Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Samen sterk voor herstel van het Formule 1-circuit

Samen sterk voor herstel van het Formule 1-circuit

De machines van de Wirtgen Group leggen een nieuw asfaltparcours aan op het Circuit de Spa-Francorchamps. Het uitdagende circuit van Spa-Francorchamps in België werd gerehabiliteerd om het aantrekkelijker te maken voor toeschouwers en vooral om de veiligheid van de coureurs te verbeteren.

Het bouwproject van Circuit de Spa-Francorchamps vormde een bijzondere uitdaging voor alle betrokkenen, aangezien de baan geen ontwerp was dat vers van de tekentafel kwam, zoals gewoonlijk het geval is, maar al meer dan 100 jaar bestaat en gewone wegen omvat. CEO Jarno Zaffelli, wiens bedrijf Dromo Circuit Design het project heeft opgeleverd, benadrukt hoe veeleisend deze rehabilitatietaak is, met name vanwege het golvende karakter van het circuit. Er zijn extreme secties met hellingen van 20%, zoals de legendarische combinatie van de bochten van Eau Rouge en Raidillon. Een andere uitdaging vormde de haarspeldbocht La Source (‘de bron’), omdat hier bronwater op de baan komt. Om maximale veiligheid voor de coureurs op het zware Circuit de Spa-Francorchamps te garanderen, werden extreem strenge voorwaarden op het gebied van vlakheid en grip toegepast op het asfalt.

Ervaring en expertise inbrengen in de race voor kwaliteit

Het Belgische bedrijf Bodarwé kreeg de opdracht om de asfaltverharding te voltooien. De niveauverschillen rond het bochtige circuit vormen een uitdaging voor het asfaltteam, maar ook voor de coureurs. “We werken al jaren samen met aannemers die machines van de Wirtgen Group gebruiken. We kennen de machines heel goed en weten wat ze leveren op het gebied van kwaliteit en betrouwbaarheid”, legt Zaffelli uit.

Strenge eisen zorgen voor optimale resultaten bij het aanleggen van een deklaag

Het project bestond uit het aanleggen van een nieuwe bovenlaag op een gedeelte van 505 meter van de Eau Rouge-vallei tot aan de beroemde, uitgestrekte Formule 1-bocht bij Raidillon. Nog een stuk van 206 meter moest worden geplaveid in het gebied van de T9Car Formule 1-bocht in het noorden, evenals 701 meter voor de nieuwe T8Moto- en T9Moto-motorracebochten. Onderstaande eisen werden aan de bestratingsploeg gesteld om de kwaliteit van de baanvakken optimaal te waarborgen. Het asfalteren moest non-stop doorgaan, met een snelheid van tussen de 3 en 4 meter per minuut. De temperatuur van het asfaltmateriaal werd ingesteld op 180 °C om ook bij de toen heersende lage buitentemperaturen een voldoende groot verdichtingsvenster te behouden. Een andere vereiste was dat de temperatuur van het verharde wegdek continu moest worden gecontroleerd en gedocumenteerd.

Benninghoven plant voor een bijzonder materiaal

De samenstelling van het materiaal speelt een sleutelrol in de kwaliteit van een Formule 1-baanoppervlak. De formule, in dit geval codenaam ‘Le Noir’, werd door Dromo speciaal voor Spa-Francorchamps ontwikkeld in overeenstemming met de reglementen van de Fédération Internationale de l'Automobile (FIA). Het is een goed bewaard geheim. Het materiaal werd gemengd in de asfaltmenginstallatie van Bordarwé-dochter Boreta SA. De Benninghoven TBA 4000-installatie kenmerkt zich door de hoogste kwaliteits- en productienormen en door een breed scala aan opties.

Drie Vögele SUPER 1800-3 is onder andere uitgerust met Big MultiPlex Ski

Nadat de deklaag in de betreffende secties was verwijderd door een Wirtgen W 220i koudfreesmachine compleet met LEVEL PRO ACTIVE freesdiepteregelaar en 3D-controller, werden drie Vögele SUPER 1800-3i machines ingezet. De opgave was om drie stroken van 4,1–4,3 meter naadloos te verharden volgens de beproefde hot-to-hot-methode.
De drie asfaltafwerkmachines werden elk uitgerust met een AB 500 TV uitschuifbare afwerkbalk en een Big MultiPlex Ski om een maximale vlakheid in de lengterichting te garanderen. Drie meercellige sonische sensoren werden gemonteerd op de variabele dragers van de Big MultiPlex Ski, die elk de bindlaag/de aangrenzende deklaag scannen en zorgen voor nauwkeurige asfaltlaag.

Volledige controle met WITOS Bestrating Docu en Roadscan

De drie asfaltafwerkmachines waren uitgerust met WITOS Paving Docu waarin het temperatuurmeetsysteem RoadScan is geïntegreerd om de temperatuur van de asfaltafwerkmachines te bewaken en te registreren. Het systeem registreerde niet alleen de asfalttemperatuur, maar ook de andere verhardingsparameters: geometrie, oppervlakte, afstand en hoeveelheden verhard asfalt. Bodarwé's bouwmanager Sébastien Dandrifosse was zeer tevreden: “WITOS Paving Docu is ideaal om de temperatuur direct ter plaatse te bewaken; hier hebben we de informatie nodig, zodat we eventuele afwijkingen direct kunnen tegengaan.

Teamwork voor de hoogste klasse

Machines en mensen werkten volgens de hoogste normen samen op het legendarische racecircuit in de Belgische Ardennen. De eisen van het project waren hoog, maar de machinisten gebruikten de machines en technologie om elke uitdaging die ze tegenkwamen te overwinnen. Het ontwerpteam van het circuit was ook onder de indruk van de ondersteuning van de Wirtgen Group, zoals Jarno Zaffelli samenvat: "De back-up van hun technische team was erg goed - en buitengewoon belangrijk. Het is erg geruststellend om zulke experts aan je zijde te hebben bij het uitvoeren van een asfaltoperatie die niet gemakkelijk herhaald kan worden.”

Importeur voor België: Wirtgen Belgium
Importeur voor Nederland: Wirtgen Nederland

 

Voor meer informatie: Wirtgen