Reportages
DAF Ride & Drive Event 2023
Recent reden we met de nieuwe DAF bouwvoertuigen door het Zuid-Limburgse landschap, waarbij we met diverse configuraties onderweg waren. Onlangs waren we op uitnodiging van DAF Deutschland in een topografisch nog interessantere omgeving onderweg, namelijk in en rondom Ilsfeld.
Ilsfeld is een plaats met bijna 10.000 inwoners in de deelstaat Baden-Würtenberg. In deze plaats ligt ook een groeve van BMK Steinbruchbetriebe. DAF Trucks was te gast in Werk Robert Bopp Ilsfeld, een relatief kleine groeve met grote hoogteverschillen, ideaal voor het testen van bouwvoertuigen.
DAF Trucks Deutschland had elf verschillende voertuigen ter beschikking. Vijf voor de routes door de groeve, zes voor de routes over de weg:
Off-Road:
-XF480 FT PXP 4x2 trekker met hydraulisch aangedreven vooras en Wielton kipoplegger
-XFc530 FT 4x2 trekker met Meiller kipoplegger
-XFc530 FT PXP 4x2 trekker met hydraulisch aangedreven vooras en Kögel kipoplegger
-XFc530 FAT 6x4 voorzien van Meiller drie zijdige kipper
-XFc530 FAD 8x4 voorzien van CIF kuipkipper
On-Road:
-XD450 FA 4x2 voorzien van Meiller portaalarmsysteem
-XD410 FT 4x2 trekker met Meiller kipoplegger
-XF530 FT 4x2 trekker met Meiller kipoplegger
-XD450 FAN 6x2*4 voorzien van Meiller haakarmsysteem
-XF480 FAN 6x2*4 voorzien van Meiller haakarmsysteem en aanhanger
-XDc450 FAD 8x4 voorzien van Liebherr betonmixer
Off-road rijden
Wij reden met drie trucks off-road, de 6x4 en 8x4 kippers en een 4x2 met PXP-aandrijving. In de groeve van BMK had DAF Trucks Deutschland een mooi parcours ter beschikking waarbij de drie standen van de motorrem optimaal gebruik van kon worden gemaakt. Steile hellingen omlaag, maar ook weer omhoog, haarspeldbochten, losse ondergrond, enz.
De korte 6x4 kipper is normaal een van de stugste auto’s om mee te rijden, ondanks de bladgeveerde 8 tons vooras en de eveneens bladgeveerde 21 tons tandem, rijdt de truck soepel over de onverharde wegen door de groeve. De deels luchtgeveerd opgehangen cabine werkt hier natuurlijk ook aan mee. Wat direct opvalt bij de XFc dagcabine is de vele ruimte in de korte cabine. Ondanks dat de cabine hoger op het chassis staat, is het zicht direct voor de truck zeer goed, dit is te danken door de lage voorruit en het schuif aflopend dashboard.
De 8x4 is sowieso een auto die comfortabel rijdt, ondanks dat ook deze voor en achter bladgeveerd is. Wat bij de 8x4 vooral opvalt is dat je zelfs met een hand kunt sturen, iets dat bij DAF tot voor kort bijna onmogelijk was.
Bij beide voertuigen was het niet nodig om handmatig in te grijpen tijdens het rijden door de groeve, de ZF TraXon doet zijn werk goed.
De 4x2 trekker met PXP-aandrijving is een typisch ‘Duits’ voertuig. In Nederland zijn trekkers met een hydraulisch aangedreven vooras een zeldzaamheid, terwijl in Duitsland bijna iedere trekker in de wegenbouw en grondverzet wel uitgerust is met een hydraulisch of mechanisch aangedreven vooras. DAF laat de door Poclain Hydraulics ontwikkelde aandrijving opbouwen bij Paul Nutzfahrzeuge in het Zuid-Duitse Passau. Deze is uitsluitend leverbaar op 4x2 uitvoeringen van de XD, XF, XDc en XFc. Alle andere asconfiguraties, maar ook de XG en XG+ kunnen door GINAF worden voorzien van een HydroAxle+.
In de groeve heeft de PXP duidelijk meerwaarde, onder een snelheid van 20 km/u en tot en met maximaal de vierde versnelling trekt de vooras mee. Om ervoor te zorgen dat de PXP in werking blijft, is het aan te raden om de bak in de manueel stand te zetten, want schakelt hij in de automaat stand over van vier naar vijf is in een klap de tractie van de vooras weg. Iets dat bij het oprijden van een helling niet gewenst is.
PXP werkt zowel vooruitrijdend als ook achteruit. En dat laatste is wel prettig als je naar het kipfront moet.
On-road rijden
Op de openbare weg reden we met de ‘kleine’ XD410 FT 4x2 trekker met kipoplegger. Deze was uitgevoerd met het DAF Digital Vision System, oftewel camera’s in plaats van spiegels. Hierdoor is het zicht door de zijramen optimaal, en dit is al goed, dankzij de slanke spiegelbehuizing van de nieuwe DAF’s. Het beeld op het scherm is helder en duidelijk. Op de schermen zijn ook ‘hulplijnen’ aanwezig om bij het achteruit rijden de diepte te kunnen bepalen. Op de verharde weg werkt dit goed, in het terrein is een achteruitrijcamera geen overbodige luxe om de diepte te bepalen. De MX11 Multi-Torque motor moet er op de openbare weg flink aan trekken, de TraXon transmissie doet duidelijk zijn best om optimaal in het groene gebied te blijven. De lage plaatsing van de cabine, de diep doorlopende voorruit en het sterk hellend dashboard zorgen voor een optimaal zicht op de weg. Hierbij ondersteund ook nog de corner View camera aan de rechterzijde, de bioscoopstoel en het extra raam in het rechterportier.
Tijdens het bergaf rijden houdt de drietaps motorrem de combinatie op constante snelheid, echter moet er soms bijgeremd worden.
De tweede rit doen we met een XF530 FT 4x2 trekker met kipoplegger. Ondanks dat deze combinatie er uitziet als of deze voor de lange afstand is, is deze toch uitgerust met off-road software voor de TraXon en schommelfunctie om tijdens slechte terreinomstandigheden toch weg te kunnen komen. We rijden dezelfde route als met de XD410 en merken al vrijwel direct dat de MX13 met 530 pk zich beter thuis voelt op deze route. Tijdens de afdaling hoeft er niet bijgeremd te worden en houdt de motorrem de combinatie op snelheid.
Niet voor niets Truck of the Year 2022 en 2023
Met de NGD, New Generation DAF, heeft de Eindhovense fabrikant een volledige nieuwe serie trucks op de weggezet waarmee ze de komende jaren weer vooruit kunnen. Ze blijven dan ook niet stil zitten door de serie uit te breiden met elektrische 4x2 en 6x2 varianten, in de toekomst wellicht met waterstof en recent met een ‘kleine’ PX-7 motor. Deze 6,7 liter motor is uitsluitend leverbaar in de XD met 4x2-aandrijving. De klant heeft keuze uit 230, 260, 290 en 310 pk, vaak ruimvoldoende voor een portaalarm- of knijperwagen.