Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Scheuerle's uitvinding wordt 40

Scheuerle's uitvinding wordt 40

In 1983, Scheuerle Fahrzeugfabrik, nu bekend als TII Scheuerle, ontwikkelde en lanceerde een marktleidende technologie die tot op de dag van vandaag vorm heeft gegeven aan de zware transportindustrie: de Self-Propelled Modular Transporter (SPMT).

Door de veelzijdige combinatiemogelijkheden van de afzonderlijke modules zijn transportondernemingen met theoretisch onbeperkte nuttige lasten sindsdien mogelijk. Dit heeft een revolutie teweeggebracht in de mogelijkheden van de industrie en de efficiëntie van kleine tot grote transportondernemingen wereldwijd aanzienlijk verhoogd. Zelfs de naam 'SPMT', die tegenwoordig algemeen wordt gebruikt, komt oorspronkelijk van TII Scheuerle.

Tempo, Tesa, Zeppelin, SPMT, vier verschillende producten die allemaal één ding gemeen hebben: hun naam staat synoniem voor een hele productcategorie. Als een innovatie aanslaat, neemt de bekendheid ervan sterk toe en behaalt het een hoog marktaandeel. Dit geldt net zo goed voor tissues, plakband en luchtschepen als voor de zelfrijdende modulaire transporter (SPMT), die sindsdien de wereld in de ware zin van het woord heeft verplaatst. Er zijn nu wereldwijd meer dan 10.000 Scheuerle SPMT-aslijnen in gebruik en de Scheuerle SPMT is de wereldwijde standaard geworden. Dit jaar viert de revolutionaire manoeuvreer- en transportoplossing zijn 40e verjaardag.

Een revolutionaire transportoplossing schrijft geschiedenis

Constante innovatie maakt vanaf het begin deel uit van het DNA van TII Scheuerle. "De behoefte van onze klanten aan functionaliteit, rendabiliteit, veiligheid en efficiëntie is onze drijfveer, omdat TII Scheuerle alle klanten in staat wil stellen topprestaties te leveren, ongeacht de grootte van hun bedrijf", legt dr. Gerald Karch, CEO van de TII-groep. Dit is wat er gebeurde in 1983, toen het idee van de modulaire platformtransporter met een containerbreedte van 2.430 millimeter werd geboren uit de behoeften van klant Mammoet. Deze dimensie zorgt ervoor dat de transportoplossing met behulp van een standaard container (flat rack) in de kortst mogelijke tijd en zo economisch mogelijk kan worden verplaatst, zelfs naar de meest afgelegen locaties wereldwijd, en dat de modules over land kunnen worden vervoerd op snelwegen. Tegenwoordig gebruiken TII-klanten de verschillende Scheuerle SPMT-series – waaronder ook SPMT InterCombi SPE, SPMT K24 en  K25 SPE – om een verscheidenheid aan goederen te verplaatsen, zoals waardevolle luxe jachten, industriële installaties van duizenden tonnen, componenten van gigantische mijnbouwvoertuigen en offshore windturbines, maar ook complete hotels en historische cultuurgoederen.
Door de modulariteit en combineerbaarheid van de aslijnen kunnen de platformtrucks flexibel worden aangepast aan de respectieve laadvermogenvereisten. Een of meer Power Pack Units (PPU's), die naar behoefte aan de SPMT-modules van Scheuerle kunnen worden gekoppeld, genereren de energie voor de hydrostatische rijaandrijving, besturing en heffen. De technische basis van de SPMT was toen, net als nu, de hydraulisch ondersteunde pendelas, die Willy Scheuerle al in 1956 uitvond, evenals de elektronische multidirectionele besturing voor zware transportwagens in 1972, eveneens een innovatie van Willy Scheuerle.

Onbeperkte combinatiemogelijkheden en een theoretisch onbeperkt laadvermogen

De introductie van de Scheuerle SPMT opende nieuwe mogelijkheden voor de bouw van grote en complexe industriële installaties. Het brede scala aan opties om Scheuerle SPMT-aslijnen mechanisch of elektronisch in open formatie te koppelen, maakte voor het eerst een theoretisch onbeperkt laadvermogen mogelijk. De industrie zag de kans om de productie van industriële en transportsystemen, fabrieksmodules en andere extreem zware componenten opnieuw op elkaar af te stemmen. In plaats van losse blokken van maximaal 300 ton konden ze nu meerdere installatiemodules van 1.000 ton maken en naar de plaats van gebruik transporteren. Hierdoor konden SPMT 's de industrie in staat stellen om grootschalige installaties veel economischer te produceren en efficiënter te transporteren.

Scheuerle SPMT – wereldwijde beschikbaarheid voor superlatieve transporten

Tegenwoordig vertegenwoordigen SPMT's van TII Scheuerle het grootste aantal SPMT-aslijnen op de wereldmarkt. De consistentie van het technische basisprincipe is een andere belangrijke succesfactor van de Scheuerle SPMT. De aslijnen van de verschillende generaties zijn namelijk compatibel met elkaar, waardoor nieuwe aslijnen eenvoudig gecombineerd kunnen worden met bestaande modules. Dit stelt klanten over de hele wereld in staat Scheuerle SPMT-aslijnen te huren of samenwerkingspartners met compatibele modules te gebruiken om veeleisende zware transportoperaties uit te voeren. SPMT's van TII Scheuerle hebben ook het huidige wereldrecord voor het zwaarste transport. Onlangs vervoerde TII Scheuerle-klant Mammoet een lading van 20.300 ton met behulp van SPMT's van Scheuerle.

Continue doorontwikkeling

De ontwikkeling van de SPMT-serie gaat door bij TII. SPMT-modules zijn verkrijgbaar met drie-, vier-, vijf-, zes- of achtassige lijnen en maken ook aslasten tot 60 ton mogelijk. Er zijn ook speciale uitvoeringen zoals de SPMT SL (split type), die in het midden gesplitst kan worden. Als twee voertuigen te breed zijn voor de klus en één te smal, kan de Scheuerle SPMT SL het probleem oplossen: een middenstuk verbindt ze tot een zogenaamde drierijige combinatie met 1,5 keer de breedte. Een andere variant is bijvoorbeeld de Scheuerle SPMT met Arctic Package voor gebruik in extreem koude gebieden en temperaturen tot min 40 graden Celsius.

Scheuerle Connect-telematica opent extra mogelijkheden en bespaart bedrijfskosten

TII Scheuerle heeft zojuist een nieuwe innovatie in het segment geïntroduceerd met de telematicaoplossing Scheuerle Connect. De nieuwe telematica vereenvoudigt het wagenpark- en servicebeheer aanzienlijk en verbetert zowel de economische efficiëntie als de transparantie van het wagenpark. Wagenparkbeheerders van Scheuerle SPMT profiteren van digitale diensten zoals diagnose op afstand, slimme diensten, intelligent onderhoudsbeheer en toestandsbewaking. Hierdoor kunnen operaties en servicetijden van de TII-transportoplossingen beter worden gepland en neemt de uptime van de transport- en manoeuvreeroplossingen aanzienlijk toe, terwijl de bedrijfskosten op hun beurt worden verlaagd. Want ongeplande stilstand en gevolgschade kunnen met behulp van Scheuerle Connect grotendeels worden vermeden. Er zijn echter niet alleen nieuwe voertuigen met telematica verkrijgbaar. Het is ook mogelijk om SPMT bestaande wagenparken achteraf uit te rusten met Scheuerle Connect.

 

Voor meer informatie: TII Group