Reportages

Terug van weggeweest

Terug van weggeweest

Eind 2022 kondigde Case aan dat het bedrijf weer met een reeks mobiele graafmachines presenteert. Eerst komen er een vier machines in de populaire klassen 15 tot 19 ton, later volgt nog een zware 22-tonner. Van der Vrande Bouwmachines, Case Construction-importeur voor Zuid-Oost Nederland, wist ruim voor de TKD al de eerste naar Nederland te halen en deze volledig klaar te maken voor de veeleisende Nederlandse machinist.

Eind jaren tachtig nam Case het Franse Poclain over. Hierdoor kon Case haar programma in Europa aanvullen met mobiele en rupsgraafmachines. Tijdens het samenvoegen van Case en New Holland, stopte de productie van de Franse graafmachines. De rupsgravers kwamen sindsdien van Sumitomo uit Japan, waar Case al vele jaren rupsgraafmachines betrok, vooral voor de Amerikaanse markt. De mobiele graafmachines kwamen van O&K, dat kort van tevoren door New Holland overgenomen was.
Deze mobiele graafmachines waren voorzien van elektrische servo, iets dat in die periode zijn tijd eigenlijk te ver vooruit was en nog niet rijp voor het toepassen in graafmachines. Ondanks dat Case dit onder controle heeft gekregen, bloede de ontwikkeling en productie van eigen mobiele graafmachines dood. 

Made in Korea

Om toch weer mobiele graafmachines onder eigen label te kunnen leveren is Case gaan samenwerken met Hyundai. De Zuid-Koreaanse fabrikant bracht twee jaar geleden een volledig nieuwe lijn mobiele graafmachines op de markt, speciaal ontwikkeld voor de Europese markt. 
De samenwerking tussen Case en Hyundai is niet nieuw. Eerder had Case al de grootste Hyundai wiellader in haar programma en ook de C-serie minigravers kwamen uit Korea.

De vier nieuwe Case mobiele graafmachines bestaan uit twee conventionele (WX140E en WX160E) en twee ‘shortradius’ (WX155E en WX175E) modellen. Alle vier de modellen zijn uitgerust met een viercilinder Cummins 4,5 liter die een vermogen levert van 127 kW (173 pk). Het koppel van 780 Nm is al beschikbaar bij 1.500 omw/min. Hierdoor is het mogelijk om met relatief weinig toeren te werken. De machines zijn tevens geschikt om te werken op biodiesel, HVO en andere synthetische brandstoffen. De Stage 5-emissienorm wordt behaald zelfs zonder uitlaatgasrecirculatie (EGR) en een omkeerbare vin is standaard.
Achter de motor is een Bosch-Rexroth loadsensingpomp met flowsharing gemonteerd. Dankzij dit hydraulisch systeem is de machine soepel te bedienen en heeft de machinist zijn maximale controle over de machine. Ook als er een draaikantelstuk aan wordt gehangen heeft dit nagenoeg geen invloed op de rest van het hydraulische systeem.

Ruime cabine

In de ruime cabine zijn twee displays gemonteerd. Eén voor de camera aan de achterzijde, met als optie een 360 graden camera met birdview, en het display waar de machinist alle relevante machine-informatie kan aflezen. Tevens kunnen hier tien hydraulische uitrustingsstukken van tevoren worden in geprogrammeerd. Het stuurwiel is drievoudig verstelbaar voor een optimale stand en zicht. Als optie is er ook joystickbesturing leverbaar, net als een automatische graafrem. 

Een handigheid is de pendelasvergrendeling die niet alleen via een draaischakelaar ingeschakeld kan worden, maar ook via een druk op de knop op de joystick. Zowel het rempedaal als de pendelasvergrendeling hebben ook een auto mode waarbij deze worden ingeschakeld wanneer de machine stilstaat en deze worden automatisch uitgeschakeld wanneer de machine gaat rijden (automatische graafrem). Door middel van een jog dial-knop kan de machinist door het menu gaan en via een aantal sneltoetsen kan hij bepaalde instellingen snel aanpassen.

Onderwagens met veel opties

Onder de onderwagen zijn zware ZF-assen gemonteerd. Voor de afstempeling kan de gebruiker vrij configureren met stempels en/of dozerblad, zowel aan de voor- als ook aan de achterzijde. 
Af-fabriek is de onderwagen leverbaar met opties als spatborden, waarbij die op de vooras meedraaiend zijn, uitneembare trekhaak in het dozerblad, kipaanhangerhydrauliek en een 7-polig volgwagenstekker.

De krachtpatser komt later 

In een later stadium volgt ook nog de 22 ton zware Case WX210E. Deze machine beschikt over een Cummins 6,7 liter zescilinder motor met een vermogen van 145 kW (197 pk). Verder onder scheidt deze machine zich door toepassing van een open-center hydraulisch systeem met Electric Positive Flow Control van Kawasaki en een Poclain zwenkmotor. 

TKD 

Voor demonstratiedoeleinden heeft Van der Vrande Bouwmachines meerdere machines voorradig. Naast de eerdergenoemde WX160E, ook nog een lichtere WX140E en de shortradiusvariant de WX155E. Van der Vrande Bouwmachines ruste de WX160E rijkelijk uit. Zo monteerden ze Nokian enkelluchtbanden, treeplank, extra verlichting, 27mc en van Engcon een EC-Oil volhydraulische snelwissel met EC219 draaikantelstuk en tapse opschoonbak.

Op de gezamenlijke Case Nederland stand tijdens de TKD presenteerden de dealers de Case WX160E aan het publiek, waarbij deze enthousiast werd ontvangen.