Reportages

Eerlijke machines voor een faire prijs

Eerlijke machines voor een faire prijs

Door lange levertijden en hoge aanschafprijzen van nieuw materieel zoeken eindgebruikers steeds vaker naar (jong) gebruikt materieel. Maar bij gebruikt materieel zijn er vaak vragen die niet allemaal beantwoord kunnen worden. AKS Lifting Equipment speelt hierop in.

In 2014 startte AKS Lifting Equipment in Amersfoort. AKS werd in 1984 opgericht door Theo Pater, eigenaar van Pater Kraanverhuur in ’t Harde. Hiermee werd een handelsonderneming opgericht voor de in- en verkoop en revisie van zwaar materieel. In 2012 kwam William van de Kleij, voormalig managing director van Kuiken Cramat, bij AKS in dienst. William hield zich samen met Harry Pater uitsluitend bezig met de handelsonderneming. 
Door deze specifieke kennis binnen AKS, specialiseerde AKS Lifting Equipment zich vanaf 2012 vooral op de overslag- en recyclingmachines. Inmiddels was het bedrijf verhuisd van de locatie in ’t Harde naar een nieuw groter pand in Amersfoort, waar AKS beschikt over een ruime werkplaats met wasplaats en een groot opslagterrein pal langs de A28 en A1. 
Begin 2022 kwam Paul Helmink het AKS-team versterken als commercieel manager. Paul heeft meer dan 20 jaar ervaring met overslagmachines. Ooit begonnen als binnendienst monteur bij Kuiken Cramat is Paul via een functie als servicemonteur en demonstrateur uiteindelijk naar de verkoop buitendienst gegaan binnen Kuiken Cramat. Later ook bij Wynmalen en Hausmann als verkoper voor de Liebherr overslagmachines. Eind 2022 stopte William van der Kleij als zijnde directeur en mede-eigenaar van AKS Lifting Equipment en droeg hij het stokje over aan Paul Helmink.

Specialisatie

In de loop der jaren heeft AKS Lifting Equipment zich gespecialiseerd in de wereldwijde handel in gebruikte overslag- en recyclingmachines en uitrustingsstukken. Door de jarenlange ruime ervaring van Helmink met dit soort machines hebben lag de keuze voorhanden: Doen waar je goed in bent en leveren waar je voor staat.
Paul Helmink: “Wij kopen, als het mogelijk is, rechtstreeks van de eindgebruiker. Hierdoor weten wij wat voor een machine dat we inkopen en de verkopende partij krijgt er een betere prijs voor dan dat ze de machine inruilen op een nieuwe. Want bij vele machinedealers en -importeurs ligt de nadruk op nieuwverkoop en willen ze zo snel mogelijk van de gebruikte handel af zijn, waardoor ze vaak lagere prijzen betalen. Uiteraard zien we ook machines van de dealer of importeur, maar altijd “een eerlijke machine voor een eerlijke prijs!

Grondige inspectie

Als er bij AKS een machine wordt aangeboden voor overname, wordt deze eerst grondig ter plaatste geïnspecteerd, zodat men achteraf niet voor grote verrassingen staat en er een eerlijke prijs kan worden geboden voor de machine. Als de gekochte machines bij AKS in Amersfoort binnenkomen, worden ze eerst grondig gereinigd. Hier is een schoonmaakteam voor minimaal andere halve dag per machine mee bezig. Zeker machines die in de recycling binnen hebben gestaan, hebben zelden tot nooit een stoomcleaner gezien. Na de poetsbeurt worden de machines nog eens grondig geïnspecteerd, omdat er dan ook bijvoorbeeld verborgen gebreken zichtbaar kunnen worden.
Aan de hand van de inspectie worden originele onderdelen besteld en de machine door de twee vaste monteurs hersteld. Tevens krijgt de machine een grote onderhoudsbeurt. Om de machine weer geheel fris voor de dag te laten komen wordt deze als nodig (deels) in de originele fabriekskleuren gespoten en bestickerd. Natuurlijk is een klant specifieke kleur ook een optie die gekozen kan worden door een klant. “Door onze opgedane ervaring met in- en verkoop van overslagmachines binnen ons netwerk, durven we soms machines vanaf foto’s en filmpjes te kopen of te verkopen."

Alle merken

AKS Lifting Equipment koopt en verkoopt alle merken overslag- en recylingmachines, Liebherr, Sennebogen, Atlas, Terex-Fuchs, enz. De machines komen uit vele sectoren, denk hierbij aan schrootoverslag, havenoverslag, recycling, houtoverslag, maar ook stationaire electro machines, zowel mobiel als ook rups.
Naast de machines levert AKS ook nieuwe en gebruikte uitrustingsstukken voor de machines. Want een machine die zijn uren gemaakt heeft in de havenoverslag met een overslaggrijper kan zijn tweede leven verder slijten met een poliepgrijper bij een metaalhandel.

Wereldwijde handel

De meeste machines die door AKS Lifting Equipment worden aangekocht komen uit Nederland en de omringende buurlanden. De verkoop geschiet echter wereldwijd vaak via de eigen website of de bekende verkoopkanalen als Mascus en Autoline. Zo werd in 2022 een in Denemarken gekochte Liebherr LH 120 C, ruim 130 ton zware, overslagmachine verkocht en verscheept naar Australië. AKS verzorgde met vaste partners de demontage en het transport naar de andere zijde van de wereld