Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Derde generatie mobiele graafmachine van Hitachi voor H. van Steenwijk

Derde generatie mobiele graafmachine van Hitachi voor H. van Steenwijk

H. van Steenwijk B.V. is de oudste aannemer van Amsterdam en het bedrijf heeft zich ontwikkeld tot een gespecialiseerde aannemer op het gebied van waterbouw in binnenstedelijke gebieden. Recent heeft men geïnvesteerd in een mobiele graafmachine, de Hitachi ZX155W-7. Voor machinist Loek betekent dit dat hij na een FH130W-3 en ZX130W, toe is aan zijn derde generatie bandenkraan van het Japanse merk.

Het familiebedrijf werd opgericht in 1831 en heeft zich in zijn 192-jarig bestaan ontwikkeld van een regulier bouwbedrijf tot een specialist in het herstel van bruggen en kademuren in historisch binnenstedelijk gebied. Een andere tak waar men zich mee bezighoudt is industriebouw wat bestaat uit het onderhouden van terminals in de olie- en gasindustrie. 

In de jonge jaren hield Hendrik van Steenwijk zich voornamelijk bezig met het bouwen van boerderijen en arbeiderswoningen in de voormalige Houtrakpolder (tegenwoordig industriegebied Westpoort Amsterdam) en Sloten. Een eeuw later wordt het bedrijf overgenomen door Gerrit van den Boogaard, een neef van de toenmalige eigenaar Hendrik van Steenwijk. Gerrit continueert de werkzaamheden, maar begint ook met uitbreiding van het bedrijf op diverse vlakken. Zo wordt er werk uitgevoerd voor de Nederlandse Spoorwegen en gaat het bedrijf in de publieke sector aan de slag.

Vanaf 1950 wordt er werk uitgevoerd voor de afdeling Publieke Werken van de gemeente Amsterdam en op die manier worden de eerste stappen gezet op het gebied van waterbouw. Steeds vaker worden er waterwerken gerealiseerd en delen van de stad Amsterdam gerenoveerd. Hierbij was het van belang dat het cultureel erfgoed behouden werd. H. van Steenwijk gaat deze werkzaamheden ook uitvoeren in andere steden als Utrecht, Haarlem en Den Haag. Een ander onderdeel van het bedrijf houdt zich bezig met het onderhouden van terminals 

Klaar voor de toekomst

Sinds 2004 maken Frank en Gebko van den Boogaard onderdeel uit van de huidige directie en wordt het bedrijf voortgezet door de zesde generatie. Frank houdt zich bezig met het materieel en zorgt ervoor dat medewerkers goed door kunnen blijven werken. Gebko is betrokken bij de techniek achter de projecten als technisch specialist. Samen met, mededirecteur, Martijn Brand combineren ze de kennis en ervaring uit het verleden met nieuwe technieken om klaar te zijn voor de toekomst. Een goed voorbeeld hiervan is dat men een strategisch belang heeft genomen in het Amsterdamse City Barging. Dit bedrijf transporteert machines, bouwmaterialen en afval over het water en zit in op elektrische vloot.
Deze filosofie past goed bij H. van Steenwijk,” aldus Gebko. “We hebben milieu hoog in het vaandel staan en we kijken goed hoe we onze milieuprestaties kunnen blijven verbeteren. Zo hebben we inmiddels niveau 5 op de CO2-presatieladder behaalt. De nieuwe Hitachi ZX155W-7 past wat dat betreft perfect in dat plaatje vanwege de schone, stille en zuinige Stage 5 dieselmotor.” 

Passen en meten

Het kiezen van de juiste machine en opties was een uitgebreid proces. Dit heeft alles te maken met de werkzaamheden die we uitvoeren in de binnenstedelijke gebieden. Zo mocht de machine niet te zwaar zijn voor het werken op de kades. Daarnaast worden onze machines met een elektrische duwboot naar de binnenstad getransporteerd en dat houdt in dat de hoogte ook van belang is”, aldus Gebko. 
Frank vult aan: “Ook de keuze voor een mobiele graafmachine is weloverwogen. De ZX155W-7 zorgt voor veel flexibiliteit in het uitvoeren van onze werkzaamheden. Zo werken we op dit moment in Den Haag aan twee verschillende projecten. In combinatie met de diversiteit aan werktuigen, kunnen we de ZX155W-7 gemakkelijk inzetten op beide projecten als de werkzaamheden erom vragen. De machine is voorzien van een Steelwrist SQ60-5 volautomatisch snelwisselsysteem. De machine is een mooie uitbreiding van ons machinepark en is inmiddels de zesde Hitachi. Zo hebben we nog twee minigravers (EX22-2 en ZX50U-2), een mobiele (ZX130W) en een rupsgraafmachine (ZX250LC-3).”

Na ruim 20.000 uur een nieuwe machine

Machinist Loek werkt aan de projecten in Den Haag en is in zijn nopjes met zijn 'laatste machine' voordat hij met pensioen gaat. Dat de 65-jarige Loek een specialist is blijkt wel uit het feit dat hij sinds zijn 16e al machinist is op mobiele graafmachines. “Inmiddels werk ik al bijna 23 jaar voor Van Steenwijk. De eerste 6-7 jaren werd ik door Van Steenwijk ingehuurd met mijn Fiat-Hitachi, daarna kwam ik in vaste dienst. Na de FH130W-3 volgende een ZX130W en daar heb ik ruim 20.000 uur mee gewerkt. Deze wordt nu door een jonge collega gebruikt om ervaring op te doen.”
Het is even wennen in de nieuwe machine, maar dat is niet zo gek na zo veel jaren op de ZX130W-3. Wat mij erg goed bevalt is het zicht en de geveerde stoel met geïntegreerde console. Ook de cabine is een stuk ruimer geworden. Het is duidelijk dat er door de jaren heen veel nieuwe ontwikkelingen doorgevoerd zijn", vertelt Loek. 

De service is goed en dat is het belangrijkste

Hitachi Construction Machinery Nederland leverde deze machine in samenwerking met compact line dealer Jaap Knaap Machine Techniek. Het bedrijf is sinds december 2022 officieel Hitachi-dealer voor Noord-Holland als het gaat om compact materieel. Daarnaast zijn ze servicepartner en dat is net zo belangrijk. Want naast de kwaliteit van de machines zijn Frank en Loek het over nog een ding meer dan eens. Om machines is de juiste conditie te houden is onderhoud van groot belang. Frank: “De service vanuit Hitachi is goed en dat is van voor ons het belangrijkste. Hierdoor gaan onze machines zo lang mee en verwachten we met de ZX155W-7 nog jaren vooruit te kunnen. Ook na het pensioen van Loek.” 

 

Voor meer informatie: Hitachi Construction Machinery