Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Buitengewone inzet Sennebogen verreiker

Buitengewone inzet Sennebogen verreiker

De brandweer van Straubing, de stad waar Sennebogen gevestigd is, heeft een brandweerrode Sennebogen 340G verreiker in gebruik, compleet met sirene en blauw zwaailicht.

In Straubing strekte zich een kilometer lang oliespoor door het stadscentrum uit dat door de plaatselijke brandweer zo snel mogelijk moest worden verwijderd. De knalrode verreiker 340G van Sennebogen in de speciale brandweeruitrusting met sirene en blauw zwaailicht bleek een handige hulp. Met zijn veeguitrusting kon hij de 9-koppige bemanning aanzienlijk ontlasten en zo ervoor zorgen dat de getroffen rijbaan snel werd vrijgemaakt.

Direct klaar voor actie voor het efficiënt verwijderen van oliesporen

Als er een olielekkage optreedt, is snel en nauwkeurig optreden vereist. Naast de dreiging van milieuverontreiniging vormt de olieramp ook grote gevaren en een hoog ongevalspotentieel voor weggebruikers. Om te voorkomen dat de olie zich verspreidt en in het grondwater en de bodem sijpelt, worden oliebindmiddelen op de aangetaste plekken gestrooid en met bezems ingewerkt. De gebonden olie wordt dan weer opgenomen en afgevoerd. Bij die laatste taak kon de verreiker Sennebogen 340 G zijn capaciteiten demonstreren. Door middel van het hydraulische snelwisselsysteem is de machine in een mum van tijd omgebouwd tot veegmachine en klaar voor gebruik. Het aangebrachte bindmiddel werd opgepikt door het veegopzetstuk en de resten werden efficiënt en snel verwijderd. Voor zwaardere gevallen, waarbij het geen druppelachtige maar een dik, continue oliespoor is, is de verreiker aan de achterzijde uitgerust met een ‘Öltiger’ waarmee het bindmiddel over het verontreinigde wegdek kan worden verspreid.

Aanzienlijke besparing in tijd en personeelskosten

Een groot voordeel van het gebruik van de verreiker is de aanzienlijke besparing in menskracht en tijd: dankzij de machine kon zowel het aantal bedienende hulpverleners als de inzettijd meer dan gehalveerd worden. Door het gebruik van het veegopzetstuk hoeft u niet langer het bindmiddel met een handbezem op te borstelen. Waar voorheen 20 tot 25 hulpverleners nodig waren om een oliespoor te verwijderen, hoefden hier slechts 9 mensen te worden ingezet. De bedrijfstijd werd met minstens twee uur teruggebracht tot de helft van de tijd die gewoonlijk nodig is. Bij een incident zoals het opruimen van oliesporen is het belangrijk om het verkeer zo min mogelijk te verstoren. Dankzij de compacte afmetingen van de verreiker wordt er tijdens werkzaamheden weinig ruimte ingenomen en zijn zelfs krappe ruimtes gemakkelijk te bereiken met de machine. Vooral de cabine van de verreiker, die tot op ooghoogte van 4,10 meter kan worden geheven en de bestuurder een optimaal 360°-panorama over de hele werkomgeving biedt, overtuigt. Vooral op het gebied van veiligheid speelt de cabine een cruciale rol: "Door de hoge positie hebben we niet alleen perfect zicht op het aanbouwdeel, maar ook op de hele werkomgeving. Dit verhoogt de veiligheid en precisie enorm tijdens onze werkzaamheden", aldus het team.

 Speciale uitrusting voor de brandweer met diverse hulpstukken

Naast operaties zoals het opruimen van olievlekken of rampenbestrijding, wordt de verreiker ook gebruikt voor dagelijkse logistieke en transporttaken. De machine is ontworpen om te voldoen aan de speciale behoeften van de brandweer en is dankzij de robuuste constructie geschikt voor veeleisend continu gebruik. Naast blauwe zwaailichten, een sirene en het specifieke spuitwerk en bestickering beschikt de brandweer ook over een grote diversiteit aan hulpstukken zoals een bak, bak met klem en palletvorken. Deze kunnen snel en eenvoudig met een druk op de knop worden gewisseld voor een breed scala aan toepassingen en maken zo een schoon en efficiënt werkproces mogelijk, een perfecte aanvulling op het wagenpark van de Straubing-brandweer.

Importeur voor de Benelux: SMT

 

Voor meer informatie: Sennebogen