcombinatie samen en bereidden de procedure minutieus voor.
Onder de ogen van tientallen waarnemers wordt kort na middernacht het startsein gegeven voor de schakeloperatie. Bij dit project zijn in totaal 180 zelfrijdende SPMT-aslijnen betrokken, aan weerszijden van de brug gekoppeld als een 5x18 aslijncombinatie.

Cometto-modules zorgen voor optimale omstandigheden

De boogbrug past tot op de millimeter nauwkeurig in het gat boven snelweg 3. Ondanks zijn indrukwekkende afmetingen moet hij perfect worden aangepast aan de toekomstige uitlijning van de nieuwe lijn. Door de elektronische besturing zijn de SPMT units nauwkeurig aan te sturen, in het duister van de nacht loopt alles volgens plan. De LED-verlichting op de Cometto-modules schept de ideale omstandigheden voor de chauffeur. De slag laat het konvooi veilig vooruit en compenseert ook oneffenheden in de grond.
De missie is na ongeveer twee uur voltooid en de constructie van 5.850 ton wordt op zijn definitieve steunen neergezet. De ‘brug der superlatieven’ past als een ander puzzelstukje in het Luxemburgse spoorwegnet en staat nu klaar voor de doorgang van treinen.

 

Voor meer informatie: Cometto