Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

AW Groep gaat groen- en infraprojecten emissieloos uitvoeren met Volvo FMX Electric

AW Groep gaat groen- en infraprojecten emissieloos uitvoeren met Volvo FMX Electric

AW Groep heeft een order getekend voor een Volvo FMX 8x4 bakwagen. AW Groep gaat de elektrische truck met 16 ton/meter autolaadkraan en haakarmsysteem inzetten voor groen- en infraprojecten. De Volvo FMX Electric wordt in september geleverd door Volvo Trucks-dealer Volvo Group Truck Center.

AW Groep richt zich op het ontwerpen, inrichten en onderhouden van infrastructuur en groen. “We krijgen van opdrachtgevers steeds vaker de vraag om projecten emissieloos uit te voeren”, zegt Dennis Versluis, materieelbeheerder van AW Groep. “Ook bij aanbestedingen van overheidsinstanties wordt daar steeds meer om gevraagd. Met een elektrische vrachtwagen zijn we voorbereid op de toekomst. Daarnaast hebben we als AW Groep de drive om bij te dragen aan een duurzame en gezonde leefomgeving en daarin hebben we qua materieel al de nodige stappen gezet. We hebben elektrisch aangedreven auto’s, wielladers, graafmachines en veel elektrisch handgereedschap. De aanschaf van onze eerste elektrische truck is daar een mooi vervolg op.

Focus op laadvermogen

De Volvo FMX Electric 8x4 tridem wordt door Hyva voorzien van een 16 tonmeter autolaadkraan en een haakarmsysteem. “Deze truck gaan we breed inzetten”, zegt Daan Wijnhout, teamleider van de divisie AW Groen & Natuur en betrokken bij de aanschaf van materieel. “Dat varieert van groenprojecten tot binnenstedelijke infraprojecten. We hebben gewacht totdat er een elektrische truck in een 8x4 tridem-configuratie leverbaar is omdat met name het laadvermogen voor ons belangrijk is. Deze truck heeft, mede dankzij de 10-tons vooras en de tridem-asopstelling, een GVW van 37 ton en een netto laadvermogen van 18 ton. De elektro/hydraulisch gestuurde naloopas zorgt voor een goede wendbaarheid. Met een elektrische truck in deze configuratie kunnen we straks dezelfde werkzaamheden uitvoeren als met een dieseltruck, maar dan volledig elektrisch.

Expertise

De Volvo FMX Electric is in nauwe samenspraak tussen AW Groep, Electric-specialisten van Volvo Group Truck Center en Hyva gespecificeerd. Versluis: “Een eerste elektrische truck samenstellen is best even een puzzel, maar met de expertise van alle partijen zijn we daar goed in geslaagd. Zo hebben we gekozen voor vijf in plaats van zes accupacks. Daardoor ontstond er ruimte aan het chassis om de E-PTO voor de aandrijving van de autolaadkraan en het haakarmsysteem te verplaatsen, waardoor de opbouw optimaal op de truck kan. Ook de chauffeur die ermee gaat werken was vanaf het begin bij de configuratie van de truck betrokken. Voor hem is het natuurlijk belangrijk dat hij veilig en ergonomisch kan werken en dat bijvoorbeeld opbergruimtes voor handschoenen, werkgereedschap en andere spullen op een logische plek zitten.

Routes berekenen met Range & Route

De Volvo FMX Electric met Globetrotter-cabine wordt in september geleverd. Wijnhout: “In de praktijk zullen de planning en de chauffeur moeten ervaren hoe dit voertuig zo economisch mogelijk kan worden ingezet. Daarbij gebruiken we ook een tool van Volvo Trucks: Range & Route. Hier kunnen de route en belading worden ingegeven. Op basis daarvan wordt berekend of de route haalbaar is. Volvo Group Truck Center gaat het onderhoud doen. Daarvoor hebben we een Volvo Gold-onderhoudscontract afgesloten.

Nieuw veiligheidssysteem om kwetsbare weggebruikers te zien

Voor optimaal comfort en veiligheid wordt de Volvo FMX Electric uitgerust met Volvo Dynamic Steering met Stability Assist en Lane Change Support met botswaarschuwing, een nieuw veiligheidssysteem van Volvo Trucks voor dodehoekdetectie aan weerszijden van de truck.

Over AW Groep

AW Groep is onderverdeeld in verschillende divisies die zich richten op grond-, weg-, en waterbouw, betonbouw, groenwerken en levering en verhandeling van primaire en secundaire grondstoffen. AW Groep heeft vestigingen in Hillegom, Lisse, Mijdrecht, Sliedrecht en Utrecht en depots in Uithoorn en Diemen en voert vooral projecten uit in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht.

 

Voor meer informatie: Volvo Group Truck Center