Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Scania introduceert nieuwe heavy-duty versnellingsbakken

Scania introduceert nieuwe heavy-duty versnellingsbakken

Scania's G25CM- en G33CM-reeks krijgt nu gezelschap van twee nieuwe leden, met een ‘H’ (van Heavy) in hun aanduidingen. G25CH en G33CH delen alle deugden en eigenschappen van hun broers en zussen. Maar door een steviger planetair tandwiel toe te voegen, biedt Scania nu waarschijnlijk de slimste combinatie van robuustheid, soepel schakelen en brandstofzuinigheid in de vrachtwagenindustrie.

"Door deze opties toe te voegen, maken we nog duidelijker dat ons XT-assortiment en ons mijnbouwaanbod een serieuze zaak zijn", zegt Stefan Dorski, Senior Vice President en Head of Scania Trucks. "Hun vermogen om het soort uitdagingen aan te gaan waarmee trucks in heavy-duty operaties worden geconfronteerd, zal een verschil maken met betrekking tot uptime en R&M-kosten voor klanten."
Scania's nieuwste generatie geautomatiseerde versnellingsbakken staat bekend om zijn technologische uitmuntendheid. Toen ze in 2020 werden geïntroduceerd, brachten deze versnellingsbakken de beste in hun klasse, zoals een hogere brandstof- en transportefficiëntie, soepel en snel schakelen en een lager gewicht. Een van hun belangrijkste voordelen is de grote spreiding van de overbrengingsverhoudingen die (samen met de relevante achterasoverbrenging) ervoor zorgt dat de motor kan werken bij lage toerentallen en tegelijkertijd zijn volledige koppel levert.
"Het heavy-duty aanbod van Scania is nog nooit zo sterk geweest", zegt Eduardo Landeo, Product Manager bij Scania Trucks. "We bieden niet alleen een volledige reeks motoropties, maar deze toevoeging, in combinatie met ons brede assortiment assen, betekent dat we nog beter kunnen inspelen op de meest veeleisende en zware toepassingen in de vrachtwagenindustrie."

De optimale balans

Zware vrachtwagencombinaties met hoge treingewichten gebruiken typisch 6x4 configuraties met ‘korte’ overbrenging (3,5:1 en hoger; soms veel hoger). In heuvelachtige omstandigheden of met een hoge rolweerstand zorgt dit voor veel belasting van de uitgaande as in de versnellingsbak. De korte versnelling, meestal in combinatie met assen met naafreductie, is gunstig voor het opstijgen en starten van het voertuig, waardoor de truck krachtiger wordt maar ook leidt tot hogere motortoerentallen bij kruissnelheid.
Aangezien Scania streeft naar een laag motortoerental en een gunstig brandstofverbruik, is het de kunst om de optimale balans te vinden tussen de achterasoverbrenging en de daadwerkelijke werking. Dankzij de eigenschappen van Scania's heavy-duty versnellingsbakken kunnen nu meer vrachtwagens een snellere versnelling gebruiken terwijl ze toch alle marges aan hun kant hebben.

Volledig van aluminium, stil en efficiënt

De G-serie voor Scania Opticruise werd in 2020 geïntroduceerd en zette meteen een nieuwe maatstaf voor de branche. Hij was 60 kg lichter dan zijn voorganger, dankzij zijn volledig aluminium behuizing en kleinere afmetingen, en hij bood ook lagere geluidsniveaus.
De G-serie helpt chauffeurs brandstof te besparen door de verminderde interne wrijving en door slechts twee synchronisaties te hebben, aangezien het pneumatische actuators en asremmen gebruikt (drie in totaal). Bij het werken met een slim motormanagementsysteem, zoals de op Super gebaseerde aandrijflijn, is de G-reeks essentieel voor snel en nauwkeurig schakelen.

 

Voor meer informatie: Scania