Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Mammoet vertrouwt Goldhofer modules voor een uitdagende route

Mammoet vertrouwt Goldhofer modules voor een uitdagende route

Mammoet had in Oezbekistan een uitdagende route met steile hellingen, krappe bochten en zwakke bruggen die met gemak worden beheerst door de Goldhofer modules.

Heuvelachtig terrein, krappe bochten, smalle wegen en bruggen met beperkt draagvermogen, de drie 2.200 km lange ritten met gasturbines met een gewicht tot 517 ton van de Kazachse haven Bautino naar de Sirdarya STEG-fabriek in Shirin (Oezbekistan) waren een bijzondere uitdaging voor de heavy-haul specialist Mammoet. Gezien de zeer gevarieerde topografie werd de route opgedeeld in drie secties, die elk een speciale oplossing op maat vereisten om de lading snel en veilig op de plaats van bestemming te krijgen. Mammoet Kazachstan vond de ideale oplossing in zijn veelzijdige, robuuste en betrouwbare THP/SL heavy-duty modules van Goldhofer. In combinatie met twee Goldhofer ‘ADDrive’-modules, plus ‘ADDronic’ voor de synchronisatie, waren op piekmomenten meer dan 68 aslijnen in gebruik.

Snelle vorderingen op het eerste deel van de route

Voor het eerste traject van 500 km, voornamelijk over goede wegen, werd gekozen voor een THP/SL 19-assige zij-aan-zijcombinatie om de gasturbines te vervoeren. Er werden maximaal vijf zwaartransporttrekkers (drie voor en twee achter) ingezet om de vele steile hellingen aan te kunnen. MAN 41.680 zwaartransporttrekkers met V8-motoren van 680 pk zorgden ervoor dat er altijd voldoende trek- en duwkracht beschikbaar was.

Optimale gewichtsverdeling als sleutel tot succes

Met zijn steile bochten, smalle onverharde wegen en bruggen met een beperkt draagvermogen vormde het tweede deel door Oezbekistan nog meer uitdagingen voor het Mammoet-team. Om de bochten te kunnen nemen en ook een optimale gewichtsverdeling op de bruggen te bereiken, zijn de tot 15 meter lange en 6,3 meter brede gasturbines met een gewicht van ca. 517 ton elk werd overgeladen op Mammoet's hoogliggerframe AL600, vervolgens voor en achter gemonteerd op een 20-assige THP/SL P(1+1/2) combinatie met ADDrive. De Mammoet-specialisten gebruikten Goldhofer's ADDronic om de ADDrive-modules te synchroniseren. Hierdoor konden de twee ADDrive-units volledig in de combinatie worden geïntegreerd voor extra tractie en duwkracht op steile hellingen. Met één druk op de knop was het volledige vermogen beschikbaar om het konvooi naar topsnelheden tot 18 km/u te brengen.
De heavy-duty zelfrijdende modules ADDrive kunnen snelheden tot 25 km/u ondersteunen. Een dergelijke combinatie zorgde voor zowel voldoende trekkracht om de ultrazware lasten de heuvels op te dragen als de remkracht die nodig is om veilig op de afdalingen te rijden. Bij hogere snelheden schakelt de ADDrive-module automatisch uit en schakelt weer in als de snelheid onder de 25 km/h komt.
Het grootste obstakel voor het 100 meter lange en 900 ton zware konvooi op dit deel van de route waren de vele bruggen, waarvan het draagvermogen voor een dergelijke combinatie veel te laag was. Alleen al de 60 aslijnen van de THP/SL heavy-duty modules waren niet voldoende om aan de maximale asbelasting te voldoen. Om de limieten van de afzonderlijke bruggen in acht te nemen, pasten de heavy-haul-experts van Mammoet een strategie toe die ze al vele malen eerder hadden gebruikt: ze plaatsten een 8-assig Goldhofer modulair voertuig, ook wel bellytrailer genoemd, direct onder de hoge liggerbrug om het een deel van de zware lading direct te laten nemen. “De 8 assen onder de hoogliggerbrug moesten apart voor en achter gestuurd worden. Door continue monitoring en aanpassing van de vering op de bellytrailer konden we elk van de bruggen veilig en betrouwbaar stapvoets passeren”, zegt Marek Lysko, Operations Manager bij Mammoet Kazachstan.

Zelfrijdende aankomst bij de energiecentrale

Op het laatste deel van de reis laadde Mammoet de turbines op een zware zelfrijdende combinatie, die de laatste kilometers naar de energiecentrale aflegde.
"Net als bij tal van eerdere projecten waren de experts van Mammoet opnieuw overtuigd door de hoge kwaliteit en veelzijdigheid van Goldhofer 's voertuigoplossingen: om aan zeer specifieke eisen te voldoen. Voortdurende ondersteuning van de project- en serviceafdelingen van Goldhofer hielp ons om het project te plannen en uit te voeren met het hoogste niveau van engineering, veiligheid en prestaties.” zegt Marek Lysko.
Dit project versterkte onze reputatie als betrouwbare logistieke partner voor zwaar transport op de Centraal-Aziatische markt. Geconcentreerde wilskracht van het team, vaardigheden van ingenieurs, betrouwbaarheid van personeel gemaakte schetsen en tekeningen komen tot werkelijkheid”, zegt Ali Yoldashov, Mammoet's Regional Manager – Caspian.

Sirdarya energiecentrale

Sirdarya energiecentrale van ACWA Power nabij de stad Shirin, Oezbekistan, is ontworpen om de efficiëntie en capaciteit van de stroomopwekking in Oezbekistan te verbeteren en tegelijkertijd de economische groei te stimuleren en de impact op het milieu te verminderen. De energiecentrale met gecombineerde cyclus heeft twee stroomopwekkingseenheden van 750 MW met een efficiëntie van meer dan 60 procent en kan zo een grote bijdrage leveren aan de energiebehoefte van Oezbekistan en tegelijkertijd een jaarlijkse besparing opleveren tot 2,2 miljoen ton kooldioxide-uitstoot.

 

Voor meer informatie: Goldhofer